29 / 03 / 2024

Pandemide özel okul satışları patladı! 

Pandemide özel okul satışları patladı! 

Koronavirüs salgını ile birlikte okulların kapanması nedeniyle özel okullar öğrencileriyle beraber devren satılığa çıkarıldı. 



Yaz tatili ve pandeminin etkisiyle beraber internette özel okul satış ilanları arttı. Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; ilanlarda satışa çıkarılan okullar öğrenciler üzerinden kar hesabı yapılarak satılıyor. Bazı ilanlarda öğrenci sayısı  bilgisi paylaşılarak bunun üzerinde kayıt alındığında kâr geleceği söyleniyor. Birçok özel okul verdiği ilanlarda ismini saklıyor. Dolayısıyla öğrencilerin ve velilerin okullarının satıldığından haberi bulunmuyor. 

Bir ilanda şu detaylar yer alıyor.: “Kurum binası anaokulu, ilkokul ortaokul ve liseden oluşmaktadır. Kurumda 32 derslik, laboratuvar, müzik ve görsel sanatlar dersliği, bilişim teknolojileri dersliği, kütüphane, konferans salonları, beden eğitimi ve spor salonu, yemekhane ve kantin, yüzme havuzu bulunmaktadır. Kurum binası anaokulu, ilkokul ortaokul ve liseden oluşmaktadır.”

 Pandemide özel okul satışları patladı! 

İstanbul Kadıköy’de devren kiralanan iki okulla ilgili ise şu bilgiler paylaşılmış. “Kadıköy’de hali hazırda eğitime devam eden, bitişik 2 binadan oluşan ruhsatlı 2 okul binası devren kiralıktır. Binalar, Kadıköy'ün işlek caddesinde halihazırda faaliyet göstermesi ve 2 adet okul ruhsatına sahip olması nedeni ile özel eğitim kurumları tarafından devir işlemleri sonrası masrafsız olarak eğitim için kullanıma hazırdır. Gizlilik ilkesi nedeni ile eğitime devam eden okulların isimleri paylaşılamamaktadır.”

İstanbul Maltepe’deki bir özel akşam lisesine yönelik şu detaylar yer alıyor: “Okulumuz konumu itibariyle ulaşımı oldukça kolay bir bölgede yer almaktadır. Kurum kontenjanı farklı iki okul türünde toplam 300’dür. Okul binası 5 katlıdır. 85 kayıtlı öğrencisi bulunmaktadır. Yemekhanesi, derslikler, laboratuvarlar, kütüphane, spor salonu vb alanların tamamı özenle düzenlenmiştir.”

Anadolu ve meslek lisesi olarak eğitim veren bir özel okul ilanında ise şu ifadeler yer alıyor: “Aynı bina içerisinde meslek lisesi 329 Anadolu lisesi 140 toplam 469 kontenjanlı okul. Geniş bahçeli, projeksiyonlu sınıflar, eksiksiz sınıf ve atölye malzemeleri, tabela değeri yüksek…”

Pandemide özel okul satışları patladı! 

Yine Anadolu lisesi ve sağlık meslek lisesi olarak faaliyet gösteren bir okulun ilanında ise şu detaylar bulunuyor: “Okulumuz 100 adet faal öğrencisi bulunmaktadır. 18 derslik vardır. Sınıflar 24 kişiliktir. Okulumuzun eksi katlarında havalandırma sistemi mevcuttur. Okulumuzun yemekhane katı doludur. 450 kontenjanı vardır şuan için 400 öğrenciyi kaldırabilecek sınıflarımız doluluktadır.”

Ortaokul ve lise ruhsatlı bir okul için ise şu ifadeler kullanılıyor. “Halen faal 2021 / 2022 Eğitim yılına kayıtlı öğrencileri bulunan Ortaokul ve Lise ruhsatlı Kolej satılıktır. İlandaki konum bilgileri temsilidir. Okulumuzun yeri merkezi konumda olup ana cadde üzerinde ve reklam değeri yüksektir.”

İcradan satılıyor 

Ayrıca ilangov.tr’de daha önce eğitim kurumu olarak hizmet veren ve icradan satılan okul binaları yer alıyor. Konya, Bursa, Denizli, Erzurum gibi şehirlerde olan bu binalar kimisi arsa üzerinde kimisi ise sadece bina olarak satışa çıkarılıyor. Çoğunluğu anaokulu olarak kullanılan binaların bazıları daha önce ilköğretim olarak bazıları ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak hizmet vermiş. Örneğin Bursa İznik’teki bir okulla ilgili şu ifadeler yer alıyor: “Dava konusu parsel tapuda arsa görünmesine karşın üzerinde ilköğretim ve kreş yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Taşınmaz üzerinde bulunan ilköğretim bölümü zemin 2 normal ve çatı katından kreş binası zemin normal ve çatı katından oluşmaktadır.”

“Bursa Nilüfer'de 3 katlı anaokulu olarak kullanılan bina icradan satılıktır” başlıklı ilanda ise “Taşınmaz Özel Anaokulu olarak kullanılmakta olup 3 katlı yapının zemin katında danışma ve bekleme holü, müdür odası, 2 adet oyun odası, 6 adet etkinlik odası, havuz ile soyunma- duş alanı, personel odası, öğretmenler odası, mutfak ve yemekhane alanı, 2 adet wc, mekanik-elektrik odası ve üst kata çıkış asansör ve merpen mahallerinden oluşmaktadır” ifadeleri yer aldı. 

Sahibinden satılık özel okul sayısında rekor artış!


Geri Dön