25 / 04 / 2024

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi!

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi!

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi nasıl olur? Paylı mülkiyetin sona ermesi nasıl gerçekleşiyor? Paylı mülkiyet sona erme durumları nedir? sorularının cevapları ve merak ettikleriniz haberimizin içinde yer alıyor..



Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi 


Paylı mülkiyete konu olan mal ya da eşya üzerinde paydaşlar arası ekonomik amaçlı bir ilişki mevcuttur. Bu nedenle paydaşlardan herhangi birisinin isteği ile ya da tümünün ortak istemleri sonucunda paylı mülkiyet ilişkisi ona erdirilebilir.



Ekonomik amaçlı bu ilişki; paydaşlardan herhangi birisinin kendi payını temlik etmesi, yine bu bu payın cebri ihale yolu ile başkasına geçmesi gibi bir nedenle ve sadece o paya sahip olan yönünden sona erebileceği gibi müştrek malın bütün paydaşlar tarafından bir paydaşa ya da üçüncü bir kişiye temlik edilmesi, terki, cebri icra sonucu başkasına ihale olunması veya kamulaştırılması sonucunda da tüm paydaşlar yönünden sona erdirilebilir.



Bunların dışında paylı mülkiyeti sona erdirme konusunda uygulamada en çok başvurulan yöntem ise taksimdir. Taksim paydaşların anlaşmalarına bağlı olarak rızaen olabileceği gibi paydaşlığın giderilmesini dava yoluyla istemek suretiyle kazaen de olabilir.


Peki paydaşlıktan çıkarma nasıl yapılır?


Medeni Kanun madde 696'ya göre "Kendi tutum ve davranışlarıyla veya malın kullanılmasını bıraktığı ya da fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin tutum ve davranışlarıyla diğer paydaşların tamamına veya bir kısmına karşı olan yükümlülüklerini ağır biçimde çiğneyen paydaş, bu yüzden onlar için paylı mülkiyet ilişkisinin devamını çekilmez hale getirmişse, mahkeme kararıyla paydaşlıktan çıkarılabilir."


Paylı mülkiyet nasıl kurulur?

Mülkiyet hakkının türleri!

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlarda mülkiyet hakkı!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön