24 / 04 / 2024

Panik havası daha da güçlenecek diyen ekonomist Şevket Sayılgan doların nerede duracağını açıkladı

Panik havası daha da güçlenecek diyen ekonomist Şevket Sayılgan doların nerede duracağını açıkladı

Dolar/TL 14 gün sonra yeniden 17 liranın üzerine çıktı. Cumhuriyet TV'de konuşan ünlü ekonomist Şevket Sayılgan, yıl sonu için dolar/TL kuru tahminini canlı yayında paylaştı.



16 LİRAYA DÜŞEN DOLAR YENİDEN 17 LİRA

Türk Lirası dolar karşısında yılın ilk yarısını yüzde 21 değer kaybıyla tamamlarken, kaybın bu seviyede kalmasında, ekonomistlerin ‘sermaye kontrolü’ eleştirilerine maruz kalan BDDK’nin 24 Haziran’daki kararı etkili olmuştu.

Bankacıların hesabına göreyse kararın döviz kurlarındaki etkisi artsın diye kamu bankaları ve Merkez Bankası’nın yoğun şekilde döviz satmış, sırf geçen haftaki satışın 3 milyar doları bulduğunu vurgulanmıştı.

Ama MB’nin politika faizini yüzde 80’e yaklaşan resmi enflasyona rağmen yüzde 14’te tutması, yani TL’nin yüksek negatif getirisi dövize talebi artırıyor.

Ekonomi yönetimi düzenleme değişiklikleriyle dövize talebi azaltmaya, TL’ye talebi artırmayı amaçlayan önlemler alıyor.

BDDK şirketleri nakit döviz tutmaktan caydırmayı amaçlayan adımlar atmıştı. Dolar/TL bu adımla 17,5’ten 17 altına geriledikten sonra nispeten daha sakin bir seyir izlemişti.

İki hafta önce 17,5425 ile 20 Aralık’tan bu yana yeni zirveyi gören dolar/TL, geçen hafta BDDK kararıyla 16,03’e kadar geriledikten sonra yeniden haziranın ilk haftasında işlem gördüğü seviyelere yükseldi.

Piyasalarda asgari ücret artışının 500-600 baz puan civarında hesaplanan enflasyonda yükseltici etkisi de izlenirken Hazine asgari ücret kaynaklı vergi muafiyetlerinin bu yıl 90,6 milyar TL’ye yükseleceğini belirtti.

Panik havası daha da güçlenecek diyen ekonomist Şevket Sayılgan doların nerede duracağını açıkladı

EDİTÖR NOTU: Bu haber 6 Temmuz 2022 tarihinde saat 00:28’de yazılmıştır An itibarıyla dolar kuru 16,98 Türk Lirası, euro 17,44 Türk Lirası, altının gramı ise 965 Türk Lirası değerinde.

Dolar yükselişe geçince dolar alalım mı diye soran takipçilerine Piyasa Kahini İslam Memiş canlı yayında ne yanıt verdi

Piyasa Kahini İslam Memiş gram altın ve dolar için son fırsatın ne zaman olduğunu açıkladı! Yatırımcılar dikkat

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren gelişme! Kıdem tazminatında tavan tutar belli oldu

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön