26 / 04 / 2024

Pendik'te Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulacak!

Pendik'te Teknoloji Geliştirme Merkezi kurulacak!

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, "Şirketler, girişimciler binaya değil Ar-Ge'ye yatırım yapsın diye Pendik'te bir Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracağız'' diye konuştu. 



AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Haliç Kongre Merkezi'nde gazete ve haber ajanslarının ekonomi müdürleriyle bir araya geldi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, toplantıda İstanbul ekonomisini büyütme projelerini anlatan Yıldırım, önemli sayıda istihdamı artırarak İstanbul'un hane gelirlerini yükselteceğini açıkladı. 

''İstanbul'u dünyanın merkezi yapacağız''

İstanbul'un altyapısına dokunduğunu söyleyen Yıldırım, "Şimdi de gönüllere ve ekonomiye dokunmak için İstanbul'dayım. 500 bin kişiye iş sağlayacak altyapı için İstanbul'dayım. Ekonominin altyapısına doğru dokunuşlar yaparak 500 bin kişiye istihdam sağlanmasının yolunu açacağız. Sadece üç projemiz bile 78 bin kişiyi iş sahibi yapacak. Yerel yönetimin doğru noktalara temas ederek, şehrin rekabetçi yönüne yönelik projeleri hayata geçirmesi, yarattığı öncü projeleri tetiklemesi, ekonomide çarpan etkisi yapıyor. Yani bir noktaya yapılan yatırım, başka yatırımların öncüsü ve tetikleyicisi olarak, etkilediği diğer sektörler neticesinde çarpan etkisiyle ekonomide büyüme sağlıyor. Bir madene ulaşmak istiyorsanız dinamitleri doğru yerleştirmelisiniz. İstanbul 5 yıl sonunda üniversiteden mezun olan her gencimizin rahatlıkla iş bulabildiği, hane gelirlerinin arttığı bir kent olacak. Doğru hamleler yaparak hedefe ulaşabiliriz. Bugüne kadar verdiğim her sözü fazlasını yerine getirmiş birisiyim. İstanbul'u dünyanın merkezi yapmayı hedefliyoruz." diye konuştu. 

Genç işsizliğe özel "Türkiye Teknoloji Üssü"

Genç işsizliğe özel yatırım yapacaklarını anlatan Yıldırım, "Türkiye Teknoloji Üssü" kuracaklarını söyledi. Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu: "Buradan Yeni Aziz Sancarlar çıkacak. Bayrampaşa'da kurulacak olan bu merkez yeni Aziz Sancarları ülkemize kazandırmayı hedefliyoruz. Dünyadaki ve Türkiye'deki Ar-Ge ve teknoloji firmalarını özel teşviklerle burada kümelendirip tüm üniversiteler, kamu kurumları, yerel yönetimlerin iş geliştirme departmanları burada toplanacak. KOBİ'lerin fikirlerini bu merkezde büyütüp prototiplerini çıkarmaları için yardımcı olunacak. İBB şirketleri de ilgili alanlardaki girişimlerin müşteri ya da yatırımcısı olacak. Bunu da girişim sermayesi fonları kurarak veya fonlara katılarak yapacak, böylece girişim ekosistemine öncülük edecek. Yapay zekanın ham maddesi olan büyük veri (big data) bu üste akademisyenler, girişimciler ve araştırmacılarla paylaşılacak."

''Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracağız"

Şirket ve girişimcilerin en önemli gider kalemlerinden birinin "tesis inşasında harcadıkları kaynaklar" olduğunun altını çizen Yıldırım, çoğu şirket ya da girişimcinin bina aşamasında kaynaklarını azalttığı için Ar-Ge'ye yeterince yatırım yapamadığını anlattı.

Binali Yıldırım, "Şirketler, girişimciler binaya değil Ar-Ge'ye yatırım yapsın diye Pendik'te bir Teknoloji Geliştirme Merkezi kuracağız. Bu merkez, İBB mülkiyetindeki araziye kurulacak ve bölümler şirketlere kiraya verilecek. Tesislerin, girdi ve çıktılarına göre konumlandırılarak üretim maliyetlerinde ve lojistik giderlerinde verimliliği artırılacak. Merkezde, bir tesisin çıktısı diğer bir tesis veya tesislerin girdisi olacak. Türkiye’de ilk kez uygulanacak bu sistem doğrudan 20 bin, dolaylı olarak da 30 bin istihdam üretecek. Aynı zamanda ekonomiye yıllık 20 milyar lira katkı yapacak'' diye konuştu.

"Yenikapı Kruvaziyer Limanı'nı hayata geçireceğiz"

İstanbul'un tarım bilgisi ve teknolojisini üretme kapasitesinin yüksekliğine vurgu yapan Yıldırım, şehir tarımından tohum geliştirmeye, topraksız tarımdan dikey tarıma tüm Türkiye'de uygulanabilecek teknik ve yöntemlerin Eyüpsultan Göktürk'te kurulacak "Tarımsal Üretim Merkezi"nde doğmasını planladıklarını açıkladı. 

İstanbul'un turizm potansiyeline dikkat çeken Yıldırım, "İstanbul 2018 yılında 13 milyonu aşkın yabancı turist ağırladı. Bu haliyle İstanbul dünyada en çok yabancı turist ağırlayan 8'inci şehir. Bu sayıyı 2023 yılında 22 milyona çıkarmak hedefindeyiz. Bu hedef doğrultusunda Yenikapı Kruvaziyer Limanı'nı hayata geçireceğiz. İstanbul’da turizmi geliştirmek için kruvaziyer limanı gerekli. Yenikapı'da inşa edilecek kruvaziyer limanıyla en az 500 bin üst gelir grubu turist İstanbul'a çekilecek. Limana 8 kruvaziyer gemisi aynı anda yanaşabilecek.

Yenikapı'da yapmayı planladığımız limanla yıllık cirosu 35 milyar doları bulan küresel kruvaziyer turizmi pastasından aldığımız payı yaklaşık 1,5 milyar dolara çıkaracağız. İstanbul, Akdeniz bölgesinin önemli kruvaziyer merkezlerinden biri olacak. Galataport kapsamında yapılacak Salıpazarı (Karaköy) Kruvaziyer Limanı da 1,2 kilometrelik alanda modern bir kruvaziyer limanı haline getirilmesiyle yılda 500 bin turisti ağırlayabilecek." dedi.


Geri Dön