29 / 03 / 2024

60 yıllık manolya ağacını kesmeye kıyamadı, yerini değiştirdi!

60 yıllık manolya ağacını kesmeye kıyamadı, yerini değiştirdi!

Rize'de inşaat alanında kalan 60 yıllık manolya ağacının kesilmesini istemeyen iş adamı Ahmet Oflu, üç günlük çalışmayla 3 tonluk ağacı yerinden sökerek başka yere nakletti.



Rize'de inşaat alanı içerisinde kalan 60 yıllık manolya ağacının kesilmesine gönlü elvermeyen iş adamı Ahmet Oflu, 3 tonluk ağacı yerinden sökerek şehir merkezinden 17 kilometre uzaktaki iş yerinin önüne getirdi.


Merkeze bağlı Engindere Mahallesi'ndeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne ait binanın yıkılarak yerine yeni inşaat yapılacak olması nedeniyle bahçesindeki ağaçların kesilmesine karar verildi.


İnşaat alanının içinde kalan 60 yaşındaki manolya ağacının kesilmesine gönlü elvermeyen iş adamı Ahmet Oflu, yetkililerle görüşerek ağacı söküp taşımak için izin istedi.


Yetkililerden gerekli izni alan Oflu, üç kişilik ekiple ağacı 3 günde bulunduğu yerden sökerek vinç yardımıyla yüklediği kamyonla 17 kilometre uzaklıktaki Derepazarı ilçesine bağlı Sandıktaş köyüne taşıdı.


Zorlu yolculuk sırasında zaman zaman trafik denetimine de takılan kamyonun, gerekli evrakların gösterilmesinin ardından polis ekiplerince geçişine izin verildi.


- "Manolya ağacı Rize için çok değerli"


Oflu, 60 yıllık manolya ağacının kesilmesine gönlünün razı olmadığını anlatarak, ağacı taşımak için yaptığı talebin olumlu karşılanması üzerine çalışmalara başladığını söyledi.


Projelerin bulundukları alanlardaki ağaçlara göre hazırlanması gerektiğini vurgulayan Oflu, "Projeler mevcut bitkilere göre, ağaçlara göre yapılması gerekiyor. Proje masaya yatırılıyor katliam yapılıyor, ağaç dokusu yok ediliyor. Tarih ve kültür şehri olmak için bunlara değer vermeliyiz" dedi.


Rize için çok değerli olan manolya ağacının böyle bir projenin kurbanı olacağını anlatan Oflu, şöyle devam etti:


"Yetkililerle yaptığımız çalışma sonucu üç günlük bir çalışma gerçekleştirdik. Üç gün sonunda taşımasını yaptık. Elektrik ve telefon tellerine zarar vermemek için çok çaba harcadık. Yağmur nedeniyle çok zor bir çalışma oldu. 100 katlı bir gökdeleni 5 yılda yapabilirsiniz ama manolya 60 yılda bu hale gelebildi. Biz buna kıyamıyoruz. Bu ağaçlar yok olmasın."


Oflu, manolyanın kıymetli bir ağaç olduğunu ve yılda 20 santimetre büyüyebildiğine işaret ederek, "Bugün diksek benim ömrüm görmeye yetmez. Ağaç için 17 kilometre yol geldik, 3 kilometresi köy yolu, emeklerimiz helal olsun. Maliyeti hiç umurumda değil. Fidanını alsam yarı maliyete mal edebilirdim ama bu ağaca kıyamadım, sevgi emek ister" şeklinde konuştu.


İslam dininin doğaya büyük önem verdiğini belirten Oflu, "Dinimizin peygamberi hak peygamber Hazreti Muhammed 'Kıyamet anında bile elinizde fidan varsa dikin' diyor. Dinimizin gereği budur. Kimin ne kadar hassasiyet gösterdiğinin önemi yok. Biz olaya bu açıdan yaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.


Kamyon şoförü Sedat Hoşoğlu ise 30 yıllık sürücü olduğunu belirterek, hayatında bu kadar ilginç ve bu kadar kıymetli bir taşımacılık yapmadığını söyledi.


AA




Geri Dön