04 / 05 / 2024

OVP ile emlak sektörüne yeni düzen!

OVP ile emlak sektörüne yeni düzen!

Türkiye ekonomisinin yeni yol haritası belirlendi. Yeni OVP’ye göre Türkiye ekonomisi üç yıl boyunca yüzde 5.5 büyüyecek. 



TÜRKİYE’YE “sınıf atlatacak” 3 yıllık Orta Vadeli Program (OVP) yürürlüğe girdi. Yeni Orta Vadeli Program’da (2018-2020), 2017 yılı büyüme hedefi yüzde 4.4’ten yüzde 5.5’e çıkarılırken, program dönemi boyunca büyüme hedefi yüzde 5.5 olarak öngörüldü. 2017 sonunda kişi başına milli gelirin 10 bin 579 dolar olacağı, 3 yıllık program dönemi sonunda ise bu rakamın 13 bin dolan aşacağı ve böylece Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler grubuna gireceği tahmin edildi.

Büyükşehir Belediye Kanunu değişiyor
Kamuda kurumsal kalitenin artırılmasına yönelik yeniden yapılanma ve koordinasyon için önümüzdeki 3 yıllık süreçte, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uygulama esasları ve yol haritası hazırlanacak. Kurumlar arası görev, yetki ve sorumluluk paylaşımı daha da netleştirilecek. Kamuda yeni kurum kurulması sınırlandırılacak, mevcut kurumlar ihtiyaç doğrultusunda yeniden yapılandırılacak. Kamu sermayeli kuruluşlar için yönetişim kanunu çıkartılacak. Büyükşehir Belediye Kanunu yeniden düzenlenecek, büyükşehir belediyelerinde personelin uzmanlaşma düzeyini yükseltecek bir program hazırlanacak. Kalkınma Ajansları başta olmak üzere bölge kalkınma idarelerinin rol ve yetkileri güçlendirilerek yönetim, denetim ve mali yapıları daha da güçlendirilecek.

EMLAK VERGİSİNE YENİ DÜZEN
Kamuda mali sürdürülebilirlik için kamu harcamalarında ve yatırımlarında etkinlik artırılacak. Taşıt kullanımında tasarruf sağlanacak. Süreklilik arz etmeyen gelirlerle kalıcı mahiyette harcama programları yaratılması önlenecek. Çok zorunlu haller dışında kamu hizmet binası yapımına izin verilmeyecek, yine çok zorunlu haller dışında acele kamulaştırma yapılmayacak. Verimsiz kullanılan veya atıl kamu varlıklar değerlendirilecek. Atıl durumdaki tahsisli taşınmazlar kiralanacak. Kamu konutları ve sosyal tesisler ekonomiye kazandırılacak. Kamuda yeni kurum kurulması sınırlandırılacak, mevcut kurumlar da yeniden yapılandırılacak. 

Para 


Geri Dön