28 / 03 / 2024

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi

Bir taşınmaz mal veya eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olma hali paylı mülkiyet olarak karşımıza çıkıyor. Peki, paylı mülkiyeti sona erdiren nedenler nelerdir? Paylı mülkiyetin sona ermesi davası nasıl açılır?

Gayrimenkul mülkiyetinin devri!

Gayrimenkul mülkiyetinin devri, sözleşmeli satım, trampa ve bağışlama yoluyla yapılabiliyor. İşgal ve zamanaşımı ile tapu sicilinde kaydı bulunmayan veya kaydı olsa bile sahibinin kim olduğu belirlenemeyen taşınmazlar da mülk olarak edinilebiliyor...

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi!

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi nasıl olur? Paylı mülkiyetin sona ermesi nasıl gerçekleşiyor? Paylı mülkiyet sona erme durumları nedir? sorularının cevapları ve merak ettikleriniz haberimizin içinde yer alıyor..

Elinizi çabuk tutun en az 2 kat maaş verilecek! Sağlık Bakanlığı personel alımında sona yaklaşılıyor! İşte son tarih!

Sağlık Bakanlığı personel alımı pek çok kişi tarafından merakla takip ediliyor. Personel alımlarında sona gelindi. İşte detaylar!

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti genellikle miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde görülmektedir. Bu tarz mülkiyetlerde tapu üzerinde ortakların isimleri yer alsa da kişilerin payları ve oraları belirtilmemiştir. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte elbirliği mülkiyeti hakkında bil

Kredi kartınız var mı? Bu sona kendinizi hazırlayın!

Milyonlarca vatandaşın sahip olduğu kredi kartları ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. İnternet alışverişlerinde kullanılan 'şimdi al sonra öde' yöntemi kredi kartı kullanımını tehdit etmeye başladı. Peki bu sistem nasıl işliyor? Kredi kartı devri sona mı eriyor?

Paylı mülkiyette gayrimenkul hisseleri satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde paylı mülkiyeti ve hisse satış şartlarını kaleme aldı.

Kahramanmaraş Yusuflar kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Yusuflar Mahallesi'nde devam eden kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi. Çalışmalar hakkında konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör konutların kısa süre içerisinde sahiplerine teslim edileceğini belirtti.

Bayrampaşa kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi!

Eski Bayrampaşa Cezzaevinin bulunduğu bölgede başlatılan kentsel dönüşüm projesinde sona gelindi. Anahtar teslimine hazır olan daireleri gezen hak sahipleri, bugün teslim tutanaklarını imzaladı... 

15 maddede sitelerde mülkiyetin devri mecburiyeti!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde mülkiyetin devri mecburiyeti" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

TOKİ Ordu 2019 başvuruları 25 Kasım'da sona eriyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ordu Merkez 2019 projesi için başvuru dönemi 25 Kasım'da sona eriyor.

Şanlıurfa'daki eski hizmet binasının yıkımında sona gelindi!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Bulvarı üzerindeki Eski Ek Hizmet Binasının yıkımında sona geldi.

Sur Millet Bahçesi'nin yapımında sona gelindi!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri arasında 150 dönümlük alanda meydana gelen millet bahçesinin yapımında sona yaklaşıldı.

TOKİ Ankara Sincan başvuruları 16 Kasım'da sona eriyor!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Ankara Sincan Saraycık projesinde yer alan 1.250 adet konut için başvurular 16 Kasım'da sona eriyor.

Antalya Kepez Santral dönüşüm projesinde sona geliniyor!

Türkiye’nin en büyük ve sorunsuz kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip Kepez Santral’in hak sahipleri konutlarının bulunduğu ilk etabında sona geliniyor.

Antalya Ali Çetinkaya Kentel Tasarım Projesi'nde sona gelindi!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Ali Çetinkaya Caddesi´ni bir çekim merkezi haline getirmek amacıyla başlattığı kentsel tasarım projesinde sona gelindi.

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi Haberi

Paylı mülkiyetin sona erdirilmesi

Paylı mülkiyetin sona ermesi davası!

Bir taşınmaz mal veya eşyaya birden çok kimsenin belirli paylarla malik olma hali paylı mülkiyet olarak karşımıza çıkıyor. Paydaşların birbirlerine karşı bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Kanunen hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor.


Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabilir. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlıdır ve tapu kütüğüne şerh verilebilir.


Uygun olmayan zamanda paylaşma isteminde bulunulamaz.


Paylaşma biçimi

MADDE 699.- Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk...