16 / 04 / 2024

Otellerde düşük fiyatlar yerli turistlere yarayacak!

Otellerde düşük fiyatlar yerli turistlere yarayacak!

Ülkelerinde yaşanan kriz nedeniyle Rus turist Türkiye'ye gelemedi, doluluk oranları düşen oteller fiyatları aşağıya çekerek yerli turiste yöneldi ve umudunu son dakika tatilcilerine bağladı.



Ülkelerinde yaşanan kriz nedeniyle Rus turist Türkiye'ye gelemedi, doluluk oranları düşen oteller fiyatları aşağıya çekerek yerli turiste yöneldi ve umudunu son dakika tatilcilerine bağladı.


TÜRSAB eski başkanı, Talha Çamaş, özellik sahil otellerinde doluluk oranlarının azalmasıyla, fiyatların aşağı çekildiğinin bir gerçek olduğunu da dikkat çekerek, "5 yıldızlı oteller aşağı doğru fiyat çekince daha düşük yıldızlı otellerde sıkıntı yaşıyor" dedi.


Çamaş, İstanbul'da otellerin durumunun sahillere göre daha iyi olduğuna dikkat çekerek, "İstanbul bir noktada özellikle Körfez, Afrika ve Kuzey Afrika ülkelerinde gelen turistler nedeniyle nispeten doluluk yaşıyor. İstanbul'da da beklentilerin altında bir sayı var, kongre turizminde de bir düşüş var. Turizm sektörü daha büyük krizleri yaşadığı için dayanıklılığı güçlü. İç turizm belki çok ciddi çözüm değil ama seçimin ardından insanların tatile gitme dürtüsü artacaktır, iç turizm böyle hareketlenecektir" dedi.



UMUTLAR SON DAKİKACILARA BAĞLANDI

Talha Çamaş, son dakika turizminin etkisinin önemine dikkat çekerek, "Önümüzdeki günlerde son dakikadan dolayı bir hareket görülebilir. Tercihlerde son bir değişim olabilir diye, kimse otellerin doluluk oranları, turist sayısı gibi konularda net bir rakam veremiyor. Çok hızlı oluşan, pozitif ve negatif değişimler net rakamı vermeyi engelliyor" dedi ve ekledi:


"Rusya'dan gelen turist sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20-25 civarında azalma var. Otellerin doluluk oranlarında geçen seneye oranla bir yüzde 10-15 arasında bölgelere bağlı olarak bir düşüklük var. Net bir söyleyemiyoruz ama ortalama fiyatlarda da yüzde 15-20 civarında bir geri çekilme var. Umudumuz son dakikacılar olacak gibi."



RAMAZAN AYININ ETKİSİ

Turizmin birçok gelişmeden etkilenebilen bir sektör olduğunu dile getiren Çamaş, "Neticede otelin doluluk oranı önemli bir konu. Geçmişte sadece yurtdışı turistine bağlı çalışınca, oteller krizler daha çok etkileniyor. Ramazan ayının yaza denk gelmesinin de turist sayısının azalmasında etkisi var, özellikle iç turizme etkisi oluyor. Çok fazla yapılabilecek bir şey yok. Önümüzdeki yıl bu seneki kaybımızı toparlayacak çalışmalar olacaktır" dedi.



"YURT DIŞINA GİDEN TURİSTLERDE DE AZALMA VAR"

Peninsula Tur Incoming Departmanı Müdürü Zerrin Baydar ise "Şu anda yurt dışına gidenlerde de bir azalma var. Rusya'da yaz döneminde fiyatlar düşüktür, Ramazan ayında daha da düşer. Bir önceki yıla oranla yüzde 5-10 arasında ülkemize gelen yabancı turist sayısında düşüş söz konusu" dedi.



Habertürk


Geri Dön