28 / 03 / 2024

Pek lüzumlu ev eşyaları haczedilemeyecek!

Pek lüzumlu ev eşyaları haczedilemeyecek!

Yeni yargı paketinde 'Lüzumlu ev eşyaları haczedilemez' maddesine 'pek lüzumlu' kriteri getirildi. Yeni düzenlemeye göre borcunu ödemeyenin evindeki 'pek lüzumlu' olmayan altın avize, antika mobilya ya da değerli taşlarla bezeli eşyaları haczedilebilecek




TBMM Adalet Komisyonu'nda, 3. Yargı paketini ayrıntılı olarak incelemek üzere kurulan alt komisyon, ev eşyalarının haczini düzenleyen 9. maddede rötuş yaptı. Ev eşyalarının 'pek lüzumlu eşyalar' hariç haczine kapı aralayan düzenlemede,  'Altın avize' tartışması yapıldı. Bu tartışmanın ardından, alacaklı lehinde yapılan düzenlemeyle borçlunun evinde, değeri lüzumunun önüne çıkan, altın avize, antika mobilya ve değerli taşlarla bezeli eşyaların haczedilmesi uygun bulundu.
TBMM'ye sevk edilen 'Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'da 'yaşamsal ev eşyalarının' haczedilmemesi yönünde düzenleme yapılmıştı. Taslakta, ekonomik faaliyetini 'bedensel' çalışmasına dayandıran borçlunun mesleğini sürdürmek için gerekli olan eşyaları ile aile bireyleri için 'lüzumlu' her türlü eşya ve öğrenci burslarının 'haczedilmemesi' yönünde düzenleme yapılmıştı.

ALT KOMİSYONDA DEĞİŞTİ
Alt Komisyon'da, 'lüzümlu değil', 'pek lüzümlu' ev eşyalarını haczedilmemesi yönünde rötuş yapıldı. Bu düzenleme ile haciz kapsamı biraz daha genişletildi. Bu düzenlemede komisyonda yapılan 'Altın avize' tartışması etkili oldu. AK Partili kimi vekiller, 'Her borçlunun haline münasip olarak lüzumlu ev eşyaları değişebilir. Mesela adam borcunu ödemezken altın kaplama avize kullanabilir. Buna haciz konmaması adil olmaz' yorumunu yaptı. Bu yorumların ardından, sadece 'pek lüzumlu olan ev eşyalarının' haczedilmemesi uygun görüldü.

AVİZE GEREKLİ AMA...
AK Parti Milletvekili ve Alt Komisyon üyesi Recep Özel, 'Borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireylerinin zorunlu
ihtiyaçları haricinde değeri yüksek ev eşyalarının haczini mümkün hale getiriyoruz. Bu nedenle 'lüzumlu' değil, 'pek lüzumlu' kriterini uygun bulduk. Bu kriter, icra müdürü tarafından değerlendirilecek. Borçlunun pek lüzumlu mallarına, mesela buzdolabı, fırın gibi eşyalarına haciz mümkün olmayacak. Ama altın avizesi, antika mobilyası varsa pekala haczedilecek' dedi.
Akşam


Geri Dön