19 / 04 / 2024

Perakende Gayrimenkul Merkezi 3'ncü mezunlarını verdi!

Perakende Gayrimenkul Merkezi 3'ncü mezunlarını verdi!

Alkaş Danışmanlık ile Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle 2014'te hayata geçirilen, perakende ve gayrimenkul sektöründeki uzman akademisyenler, üst düzey yöneticiler ve patronlar tarafından derslerin verildiği merkezden 30 kişi mezun oldu.



Alkaş Danışmanlık ile Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilen Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi (AA PGM), 3. dönem mezunlarını verdi.


Alkaş Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş'ın oğlu Alp Alkaş'ın anısına Ocak 2014'te kurulan merkezin yeni dönem mezunları için Swissotel'de sertifika töreni düzenlendi.


Perakende ve gayrimenkul sektöründeki uzman akademisyenler, üst düzey yöneticiler ve patronlar tarafından derslerin verildiği ve bugüne kadar 55 öğrenciyi mezun veren merkezden 2016'da 30 kişi mezun oldu.


Törende konuşan Alkaş, çok genç yaşta kaybettikleri oğlu Alp Alkaş'ın ismini güzel bir şekilde yaşatmak istediklerini belirterek, "Alp'in adını yaşatmak için hayata geçirdiğimiz merkezin üçüncü eğitim yılını tamamlamış olmanın buruk mutluluğunu yaşıyorum. İşine, mesleğine ve hayata çok bağlı olan Alp, perakende gayrimenkul sektöründe genç yaştan itibaren aktif rol almıştı." dedi.


Alkaş, "Gençlerimizi sektörün duayenleri ve deneyimli eğitmenler ile bir araya getiriyoruz. Hızla büyüyen sektörümüzün kaliteli eğitim almış gençlerimizle buluştuğunu görmek en büyük mutluluğumuz. Bu mutluluğun nice yıllar sürmesi dileğiyle, sertifika almaya hak kazanan tüm genç arkadaşlarımı tebrik ediyorum." diye konuştu.


- "Amaç, eğitimli istihdam yaratmak" 

Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye'de gelişmekte olan sektörlere eğitimli istihdam yaratmak amacıyla birçok eğitim ve araştırma merkezi kurduklarını belirterek, bunlardan birisinin de Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi olduğunu söyledi.


Özyeğin, merkezin, tüm dünyada ve Türkiye'de büyüyen gayrimenkul ve perakende sektörüne hizmet vermek için kurulduğunu anımsatarak, "Merkezimiz, üniversite bünyesinde hizmet veren değerli akademisyenlerimizin yanı sıra sektörde görev yapan deneyimli profesyonellerimizin de gönüllü katkıları, yine sektörümüzün dernekleri ile işbirliğinde ulusal ve uluslarası boyutta sertifika programları, araştırma çalışmaları ve konferanslar gerçekleştirdi." dedi.


Merkezin tanıtım filminin gösterildiği etkinlikte konuşmalar sonrası mezun öğrencilere sertifikaları verildi.


Etkinliğe daha önceki dönemde mezun olan öğrencilere sertifikaları takdim edildi.


AA


Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi;


Avi Alkaş’ın vefat eden oğlu Alp Alkaş anısına Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle Ocak 2014’te kurularak perakende ve gayrimenkul sektöründe uzman akademisyenlerin yanı sıra her iki sektörün de önde gelen üst düzey yöneticileri ve patronları tarafından derslerin verildiği Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi (AA PGM), 14 Temmuz 2016’da bu rüya takımı bir kez daha bir araya getirdi.

Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi’nde 3. dönem mezunları için yapılan sertifika töreninde bir araya gelen isimler arasında Alkaş Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Jones Lang LaSalle Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin’in yanı sıra Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Füsun Çevikel, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, Kanyon Genel Müdürü Cem Eriç, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serdar Sunay, Inveon ve Inventures Kurucusu ve CEO’su Yomi Kastro, Fiba Ticari Gayrimenkul Yatırımları CEO’su Yurdaer Kahraman, Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Esra Gençtürk, Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi Akademik Direktörü Doç. Dr. Işıl Erol yer aldı. 

