25 / 04 / 2024

Paris-Londra'ya kıyasla bizde konut balonu yok!

Paris-Londra'ya kıyasla bizde konut balonu yok!

Konut fiyatı / kira oranı kriterine göre Türkiye ya da İstanbul'da balon yok. Oranlar Avrupa şehirlerinin neredeyse yarısı kadar. İşte konunun uzmanı Semra Demircioğlu'nun karşılaştırmalı analizi...



Dünyada patlak veren birçok ekonomik krizin kaynağında konut sektöründeki balonlar yatıyor.


Destek Menkul Değerler Ekonomisti Semra Demircioğlu’nun analizinde şu ifadeler yer aldı: 


Bir ekonomide konut fiyatlarının değerinin üstünde mi yoksa altında mı olduğunu anlamak için kullanılabilecek bir ölçüt konut fiyatı/kira (price torent ratio) oranıdır. Oran, eğer 15’ten küçükse konutu satın almak kiralamaktan daha çok tercih edilebilir; eğer 20’den büyükse kiralamak satın almaya tercih edilebilir. 2014 yılında, İngiltere’de konut fiyatı/kira oranı yaklaşık 37. Bir diğer Avrupa ülkesi İspanya’da ise konut fiyatı/kira oranı kriz nedeniyle düşmüş olmasına rağmen 26 seviyelerinde yer alıyor. 


TALEP HÂLÂ YÜKSEK


Bu oran Barselona’da 28 iken, başkent Madrid’de 25’lerde seyrediyor. Bu oranı Fransa genelinde 28. Paris için bu oran, şehir merkezinde 37, merkez dışı bölgelerde ise 35. Türkiye genelinde konut fiyatı/kira oranı 17,55. İstanbul‘da bu oran şehir merkezi için 19,39 olurken, merkez dışı bölgelerde ise 15,46 olarak karşımıza çıkıyor. Bu veriler Türkiye’de, İstanbul da dahil olmak üzere bir balondan söz etmenin mümkün olmadığını gösteriyor. Konut balonundan bahsetmek için hane halkı talebinden ziyade yatırımcı talebinde bir artışın olması gerekiyor. Türkiye'de hane halkı talebinin hâlâ canlı olduğunu söylemek mümkün.


Akşam





Geri Dön