19 / 04 / 2024

Özel sektör kadın ve çocuk sığınma evi açabilecek!

Özel sektör kadın ve çocuk sığınma evi açabilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesiyle, kadın ve çocuk sığınma evi, yetiştirme yurdu, şefkat evleri gibi kullanımlar sosyal ve kültürel tesis alanı kapsamına alındı. Bu çerçevede, özel şahıslarca da yatırım yapılabilecek...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesiyle, kadın ve çocuk sığınma evi, yetiştirme yurdu, şefkat evleri gibi kullanımlar sosyal ve kültürel tesis alanı kapsamına alındı. Bu çerçevede, uygulama imar planında bu amaçla ayrılan alanlara kamu dışında özel şahıslarca da yatırım yapılabilecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesiyle, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın işletme ruhsatı vermesi haline özel sektör ve vakıflar da kadın ve çocuk sığınma evi ile şefkat evleri açabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımlar sosyal ve kültürel tesis alanı kapsamına alındı.


"İmar mevzuatı bu tür uygulamalara kısıtlama getirmeyecek"


Bakanlık yetkilileri, yönetmeliğe imar mevzuatının bu tür uygulamalara kısıtlama getirmemesi, mevzuatın uygulamaların arkasından gelmemesi için böyle bir hüküm koyduklarını söyledi. Bu yerlerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın iznine tabi olduğuna işaret eden yetkililer, şunları kaydetti: "İmar Kanunu'nda işletme ruhsatına konu alanların ne olduğunu, işletme ruhsatı verilip verilmeyeceğine ilişkin düzenleme yetkisine haiz değiliz. Alan özel sektörün olur, sığınma evini yapıp kamuya kiralayabilir, Bakanlık özel sektöre ait alanda yapabilir ya da 'Senden hizmeti satın alayım ama benim denetimimde olsun' diyebilir. Bunu bilemiyoruz. Bu, sadece özel ve kamuya ait alanlarda bunların açılabileceğine dair bir hüküm. Bakanlık işletme ruhsatı verirse özel sektörün ya da vakfın bunların işletmesini yapmasının önünde bir engel kalmıyor."


Zaman Gazetesi


Geri Dön