11 / 05 / 2024

Patronlara EYT uyarısı: Hazırlığınızı yapın!

 Patronlara EYT uyarısı: Hazırlığınızı yapın!

Akşam Gazetesi yazarı Okan Bülbül, Aralık ayında çözüme kavuşturulması beklenen EYT konusunda işverenlere hazırlık yapmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Hali hazırda bir işyerinde çalışanlar EYT formülü ile emekliliğe hak kazandıklarında dilekçeyle işyerlerine başvuruda bulunacak.



Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili çalışmaların sürdüğünü ve yapılacak düzenlemenin Aralık ayında TBMM'ye geleceğini hatırlatan Bülbül,düzenleme ne şekilde olursa olsun düzenlemeden yararlanacak kişilerin EYT formülü sonrasında işte ayrılmak ve emeklilik aylığı bağlatmak isteyebileceğini belirtti. EYT çözüm formülünün hayata geçtikten sonra emekli olmaya hak kazanan kişilerin işverenlerine emekli aylığı bağlatmak için işyerinden ayrılmak istediklerine dair dilekçelerini vereceklerini dile getiren Bülbül, bu dilekçelerden sonra işverenlerin bu kişilerin işten çıkışlarını yapacağını ve bu kişilerin SGK'ya aylık bağlatmak için başvuruda bulunacaklarını kaydetti. SGK'nın bu kişilere aylıklarını bağlayacağını işverenin ise kıdem tazminatlarını ödemek zorunda kalacağını kaydeden Bülbül, "İşverenlerin işyerinde bu kapsamda kaç kişi olduğunu tespit etmeleri ve buna yönelik hazırlık yapmaları yerinde olur. İşveren 'tazminatı ödeyemem' diyemez, ancak işçi kabul ederse taksitle ödeyebilir. Ancak işveren kıdem tazminatını ödememekte ısrar ederse, işçi dava açarak faiziyle alabilir" ifadelerini kullandı.

 Aylık bağlatmak için istifa eden ve SGK'ya başvuran kişilerin, ayrıldıkları işyerlerinde çalışmaya devam edip etmeyeceklerinin işverenin kararına bağlı olduğunu dile getiren Bülbül, işveren bu kişileri işe geri alma yönünde karar verirse bu kişilerin sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi olarak, bağlattıkları emekli aylıkları kesilmeden çalışabileceklerini kaydeden Bülbül, bu durumda hem emekli aylıklarını hem de işyerinden maaşlarını alabileceklerini söyledi.

 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Çırak ve staj sigortası olana emeklilik yolu açılıyor...

EYT ve asgari ücrette son dakika gelişmesi! Bakan Bilgin tarih verdi

Emeklilik için gün sayanlar dikkat! Prim dökümünüzü mutlaka gözden geçirin


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön