20 / 04 / 2024

Osmaniye'de binaların depreme karşı güçlendirilmesi mecliste!

Osmaniye'de binaların depreme karşı güçlendirilmesi mecliste!

Osmaniye'de binaların olası bir depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalar meclis gündemine taşındı. CHP'li Ünlü, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Osmaniye Milletvekili Bahar Ünlü, Osmaniye'de binaların olası bir depreme karşı güçlendirilmesi çalışmalarına ilişkin soru önergesi hazırladı. Ünlü, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Ünlü, ''Osmaniye ili Güney, Batı, Orta ve Güney-Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayan kesişim noktasında bulunmaktadır. Organize Sanayi Bölgesi'nin gelişmesi ve denize olan bağlantısı nedeniyle sanayi şehri olma yolunda ilerlemektedir. Bu sebeplerle Osmaniye son yıllarda diğer illerden önemli ölçüde göç almıştır. Nüfus artışı konut talebini arttırmış ve depreme dayanıklılıkları tartışılabilecek çok katlı inşaatlar yapılmıştır. Mimari standardizasyonun olmaması nedeniyle de yerleşim alanının kendine özgü dokusu bozulmuştur.'' diye konuştu.

Bahar Ünlü, şu açıklamalarda bulundu: ''Yapılaşmanın yoğun yaşandığı İstasyon Caddesi ile Akyar çizgisinde taban suyu yüksektir. Tek katlı, bahçeli ve müstakil olarak planlanan Şirinevler bölgesinde hiç endişe edilmeksizin tek katlı yapılan yapılar üç - dört katlı yapılara dönüştürülmüştür.

Osmaniye ili I. Dereceden Deprem Bölgesinde yer almaktadır. Ülkemizde orta dereceli depremlerde bile büyük can ve mal kayıplarının olduğu görülmüş ve bu depremlerdeki can ve mal kayıplarının tümü inşaat ve tasarım hataları sonucu meydana geldiği tespit edilmiştir.''

CHP Osmaniye Milletvekili Bahar Ünlü'nün soruları:
1. Deprem riski taşıyan Osmaniye ilinde bulunan yerleşim yerlerinin zemin etütleri s yapılmış mıdır? Yapılmış ise risk oluşturan yerler nerelerdir?
2. Kamu kurumu olarak kullanılan özellikle hastane ve okul vb. yapılara depreme karşı dayanıklılık testi yapılmış mıdır?
3. Osmaniye ilinde depreme karşı hassas olduğu tespit edilen ve güçlendirme çalışması yapılan bina sayısı nedir? Bunlardan kaçı kamu binasıdır?
4. Kamu binalarının deprem tahkikat raporları çıkarılmış mıdır? Çıkarıldıysa sonuç nedir?

5. Depreme karşı dayanıklılığı yetersiz görülen bina ve yapıların güçlendirme işlemleri yapılmış mıdır?
6. Bir deprem bölgesi olan Osmaniye'de yaşayan yurttaşlarınızı deprem * konusunda bilinçlendirmek amacıyla bir çalışma yapılmış mıdır?
7. İktidarınız döneminde yapılan çalışmalardan sonra Osmaniye'nin olası bir depreme hazır olduğunu söyleyebilir misiniz?
8. Osmaniye iline 2018 yılında Bakanlığınız tarafından depreme karşı önlem almak için ayrılan kaynak miktarı nedir? Ne kadarı harcanmıştır? 2019 yılında ne kadar kaynak ayrılmıştır?
 


Geri Dön