25 / 04 / 2024

Perakende sektörüne kira muafiyeti geliyor!

Perakende sektörüne kira muafiyeti geliyor!

BMD Başkanı Sinan Öncel, perakende sektöründeki kira sorununun altını çizerek kira muafiyeti sunacak yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını beklediklerine dikkat çekti.



Devletin salgın ya da benzeri olağanüstü hallerde kapalı kaldıkları süre boyunca işletmelere kira muafiyeti sunacak yasal düzenlemeye ilişkin çalışmalara başlaması perakende sektöründe sevinçle karşılandı.

Kira konusunun hala perakende sektöründeki en önemli problem olduğuna dikkat çeken Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, düzenlemenin bir an önce hazırlanarak yürürlüğe alınmasını beklediklerine vurgu yaptı. 

Perakende sektörüne kira muafiyeti geliyor!

Sinan Öncel, Kovid-19 salgınının perakendecileri ve mülk sahiplerini daha önce deneyimlemedikleri durumlarla karşılaştırdığının altını çizdi. İlk kez karşılaşılan problemin çözümü için tarafların genel olarak iyi niyet kapsamında çözümler sunmasıyla bugüne kadar gelebildiklerine dikkat çeken Öncel, şunları kaydetti:

DÜZENLEMENİN MÜLK SAHİPLERİNİN DE MAĞDURİYETİNİ GİDERECEĞİNE İNANIYORUZ

“Tüm iyi niyetli yaklaşımlara rağmen tarafların referans alabilecekleri belli standartlar bulunmadığı için yer yer haksızlıklar oluştu. Hiç arzu etmediğimiz halde mülk sahipleri ve perakendeciler arasında ihtilaflar yaşanmaya başladı. Aylık çözüm formülleri üretmekten hem çok yorulduk hem de dayanacak gücümüz kalmadı. Hatırlanacağı gibi daha önce dövizle kira konusunda benzer bir sorun vardı. Üç yıl önce Cumhurbaşkanığı kararı ile bu büyük sorun çözüme kavuşturuldu. Pandemi döneminde zorunlu nedenlerle kapalı kalınan günler ve erken kapanma nedeniyle kaybedilen saatlerden kira alınmaması için yasal bir düzenleme gerektiğini her fırsatta dile getiriyorduk. Perakendecinin bu haklı ve acil talebinin Ankara’da karşılık bulmasından büyük mutluluk duyduk. Borçlar Kanunu’nunda değişiklikle pandemi ve benzeri olağanüstü durumlarda kapalı kalınan süreler için işletmelere kira muafiyeti getiren bir düzenleme üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Tüm üye markalarımızda büyük sevinç yaratan ve mülk sahiplerinin de alamadıkları bedelleri vergilerinden mahsup edebilmelerine imkân sağlayacağına inandığımız düzenlemenin en kısa zamanda yürürlüğe girmesini bekliyor, emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ediyoruz.” 

 Perakende sektörüne kira muafiyeti geliyor!

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NİN ÜÇ AY UZATILMASI PERAKENDE SEKTÖRÜNE NEFES ALDIRDI

31 Mart tarihinde biren Kısa çalışma Ödeneği’nin (KÇÖ) Haziran'ın sonuna kadar uzatılmasına ilişkin de açıklamalarda bulunan Sinan Öncel, kararın perakende sektörüne nefes aldırdığını belirtti. Perakende sektöründeki istihdamın çoğunluğunu gençlerin oluşturduğuna vurgu yapan Öncel, “BMD’nin de beklentileri doğrultusunda alınan karar nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz” dedi.

AVM'lerde kira indiriminde hangi taraf ne istiyor?

Sinan Öncel: Kiralarda yasal düzenleme yapılmalı!


Geri Dön