20 / 04 / 2024

OSTİM'de binalar çevreci anlayışla yenilenecek!

OSTİM'de binalar çevreci anlayışla yenilenecek!

Temelleri 1967'de atılan Ankara sanayisinin üslererinden OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde birçoğu ömrünü tamamlamış yaklaşık 6 bin işletmenin binaları tamamen çevreci bir anlayışla yenilenecek.



102 binada yenileme çalışmalarının sürdürüldüğü OSTİM'de eski binaların modern ve çevreci bir görünüme kavuşması amacıyla Revizyon İmar Planı hazırlandı. Plan çerçevesinde sayıları 2-3 bini bulan eski binalar dahil bütün yapıların yerden yüksekliği 9,5 metre olacak. Böylece binaların kapalı kullanım alanı herhangi bir alan genişlemesi gerekmeksizin 3 katına kadar artacak.


KULLANIM ALANLARI ÜÇE KATLANACAK


“OSTİM'in uluslararası bir marka olarak kötü görünme gibi bir lüksü yok” OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, firma sahiplerini ikna ederek projeyi ilerletmeyi amaçladıklarını söyledi. Arıcı, “Bölgedeki binaların yüzde 60-70'i yenilendiğinde bu durum diğerlerini de etkileyecektir. Firmalarının kullandıkları alan 3'e katlanacak. Çatılara konulacak güneş panelleri ile aylık bin 500-2 bin lira enerji tasarrufu sağlanacak. Bu tasarruf sayesinde firmalar, yaptığı yatırımı 5-6 yıl içinde amorti edebilecekler” dedi. Arıcı, inşa edilecek binaların öncelikle sanayicilerin ihtiyaçlarını karşılamasına özen gösterdiklerini söyledi.


Yeşil enerji ile ısınacaklar


Ayrıca firmalar, yabancı müşterileri için merkez adres olarak OSTİM'deki yerlerini bildiriyorlar. Firmalar uluslararası anlamdaki bu bilinirliklerini kaybetmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı. Revizyon İmar Planı'nda binaların çatılarına güneş paneli kurulmasını zorunlu tuttuklarını dile getiren Arıcı, bütün yeni binalarda enerji verimliliğine duyarlı yapı malzeme kullanılmasının bir başka zorunluluk olduğunu belirtti.


Yeni Şafak


Geri Dön