Açılış konuşmalarını Avi Alkaş ve Işıl Erol’un yaptığı toplantıda Hüsnü Özyeğin, Sina Afra ve Yomi Kastro’nun katıldığı “Girişimcilik ve Liderlik Paneli” de düzenlendi. Panelin ardından perakende ve gayrimenkul sektörünün ünlü isimleri,  düzenlenen törenle sertifikalarını 3. dönem mezunlarına takdim etti.

PERAKENDE DUAYENLERİNDEN EĞİTİM

Bugüne kadar perakende ve gayrimenkul sektöründe uzman akademisyenlerin yanı sıra her iki sektörün başarılara imza atmış patron ve profesyonelleri tarafından ders verilen Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi, 3 dönem boyunca yenilikçi ve girişimci liderler yetiştirdi. Merkezde Perakende ve Gayrimenkul Yönetimi Sertifika Programı’nı tamamlayan öğrenciler AYD işbirliği ile The International Council of Shopping Centers’ın (ICSC) tüm dünyada geçerli olan Perakende Gayrimenkulü Yönetim Sertifikası’nı da almaya hak kazanıyor. İsteyen öğrenciler ise programı tamamladıktan sonra Özyeğin Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nün sektör odaklı uzmanlaşma fırsatı veren MBA in Real Estate ve MBA in Retail programlarını devam edebiliyor. MBA programlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Wisconsin-Madison Üniversitesi’nin Global Real Estate Masters (GREM) programına başvurabiliyor. Kabul edilmeleri halinde 6 aylık GREM programını da bitirerek çift diploma ile mezun olabiliyorlar.

Bugüne kadar gelecekte her iki sektörde de büyük başarılara imza atması beklenen yenilikçi ve girişimci liderlerin yetiştirildiği Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi’nde Ali Osman Öztürk, Aslan Saranga, Avi Alkaş, Burak Övüç, Cem Eriç, Galya Frayman,  Hüsnü Güreli, İbrahim İbrahim, İbrahim Paksoy, Mehmet T. Nane, Murat Kader, Murat Tabanlıoğlu, Mustafa Taviloğlu, Nur Ziyaoğlu Aytekin, Osman İllez, Ozan Balaban, Özgür Tort, Serdar Sunay, Şenay Azak Matt, Vahap Küçük, Yurdaer Kahraman ve Yomi Kastro’nun da aralarında yer aldığı pek çok isim perakende ve gayrimenkul sektörlerindeki tecrübelerini geleceğin liderleriyle paylaştılar. 

Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi’nin 3. dönem mezunları için bir araya gelen profesyoneller ve patronlar; hızla gelişen ve büyüyen her iki sektör için de büyük önem taşıdığının altını çizerek şu mesajları verdiler: 

ALP ALKAŞ’IN ADINI YAŞATIRKEN, GENÇLERİ SEKTÖRE KAZANDIRIYORUZ

Alkaş Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Jones Lang LaSalle Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, hızla büyüyen sektörün kaliteli eğitim almış gençlerle buluştuğunu görmenin en büyük mutluluğu olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 

“2013 yılında genç yaşta aramızdan ayrılan oğlum Alp'in adını yaşatmak için hayata geçirdiğimiz Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi'nin üçüncü eğitim yılını tamamlamış olmanın buruk mutluluğunu yaşıyorum. İşine, mesleğine ve hayata çok bağlı olan Alp, Perakende Gayrimenkul sektöründe genç yaştan itibaren aktif rol almıştı. Alp’i kaybetmemizin ardından hem yurtiçi hem yurtdışından sevenlerinin adına açılan hesaba yapmış oldukları bağışların yanı sıra AMPD ve ICSC gibi sektörel derneklerin de bağışlar konusundaki toparlayıcılığı ile birlikte Sn. Hüsnü Özyeğin ile Özyeğin Üniversitesi'nde bir Perakende Gayrimenkul Merkezi kurarak, Alp Alkaş adını yaşatmayı kendimize görev bildik. Perakende sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitim eksikliğinden hareketle oluşturduğumuz merkezimizde, perakende alanında uzmanlaşmayı ve gençleri sektöre kazandırmayı hedefliyoruz. Gençlerimizi sektörün duayenleri ve deneyimli eğitmenler ile bir araya getiriyoruz. Hızla büyüyen sektörümüzün kaliteli eğitim almış gençlerimizle buluştuğunu görmek en büyük mutluluğumuz. Bu mutluluğun nice yıllar sürmesi dileğiyle, sertifika almaya hak kazanan tüm genç arkadaşlarımı tebrik ediyorum.”

SEKTÖRÜN NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI İHTİYACINA DESTEK

Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye’de gelişmekte olan sektörlere eğitimli istihdam yaratmak amacıyla birçok eğitim ve araştırma merkezi kurduklarını belirterek, bunlardan biri olarak Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi’nin altını çizdi. Özyeğin, şöyle devam etti: 

“Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi, tüm dünyada ve Türkiye’de büyüyen gayrimenkul ve perakende sektörüne hizmet vermek için Kasım 2013 tarihinde kuruldu.

Merkezimiz, üniversite bünyesinde hizmet veren değerli akademisyenlerimizin yanı sıra sektörde görev yapan deneyimli profesyonellerimizin de gönüllü katkıları, yine sektörümüzün dernekleri ile işbirliğinde ulusal ve uluslarası boyutta sertifika programları, araştırma çalışmaları ve konferanslar gerçekleştirdi. AA PGM’nin de desteği ile Özyeğin Üniversitesi bünyesinde Türkiye’de bir ilk olan perakende ve gayrimenkul ağırlıklı (retail & real estate concentrated MBA)  yüksek lisans programı da hayata geçirildi.

Daha önceki senelerde mezun olan 55 öğrencimize bu sene tamamlanan program ile 30 mezunumuz daha ekleniyor. Nitelikli insan kaynağı yetiştirdiğimiz programların her geçen yıl geliştirilerek uluslarası boyutta tanınmışlık alarak sürdürülebilirliğini görmekten mutluluk duyuyorum.”

BÜYÜYEN İSTİHDAM İHTİYACI İÇİN ÖNEMLİ KATKI

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, bu programı hem marka sahibi bir kişi olarak hem de dernek adına destekleme nedenini, “Sevgili Alp Alkaş’ın adını böylesine önemli ve değerli bir proje aracılığıyla yaşatmak ve bu programın sektöre çok büyük katkılar sağlaması” sözleriyle açıkladı. Diğer yandan, perakende sektöründe hedeflenen marka ekonomisine geçişin sağlanması ve yurtdışı büyüme hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacıyla nitelikli iş gücünün eğitilmesi, sektöre çekilmesi, elde tutulması ve geliştirilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Kariyo, açıklamasına şu cümlelerle devam etti: 

“BMD olarak sektörün nitelikli çalışan ihtiyacını karşılamak için sürekli projeler üretiyoruz, faaliyetler organize ediyoruz. Geçtiğimiz dönem Deloitte’la beraber hazırladığımız Eğitim İhtiyacı Analizi Raporu’nda, BMD markalarının yer aldığı gıda-dışı modern perakende sektöründe, 2023 yılına kadar mağazalarda ve merkezde toplam yaklaşık 675 bin yeni iş yaratılacağını, dolayısıyla bu kadar yeni çalışana ihtiyaç duyulacağını ortaya koyduk. Ancak ne yazık ki, bu ihtiyacı karşılayacak altyapı da tam olarak hazır değil. Örneğin, BMD’nin Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yaptığı girişimlerle 2005 yılında Ticaret Meslek Liselerinde açılan perakende alanı satış elemanlığı dalından bile 2023’e kadar ancak 54 bin öğrencinin mezun olabileceğini, oysa 10 yıllık dönemde ihtiyaç duyulacak satış danışmanı sayısının 500 bin olduğunu biliyoruz. Aynı sıkıntı meslek yüksekokullarında, üniversitelerde de var. Mevcut meslek yüksekokulları ve yüksek eğitim kurumları, 2023’e kadar öngörülen istihdam ihtiyacını karşımada yeterli olamamakta ve yeni kontenjanlara ihtiyaç duyulmaktadır. 

İşte bu ortamda, Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi, sektörün bu önemli ihtiyacına yanıt veriyor. Sektöre üst düzey çalışan yetiştirebilecek yüksek eğitim kurumu açığının bulunduğu bir ortamda, bu merkezin yetiştirdiği kişiler aldıkları nitelikli eğitimle hem çalıştıkları kuruma hem de perakende ve alışveriş merkezleri  sektörüne katkı sağlıyorlar. Alp Alkaş adına başlatılan bu girişimi, Türkiye’de sektörel bir eksiğin giderilmesi, açığın kapatılması için alçakgönüllü ama çok önemli bir hizmet olarak görüyorum. BMD olarak bu önemli projeye desteğimizi her zaman vereceğiz.“

SEKTÖRLERİN YÖNETİMİ ADINA ÖNEMLİ BİR EĞİTİM BOŞLUĞU KAPATILIYOR

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, AVM sektöründe son yıllarda artan yatırımların, dünya ölçeğinde gerçekleştirilen projelerin perakende sektörünün gelişimini tetiklediğini belirterek, şöyle konuştu:

“Perakende sektörü özellikle genç nüfus ve kadın iş gücüne yönelik istihdam sağlaması açısından da ülkemiz adına özel bir öneme sahiptir. Özyeğin Üniversitesi Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi’nin perakende sektörü ve perakende gayrimenkulü yönetimi adına önemli bir eğitim boşluğunu kapattığına inanıyorum. Sektörün duayenleri tarafından verilen eğitimler, bu alanda kariyer yapmak isteyen gençlere ve sektörün geleceğine önemli kazanımlar sağlayacaktır. GYODER olarak bizler de gayrimenkul ve perakende sektörünün niteliksel gelişime hizmet eden bu tür çalışmalarında işbirliği yapmaya ve desteklemeye bundan sonra da devam edeceğiz."

HEM AKADEMİK HEM PROFESYONEL BAKIŞ AÇISI BİR ARADA

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, hizmet sektörleri olmaları ve doğrudan müşteriye ulaşabilmeleri nedeniyle perakende ve alışveriş merkezleri sektörleri için yetişmiş insan kaynağının çok önemli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Aygün, açıklamasına şu sözlerle devam etti: 

“Sektörün bu ihtiyacını karşılamak adına üniversitelerle işbirliği içinde eğitim programlarının organize edilmesi biz sektör profesyonellerinin de işini son derece kolaylaştıran bir durum. Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi de Özyeğin Üniversitesi ile işbirliği içinde son derece kapsamlı içeriği ve hem akademik hem de profesyonel bakış açısını bir araya getirmesiyle eğitimi bir adım öteye taşıyor. AYD olarak ICSC eğitimlerini de çatısı altında gerçekleştirdiğimiz Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi,  bu yıl 3. dönem mezunlarını veriyor.  Eğitim programının önümüzdeki yıllarda da sektöre deneyimli ve yetkin profesyonellerin katılımında katkısının süreceğine inancımız sonsuz.”

PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN BİLİMSEL TEMELLERE OTURMASINDA BÜYÜK KATKI

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir, merkezin, perakendenin bilimsel temellere oturmasında büyük katkı sağladığına işaret ederek, şöyle konuştu: 

“Perakendenin sadece alıp satmaktan ibaret olduğu zamanlar çok eskide kaldı. Bizim işimiz, tüketicimizin ihtiyaçlarını en ekonomik ve hızlı şekilde karşılamayı gerektiriyor. Bunu yürütmek için de perakende işinde uzmanlaşmış, perakendenin matematiğine hakim arkadaşlara ihtiyacımız var. Alkaş ve Özyeğin gibi perakende sektörünün duayen iki isminin sektöre kazandırdığı bu merkez, perakendenin bilimsel temellere oturmasında büyük katkı sağlıyor. Burada eğitimlerini tamamlayarak sektörde görev alan arkadaşlarımızın, perakende sektörünü daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum. Verilen eğitimlerin içeriği, yapılan akademik çalışmalar, uluslararası işbirlikleri ve sağladığı eşsiz networking ile Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi, sektörümüze kazandırılmış en önemli projelerden biri. Perakendenin bilimsel temellere oturtulmasına önayak olan bu merkezi hayata geçiren Alkaş ve Özyeğin ailelerini ve bu güzel ortamda eğitimlerini tamamlayarak sektörün geleceğini hazırlayacak mezunlarımızı kutluyorum.”

SEKTÖRE YENİ BİR SOLUK GETİRDİ

Girişimcilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sina Afra, merkezin, hem sektöre hem de Türk ekonomisinin geleceğine büyük bir katma değer sağladığının altını çizdi. Afra, şu açıklamayı yaptı: 

“20 yılı aşkın bir süredir perakende ve gayrimenkul dünyasını şekillendiren Alkaş Danışmanlık’ın açmış olduğu Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi sektöre yeni bir soluk getirmiştir. Bu merkezin, gelişen ve her geçen gün önemini daha da arttıran perakende ve gayrimenkul sektörüne nitelikli çalışanlar yetiştirerek ve bu alanda daha donanımlı insan kaynağı oluşturarak sadece sektöre değil Türk ekonomisinin geleceğine de büyük bir katma değer sağladığını düşünüyorum."


DEĞİŞİMİ YAKALAMAK VE FARK YARATMAK İÇİN SÜREKLİ ÖĞRENME

Kanyon Genel Müdürü Cem Eriç, perakende ve gayrimenkulü günümüzün en dinamik ve rekabetin en yoğun yaşandığı sektörler olarak değerlendirerek, öğrenimin önemine dikkat çekti. Eriç, açıklamalarına şu sözlerle devam etti: 

“Sektörlerdeki değişimi yakalamak ve fark yaratmak için sürekli öğrenmenin önemine çok inanıyorum. Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Programı’nda çok güzel paylaşımlar yapıldı, ben de parçası olmaktan mutluluk duydum. Umarım bu programa katılan arkadaşlarımız burada başladıkları yolculuklarına devam eder ve öğrenme konusunda meraklarını hep sürdürürler.”

PERAKENDE SEKTÖRÜNÜ İLERİYE TAŞIMAK İÇİN…

Fiba Ticari Gayrimenkul Yatırımları CEO’su Yurdaer Kahraman, sektörün hızla ve sürekli büyümesinin kaliteli, profesyonel ve kurumsal yöneticilere ihtiyacı artırdığının altını çizerek, artık sadece lokasyon, ulaşım, kira gibi kriterlerin doğru bir yatırım için yetmediğini, bunların yanı sıra doğru yönetim ve profesyonel bir ekibin de gerektiğini vurguladı. Kahraman, şöyle konuştu: 

“Hızla büyüyen gayrimenkul ve perakende sektörünü daha da ileriye taşımak için bu hıza ayak uyduracak vizyon sahibi, gelişmeleri takip eden, eğitimli çalışanlara da ihtiyaç vardır. Ancak bu şekilde gelişerek büyür ve sürdürülebilir projeler yapabiliriz. Bu noktada Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi, Türkiye’nin ve bölgenin en verimli, sadece teoriden oluşan değil, aynı zamanda en yüksek seviyede pratik konuları da içeren gayrimenkul ve perakende eğitim merkezidir.

Derslerin ağırlıklı olarak alanlarında deneyimli eğitmenlerden ve sektörün duayenlerinden, CEO’lardan, genel müdür ve şirket sahiplerinden bire bir bilgi, tecrübe ve strateji paylaşımı yapılarak gerçekleşmesi oldukça önemlidir. Bunun Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden Özyeğin Üniversitesi tarafından desteklenmesi ve ICSC’nin Üniversite programına dahil olmasıyla artan bilgi birikimi ve deneyim, bu merkezin değerinin ne kadar yüksek olduğunu göstermektedir. Tabii ki hızla büyüyen AVM ve Perakende sektöründe bu tür eğitimler çok önemli ve değerlidir. Kısa bir zaman diliminde alanında uzman kişilerden ve piyasalardan gereken güncel bilgiler verilerek sektörde donanımlı kişilerin yetişmesine imkân sunmaktadır.”

Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi Akademik Direktörü Doç. Dr. Işıl Erol ise Türkiye’de her iki sektörün de hızla büyüyüp yeni iş olanakları yaratarak istihdam oranını yukarı çektiğini, ancak bu hızlı büyümeye rağmen, sektörlerin güçlü altyapıya sahip, eğitimli iş gücüne sahip olduğunu söylemenin oldukça zor olduğunu belirtti. Bu noktada Alp Alkaş Perakende Gayrimenkul Merkezi’nin son derece önemli bir rol üstlendiğine dikkat çeken Erol, şöyle konuştu:

Özyeğin Üniversitesi çatısı altında 2014 yılında hayata geçirilen merkez, ulusal ve uluslararası düzeyde söz konusu sektörlere odaklı araştırma ve eğitim faaliyetleri sürdüren Türkiye’deki ilk ve tek kuruluştur.”


Geri Dön