20 / 04 / 2024

Paterson Köşkü'nün restorasyonu 38 aydır bitirilemedi!

Paterson Köşkü'nün restorasyonu 38 aydır bitirilemedi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 24 ayda tamamlamayı planladığı Bornova’da bulunan Paterson Köşkü'nün restorasyonunu, 38 ay geçmesine rağmen hala tamamlanamadı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 24 ayda tamamlamayı planladığı Bornova’da bulunan Paterson Köşkü'nün restorasyonunu hala tamamlanamadı. Günümüzden tam 160 yıl önce inşa edilen yapıyı şehre kazandırmak için harekete geçen  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, 16 Şubat 2016'da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı protokol doğrultusunda 2016 yılı Haziran ayında restorasyon çalışmalarına başladı. 

Egeli Haber Gazetesi'nden Ertan Gürcaner'in haberine göre; 4 milyon 67 bin 945 lira bedelle Ekim Yatırım İnş. Taah. Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Şirketine ihale edilen projenin taraflar arasında imzalanan sözleşme gereği kapsamında 24 ayda bitirilmesi planlanıyor. Ancak aradan geçen 38 ay gibi bir süre geçmesine karşı restorasyon çalışması hala tamamlanamadı.

TASFİYE EDİLDİ

Halkapınar'da bulunan tren depolama tesisi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarında yer alan Karayolu Taşıt Altgeçidi gibi birçok projenin başına gelen öngörüsüzlük Paterson Köşkü'nün de başında yer aldı. Keşif artışlarına rağmen işi tamamlanamayınca Büyükşehir Belediyesi işi tasfiye etti. Durum böyle olunca Büyükşehir Belediyesi ile bakanlık arasında imzalanan işbirliği protokolü de geçerliliğini kaybetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bakanlığa başvuruda bulunup eksik işlerin tamamlanması için 24 aylık süre uzatılması talep edildi. Bu sefer işin kapsamına çevre düzenlemesi de alındı. Bu arada protokol öncesi İzmir Büyükşehir Belediyesi koruma kurulunun talebi üzerinde Paterson Köşkü'nün etrafında sondaj yaptı. Bu sondaj çalışmaları sırasında da bazı tarihi eserlere rastlandı. Kurul, Büyükşehir Belediyesinden çevre düzenleme projelerini de hazırlayıp getirmesini istedi. 

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan çevre düzenleme projesi 28 Şubat 2019 tarihinde İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurul Toplantısında onayladı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun geçtiğimiz şubat ayında onayladığı proje, bahçe kısmı doğal sit kapsamında olduğu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verildi. Bakanlığın 25 Haziran'da çevre düzenleme projesini onaylaması sonrasında Büyükşehir Belediyesi, çevre düzenlemesi ve eksik kalan imalatlarla ilgili mimari ve mühendislik projelerini hazırladı. 

Çalışmaların tamamlanması sonrasında ihale sürecine başlanacak. Bu arada Bakanlık tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne tanınan 24 aylık ek süre de protokolün imzalandığı 12 Ekim 2018 tarihi itibariyle başlamış oldu. Şimdi tüm gözler Büyükşehir Belediyesine çevrildi. Eğer Büyükşehir altına imza attığı ek protokolle yapmayı taahhüt ettiği işleri zamanında bitiremezse ve yeni bir ek süre de gündeme gelmezse Paterson Köşkü'nde her türlü tasarruf Bakanlığa geçecek.


Geri Dön