19 / 04 / 2024

Paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?

Paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?

Paylı mülkiyetin devam ettirme yükümlülüğü yoksa, malın paylaşılması istenebiliyor. Bunun için izale-i şuyu davasının açılması gerekiyor. Peki, paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?



Paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?

Bir eşyaya ya da taşınmaza birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumuna paylı mülkiyet deniyor. Medeni Kanun gereğince paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik sayılıyor. 


Paylı mülkiyet hakkına sahip olan paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip oluyor. Pay devredilebiliyor, rehnedilebiliyor ve alacaklılar tarafından haczettirilebiliyor.


Paylı mülkiyetin devam ettirme yükümlülüğü yoksa, malın paylaşılması istenebiliyor. Bu hakkı kullannak isteyen paydaşların sulh hukuk mahkemesinde izale-i şuyu davası açması gerekiyor. Peki, paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?


İzale-i şuyu davasında mahkeme 3 ay gibi süre içerisinde karara varabiliyor. Ancak davanın yargıtaya taşınması halinde bu süreç uzayabiliyor. 


Dava, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi şartı aranıyor. Her paydaş payı oranında hakka sahip olduğundan şekil bakımdan davaya dahil edilmeleri gerekiyor. 


Paylı mülkiyetin devamı sözleşmesi nasıl yapılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön