29 / 03 / 2024

Sur Millet Bahçesi'nin yapımında sona gelindi!

Sur Millet Bahçesi'nin yapımında sona gelindi!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri arasında 150 dönümlük alanda meydana gelen millet bahçesinin yapımında sona yaklaşıldı.



Diyarbakır'ın Merkez Sur ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların terörün izlerinin silinmesi için devam edilen ihya ve inşa çalışmaları sürüyor.

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre; Hazreti Süleyman Camisi'nin bulunduğu alanda uygulanan projeyle 115 dönümlük alan gecekondulardan arındırılıp İçkale'nin tarihi kimliği ön plan öne çıkarıldı. Ongözlü Köprü'nün karşısında bulunan Kırklar Dağı'nın yamacında yer alan 33 hektar alanda uygulanan 'Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı Projesi' ile de yeşil alan meydana getirildi.

Bu projeler sonrasında yaklaşık 8 ay önce Sur'un eteklerinde bir süre önce 24 milyon lira kaynakla yapılan kentin ilk millet bahçesi de tamamlanıyor. Bu kapsamda UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri ve tarihi surların arasında yer alan 150 dönümde oluşturulan millet bahçesiyle Diyarbakır önemli ölçüde ihtiyaç duyduğu yeşil alana sahip oldu.

Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, ilçenin çok önemli yeşil ve sosyal donatı alanlarına ihtiyacı olduğunu, sıkışmış alanda çarpık yapılaşma sonucunda işgallerle bölge adete yaşanılamaz hale geldi.

Çiftçi, ihtiyaç halinde olan yeşil ve sosyal donatı alanının meydana gelmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Valilik, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Kaymakamlığının iş birliğiyle yoğun bir çalışmalara başlandı.

'Sur'un eteklerinde kamulaştırma yapılarak daha önce çarpık ve işgallerin olduğu alanda devletimiz Güneydoğu'nun ilk millet bahçesini kazandırmış oldu. Millet bahçesi, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren Hevsel Bahçeleri ve 7 bin yıllık kadim surların arasında yer alıyor.' diye konuşan Çiftçi, yakın zamanda bahçenin hizmete açılacağını belirtti.

'Akşam saatlerinde yer bulmak neredeyse imkansız'

Millet bahçesinin bir süre sonra işletmeye açılacağını sözlerine ekleyen Çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

'Burası çok özel bir alan. Bir tarafı Hevsel Bahçeleri bir tarafında tarihi surlar. Olabildiğince yeşil alanın olduğu Dicle Nehri'nin en iyi izlendiği yerlerden biri. Herkesin rahatlıkla doğayla buluşabileceği ve piknik yapabileceği çok özel bir alana kavuştuk. 6 aylık çalışma sonucunda artık kabul aşamasına geldi. Şimdiden yoğun bir ilgi var. Akşam saatlerinde yer bulmak neredeyse imkansız. Çünkü yeşil alan ve doğa özlemi Sur'da çok yoğundu. Terör örgütü yıkarak Sur'un değerlerini yok etmeye çalışırken devletimiz yeniden ihya ve inşa etmeye çalışıyor.'

Millet bahçesinde incelemelerde bulunan Emre Fidan, kendisinin Trabzon, eşinin de Batmanlı olduğunu, Batman'da yaşadığını söyleyerek, gezmek için Diyarbakır'a geldiklerini belirtti.

Diyarbakır'a her gelişinde daha da güzelleştiğini söyleyen Fidan, 'Yapılan parklar, restorasyon çalışmaları çok güzel olmuş. Millet bahçesini de herkesin görmesini tavsiye ederim. Gerçekten çok güzel olmuş.' dedi.

Yakup Ayak da daha önce kötü bir halde bulunan alanın millet bahçesinin yapılmasıyla çok güzel bir hale dönüştürüldüğünü kaydetti.


Geri Dön