26 / 04 / 2024

Yıllık izin sezonu açıldı. Yıllık izinden hangi günler düşüyor. Hangi günler yıllık izine dahil değil?

Yıllık izin sezonu açıldı. Yıllık izinden hangi günler düşüyor. Hangi günler yıllık izine dahil değil?

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil sezonu da açılırken, çalışanlar yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Peki, yıllık izinlerde dikkat edilmesi gereken konular neler? İş yerinizden yıllık izin alırken hangi günleri yıllık izninize dahil etmemelisiniz? Tüm detaylar bu haberde.



Yaz sezonun açılmasıyla birlikte yıllık izin tartışmaları yeniden gündeme geldi. Yargıtay’ın verdiği son karar ise çalışanların kafasını kurcalıyor.

1 Temmuz 2021'de işe giren bir çalışan yıllık izin hakkına 1 Temmuz 2022'de kavuşuyor. Yıllık izin hakkı işçinin kıdemine göre de değişikli gösterebiliyor. Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışan işçi 14 gün yıllık izin hakkı kazanır. 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) kıdemi olan işçi her yıl 14 gün yıllık izin hakkına sahip olur. 5 yıldan fazla ve 15 yıldan az kıdemi olan çalışanlar 20 gün, 15 yıldan fazla kıdemi olan işçiler ise 26 gün yıllık izin hakkına sahiptir. Yer altında çalışan işçiler için ise bu durum 4 gün artırılarak uygulanır.

İşveren aynı bölümde yer alan iki kişiyi aynı anda yıllık izne göndermeme hakkına sahiptir. Benzeri şekilde aynı veya benzer görevleri yürüten çalışanlara da aynı anda yıllık izin vermeyebilir. 
 


Geri Dön