26 / 04 / 2024

Kira tespit davası ne kadar sürer?

Kira tespit davası ne kadar sürer?

Gayrimenkul piyasasında yaşanan kriz ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemelere taşınmasına neden oluyor. Peki, kira tespit davası nedir? Kira tespit davası ne kadar sürer? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar arasında fahiş kira artışı sorunu yaşanıyor. Ev sahipleri eski kiracılarına konut fiyatlarındaki artışı yansıtarak kira bedelini yükseltmek istiyorlar. Bu kapsamda kira tespit davası gündeme geliyor. 

Kira tespit davalarının açılmasında en temel neden ise ev sahiplerinin kiracılara yasal oranın üzerinde zam yapmak istemesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Kira tespit davası ne kadar sürer?

Belirlenen yasal oran üzerinde zam talep eden ev sahipleri kiracısına bunu kabul ettiremeyince mahkemenin yolunu tutuyor. Ancak yasa gereği ev sahibinin kira tespit davası açabilmesi için kiracı ile yapılan sözleşmesinde 5’inci yıla ulaşmış olması gerekiyor. 

Ev sahibi ve kiracı arasından yapılan kira sözleşmesi beş yıl altında ve kira bedelinin artışına ilişkin anlaşma belirlenmemiş ise mahkeme taşınmaz ve emsal değer durumuna göre kira artış oranı belirleyecektir. Mahkeme tarafından belirlenecek olan kira artış oranı yasal oran üzerinde olmayacaktır. 


Geri Dön