19 / 04 / 2024

Hangi ev eşyaları haczedilir?

Hangi ev eşyaları haczedilir?

Borçlu kimsenin borcunu ödememesi durumunda İcra takibinde bulunulması için alacaklının başvuru yapmasıyla haciz işlemi başlatılmış oluyor.Haciz memuru borcun karşılığında eve gelip bazı eşyalara el koyuyor.Peki hangi ev eşyaları haczedilir?



Hangi ev eşyaları haczedilir?

Alacaklı borcunun ödenmemesi durumunda İcra memurluğuna başvuru yapıp,borcunun tahsilini isteyebiliyor.Başvuruyu alan yetkililer başvuruyu değerlendirip borçlu kişiye tebligat gönderiyor.Tebligatı alan kişi borcunu öderse dosya kapanabiliyor.Fakat ödemezse üç gün içinde icra başlamış oluyor ve haciz memuru eve geliyor.


Haciz memuru haczi kendi gerçekleştirebileceği gibi katipleri ya da yardımcıları da gerçekleştirebiliyor.Haciz yapılcak kişi evde yoksa haciz işlemi gıyabında yapılıyor.


Haciz işlemi yapılırken kişilerin zorluk çıkarmaması gerekiyor.Eğer borçlunun üzerinde sakladığı bişeyler varsa yada kilitli dolap bulunuyorsa açmaması halinde kuvvet kullanılabiliyor.


Eşyaların haciz işlemi gerçekleştirilirken haczedilebilcek eşyaların alınması gerekiyor.Alınmaması gereken eşyalar İcra ve İflas Kanununda şu şekilde açıklanmıştır:


Haczi caiz olmayan mallar ve haklar


Madde 82.- (Değişik: 18/2/1965 – 538/46 md.) Aşağıdaki şeyler haczolunamaz:


1. Devlet malları ile mahsus kanunlarında haczi caiz olmadığı gösteri­len mal­lar,


2. Borçlunun zatı ve mesleki için lüzumlu elbise ve eşyasiyle borçlu ve ailesine lüzumu olan yatak takımları ve ibadete mahsus kitap ve eşyası,


3. Vazgeçilmesi kabil olmıyan mutfak takımı ve pek lüzumlu ev eşyası,


4. Borçlu çiftçi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan arazi ve çift hayvanları ve nakil vasıtaları ve diğer eklenti ve ziraat aletleri; değilse, sanat ve mesleki için lüzumlu olan alât ve edevat ve kitapları ve ara­bacı, kayıkçı, hamal gibi küçük nakliye erbabının geçimlerini temin eden nakil vasıtaları,


5. Borçlu ve ailesinin idareleri için lüzumlu ise borçlunun tercih edeceği bir süt veren mandası veya ineği veyahut üç keçi veya koyunu ve bunların üç aylık yem ve yataklıkları,


6. Borçlunun ve ailesinin iki aylık yiyecek ve yakacakları ve borçlu çiftçi ise gelecek mahsül için lazım olan tohumluğu,


7. Borçlu bağ, bahçe veya meyva veya sebze yetiştiricisi ise kendisinin ve ailesinin geçimi için zaruri olan bağ, bahçe ve bu sanat için lüzumlu bulunan alât ve edevat,


Geçimi hayvan yetiştirmeye münhasır olan borçlunun kendisi ve ailesinin mai­şetleri için zaruri olan miktarı ve bu hayvanların üç aylık yem ve ya­taklıkları,


8. Borçlar Kanununun 510 uncu maddesi mucibince haczolunmamak üzere te­sis edilmiş olan kaydı hayatla iratlar,


9. Memleketin ordu ve zabıta hizmetlerinde malül olanlara bağlanan emeklilik maaşları ile bu hizmetlerden birinin ifası sebebiyle ailelerine bağ­lanan maaşlar ve ordunun hava ve denizaltı mensuplarına verilen uçuş ve dalış tazminat ve ikramiye­leri,


Askeri malüllerle, şehit yetimlerine verilen terfi zammı ve 1485 numa­ralı Ka­nun hükmüne göre verilen inhisar beyiye hisseleri,


10. Bir muavenet sandığı veya cemiyeti tarafından hastalık, zaruret ve ölüm gibi hallerde bağlanan maaşlar,


11. Vücut veya sıhhat üzerine ika edilen zararlar için tazminat olarak mutazarrırın kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar,


12. Borçlunun haline münasip evi (ancak evin kıymeti fazla ise bede­linden ha­line münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır).


