23 / 04 / 2024

Otogar- Başakşehir metrosu yıl sonunda açılıyor!

Otogar- Başakşehir metrosu yıl sonunda açılıyor!

Açılışı 1 yıl geciken Başakşehir metrosu inşaatındaki işler Başbakan'ın talimatıyla hızlandı



Malî sıkıntı yüzünden durma noktasına gelen metro çalışmalarında kaynak, Büyükşehir Belediyesi'nin geçen nisan ayında sattığı Hyatt Otel'den geldi. 208 milyon TL tutarındaki rakam, metro yapımına aktarıldı. Raylı sistemde 2011 yılı Mart-Nisan aylarında yolcu taşınmaya başlanılacak.

İstanbul'da vatandaşları çileden çıkaran trafik sorununa çözüm için yapımı devam eden raylı sistem hatlarından biri olan Otogar-Başakşehir metrosu yıl sonunda açılıyor. Mali sıkıntılar sebebiyle açılışı 1 yıl geciken metro inşaatına kaynak bulundu. Büyükşehir'in geçen nisan ayında 208 milyon TL'ye sattığı Hyatt Otel'den gelen kaynak, kuruşuna dokunulmadan Başakşehir metrosuna aktarıldı. İşçilerin aylardır para alamamasından dolayı durma noktasına gelen metro inşaatında gelen kaynakla çalışmalar hızlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bitirilmesi talimatı ve bulunan mali kaynakla birlikte metronun test sürüşlerine yıl sonunda geçilecek.

İETT Genel Müdürlüğü'nün 2005 yılında ihalesini yaparak maliyetini 950 milyon dolar olarak açıkladığı Otogar-Kirazlı 1-Olimpiyat Köyü-Başak Konutları raylı sistem hattında yürütülen çalışmalar devam ediyor. Yapımını İETT'nin üstlendiği hat, geçtiğimiz günlerde Belediye Meclisi'nin aldığı kararla Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Gecikme sebebiyle maliyetinde yaklaşık 187 milyon dolar artış öngörülen hat 1 milyar 137 milyon dolara tamamlanacak. Başakşehir metrosundaki son gelişmeleri Zaman'a değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Geçtiğimiz ay satışını gerçekleştirdiğimiz Hyatt Otel'den elde edilen 208 milyon TL geliri o hatta aktardık. Bu hatta çalışmaları hızlandırıyoruz. İstanbul'da bugüne kadar metrolara 6 milyar dolar yatırım yaptık. Kadıköy-Kartal metrosunda çalışmalar hızla devam ediyor." diye konuştu. Başakşehir metrosunda yıl sonunda test sürüşlerine başlanacağını kaydeden Topbaş, "Bu hatta 40 bin metre ray montajı da tamamlandı. Toplamda 48 bin metrelik ray döşenmesinde 8 bin metrelik bir kısmımız kaldı. Bu metroda kullanılmak üzere 80 adet yolcu vagonunu da Fransa'dan ithal ettik." dedi.

Türkiye'nin en uzun şehir içi raylı sistem hattı Otogar-Kirazlı 1-Olimpiyat Köyü-Başak Konutları hattının ilk etabı 5,8 kilometre uzunluğunda hafif metro olarak inşa edildi. İlk etap Esenler-Menderes Mahallesi-Çinçin-Bağcılar-Kirazlı 1 olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Kirazlı-1 İstasyonu'ndan başlayan 15,8 kilometrelik ikinci etap ise metro sistemi olarak yapılıyor ve Mahmutbey, İSTOÇ, İkitelli, İMES Sanayi Sitesi'ne ulaşıyor. Buradan itibaren 2 ayrı yol izleyecek metro hattının birincisi Başakşehir Konutları'na, diğeri de Olimpiyat Stadı'na uzanacak. Çift tüp olarak inşa edilen metro ve hafif metro hattında toplam 16 istasyon bulunacak. Esenler'de Aksaray-Havalimanı Hafif Metrosu ile entegre olacak Otogar-Bağcılar-İkitelli-Başakşehir Olimpiyat Stadı Metrosu, İkitelli'ye kadar Esenler, Menderes, Çinçin, Bağcılar, Kirazlı-1, Kirazlı, Mahmutbey, İSTOÇ, İkitelli Güney Sanayi istasyonlarından oluşuyor. Burada ikiye ayrılan metro hattının Olimpiyat Stadı bölümü Halkalı Yolu, Viyadük, Olimpiyat Parkı ve Araç Deposu duraklarından oluşuyor. Başakşehir Hattı'nda ise İkitelli Sanayi-2, İkitelli Sanayi, Başak Konutları-1 ve Başak Konutları-4 istasyonları yer alacak.
Zaman/Yasin Kılıç


Geri Dön