20 / 04 / 2024

Özel bankalara icra tepkisi!

Özel bankalara icra tepkisi!

Ekonomik İstikrar Paketi’ne destek vereceklerini açıklayan özel bankaların tam aksi uygulamalarına da adeta tepki yağdı. Kredi tutarının 10 katı teminat istenirken, zora koşulan yapılandırmaya da fahiş faizler dayatılıyor



Koronavirüsün ekonomiye etkisini azaltmak amacıyla açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'ne destek vereceklerini belirtmelerine rağmen sahada uygulamaya koymayan özel bankalara adeta tepki yağıyor. Sabah'tan Feride Cem ve İbrahim Acar'ın haberine göre, iş dünyası, özel bankaların kredi musluklarını kısmakla kalmayıp mevcut kredilere de ek teminat istediğinden yakınıyor. 10 milyon TL'lik kredide 10 katı teminat istendiğini bildiren iş insanları, 3-6 ay öteleme taahüdü vermelerine rağmen birçok bankanın yapılandırma yapmadığını belirtiyor. Özel bankaların tefeci gibi süreç yönettiklerini dile getiren iş insanları, "10 milyon liralık kredi karşılığında 100 milyon liraya varan ipotek talep eden var" şeklinde konuşuyot.

KAPIYA İCRA YOLLADILAR

Özel bankalar ipin ucunu o kadar kaçırmış durumda ki, kredi ötelemek bir yana müşterilerinin taksidi geciktirmesiyle bile kapısına icra yolluyor. Özel bankalar krizi fırsat bilip işadamlarından yapılandırma için yüzde 15 ila 17 faiz istiyor.

BAHANE UYDURUYORLAR

Türkiye ekonomisinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturan KOBİ'ler de mağdur oldu. Son dönemde bankalara ulaşamamak ve ilgili kişi bulamamaktan dert yanıyorlar. Kredi talebinde bulunan KOBİ'ler "şubelerimiz kapalı, teknik arıza var" gibi bahanelerle karşılaştıklarını belirtiyor.

Bankalar kredi vermek için tapu mu istiyor?


Geri Dön