Kısmen haczi caiz olan şeyler ise şu şekildedir:


Madde 83.- (Değişik: 3/7/1940 – 3890/1 md.) Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müste­nit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandık­ları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.


(Değişik: 12/4/1968 – 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.


Yavrulu hayvanların haczi İcra ve İfraz Kanununda şöyle yer alıyor:


Madde 83/b.- (Ek: 18/2/1965 – 538/47 md.) Hayvan hacizlerinde, ana­ları tarafından beslenme ve bakılmaya muhtaç olan yavrular analarından ayrı haczedilemiyecekleri gibi bunların anaları da yavrularından ayrı haczedilemezler.


Yetişmemiş mahsullerin haczi şöyle oluyor:


Madde 84.- Yetişmemiş her nevi toprak ve ağaç mahsulleri yetişmeleri zama­nından en çok iki ay evvel haczolunabilir. Bu suretle haczedilen mahsul­lerin borçlu tarafından başkasına devri haczeden alacaklıya karşı hükümsüz olup icranın deva­mına mani olmaz.


Alacağı taşınmaz rehinle temin edilmiş olan alacaklının mütemmim cüz olarak merhunun yetişmemiş mahsulleri üzerinde haiz olduğu hakka halel gelmez. Şu kadar ki mürtehin rehinin icraca paraya çevrilmesi için mahsulle­rin yetişmesinden evvel takip talebinde bulunmuş olmalıdır.


Son olarak taşınır ve taşınmaz malların haczi şöyle oluyor:


Madde 85.- (Değişik: 3/7/1940 – 3890/1 md.) Borçlunun kendi ye­dinde veya üçüncü şahısta olan taşınır mallariyle taşın­mazlarından ve alacak ve hakların­dan alacaklının ana, faiz ve masraflar da dahil olmak üzere bütün alacaklarına yete­cek miktarı haczolunur.


Değişik: 9/11/1988 – 3494/8 md.) Borçlu, yahut borçlu ile bir­likte malı elinde bulunduran şahıslar[10] taşınır mal üzerinde üçüncü bir şahsın mülkiyet veya rehin hakkı gibi sınırlı bir ayni hakkının bulunması veya taşınır malın üçüncü şahıs tarafından haczedilmiş olması halinde bu hususu haciz yapan memura beyan etmek ve beyanının haciz tutanağına geçerilmesini ta­lep etmek, haczi yapan memur da borçluyu yahut borçlu ile birlikte malı elinde bulunduran şahısları[11] bu beyana davet etmek zorundadır. Bu tür mal­lar ile üçüncü şahıs tarafından ihtiyaten haciz veya istihkak iddia edilmiş bulunan malların haczi en sonraya bırakılır.


Ancak haczolunan taşınmaz artırmaya çıkarılmadan borçlu borcun it­fasına yetecek taşınır mal veya vadesi gelmiş sağlam alacak gösterirse ta­şınmaz üzerinde haciz baki kalmak üzere önce gösterilen taşınır veya alacak da haczolunur.


Şu kadar ki, bu suretle mahcuz kalan taşınmazın idare ve işletmesine ve ha­sılat ve menfaatlerine icra dairesi müdahale etmez.


Hasılatı paraya çevirme masraflarını ve icabında muhafaza ve idare masraf­larını tecavüz etmeyeceği muhakkak olan şeyler haczolunmaz.


Haczi koyan memur borçlu ile alacaklının menfaatlerini mümkün olduğu kadar telif etmekle mükelleftir.


Eve gelen icra nasıl durdurulur?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön