18 / 04 / 2024

Petrol yatakları yatırımcı bekliyor!

Petrol yatakları yatırımcı bekliyor!

Star Gazetesi'nin haberine göre; Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir ile Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, Batman’ın en büyük kaynaklarından birinin de petrol olduğunu söyledi...



Star Medya Grubu’na bağlı 24 Televizyonu’nun TOBB’un katkılarıyla hazırladığı ‘Konuşan Ekonomi Programı’nın yeni yayın döneminde ilk durağı Batman oldu. Hafta sonu yayınlanan programın konuğu Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir ile Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş oldu.


Başkanlar Batman’ın sorunlarını ve hedeflerini paylaştı. Batman’ın en büyük kaynaklarından biri de petrol. Türkiye tüketiminin yüzde 10’una yakınını tedarik eden il, yerli ve yabancı yatırımcıların radarında. TPAO dışında birkaç özel şirketin arama yaptığı bölge rezervleri yeni yatırımcılarını bekliyor.


Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş: 'Çırçır atıkları paraya çevrildi'


Batman’ın toprakları bereket saçıyor. Batman’daki sera projesi de çok çok önemli. 7 dönüm üzerinde tamamen ısıtmalı bir proje hayata geçirdik. Bir diğer tesisimiz ise bölgede çır çır işleri çok olduğu için geri dönüşümden faydalanmak için çırçır atıklarını dönüştüren bir sistem kurduk. Bir de şehrimize bir buğday pazarı kazandırdık. Biz göreve geldiğimizde Batman’da bir buğday pazarı yoktu. 1964’de ilkel bir mezbahanede kesimler yapılıyordu. Bunları tespit ettik ve ciddi bir modern mezbahane ve hayvan pazarını kurduk. Türkiye’nin en genç borsasıyız, 1995 yılında kurulmuş bir oda. Biz yönetimimizle, meclis üyelerimizle el ele vererek çok başarılı çalışmalara imza atıyoruz. Borsamızda mısır, arpa, mercimek, nohut ve fasulyeye kadar artık işlem görüyor.


Alternatif tarıma geçilmeli


Pamuk deyince biraz üzülüyorum. Ben 20 yıl bu işi yaptım, pamuk hem bölge hem ülke için çok önemli bir ürün. Maalesef 2005’ten sonra azalmaya başladı. 2007’den bu yana da alanlar neredeyse yüzde 5’ler seviyesine düştü. Pamuk ekiciliği yok oldu. Bir türlü buna çözüm bulamıyoruz, demek ki maliyet çiftçiyi kurtarmıyor. Fiyatlar çok dengesiz. Bugün 3 lira yarın 2 liraya düşüyor. Bu da çiftçiye olumsuz yansıyor.  Çiftçilere alternatif ürün yetiştirmeleri için destek verilmeli. Kiraz olabilir, kivi olabilir. Çok verimli arazilerimiz var. Ayrıca ihtiyaç sahiplerine yönelik işler de yapıyoruz. Geçen yıl çocuklara 1.500 kaban dağıtıldı. O çocukların mutlulukları anlatılamaz. Rıfat başkan göreve geldiğinden beri bu yardımları bir ilke haline getirdi. Bizde oda olarak kendi imkanlarımızı seferber ettik. 50 öğrenciye burs verdik. Önümüzdeki dönemde öğrencilere destek olmaya devam edeceğiz.


Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir: 'Ilısu Barajı’nda turizm yapılacak'


Batman, 1990 yılında ilçeden il konumuna geçti, çok genç bir il. 534 bin nüfusumuz var. 5 ilçemiz var. Batman açılım süreci ve teşvik paketi ile birlikte çok ciddi ivme kazandı. Ciddi yatırım talepleri geliyor ilimize. THY’nin Batman’a günde 2 sefer uçağı var. Sabiha Gökçen’e haftada 4 gün sefer var.  Ankara  ve İzmir’e de seferler var. Bunlar da ulaşımda nerelere geldiğimizin net bir göstergesidir. Bir de Ilısu Baraj projemiz var. Burada 4 ilimizi kapsayan bir baraj yapılıyor. Türkiye’nin ikinci büyük barajı olacak. Batman, Siirt, Diyarbakır ve Mardin topraklarını kapsıyor. Bu baraj bittiğinde getirisi büyük olacak. Dalgıç turizmi olacak. Tekne turlarımız olacak. Batman çayımız var 29 kilometrelik uzun bir alanda ıslah çalışmaları var. Buralarda eğlence mekanları oluşacak, yürüme ve koşma alanları olacak. Güzel Batmanımıza bunlar 3-5 kat daha güzellikler katacaktır.


Rezerv var, değerlendirilmeli


Petrol başkenti Batman. Çünkü Türkiye’de ilk petrol burada bulundu. TPAO günlük 26 bin varil ham petrol çıkarıyor. Ülkemizin günlük gideri 700 bin varil. Buna göre Türkiye ihtiyacının yüzde 4’ünü yalnızca TPAO karşılıyor. Bunun yanında özel firmalarda petrol aramaya başladılar. Bunların çoğalmasını arzu ediyoruz. Bölgemizde ciddi yataklar olduğunu düşünüyoruz. Eskiden şirketler petrol araması yapamıyordu şimdi bu engel kalktı. Bu anlamda yurt içi ve yurt dışından petrol yatırımı yapacakları ilimize davet ediyorum. Rezervimiz var ve değerlendirmeliyiz.


120 yatırımcı yer için sırada


Çözüm süreci ile başlayan, akil insanlar heyeti ve demokratikleşme paketi ile yürüyen bu süreç tüm Türkiye için çok önemli bir konu. Bu ilimize, bölgemize ve ülkemize çok ciddi getirileri olan bir süreç. Kötü günleri arkada bırakarak artık büyüme ve gelişmeye odaklandık. AK Parti hükümetinin bu işe girmesi ve başarılı bir şekilde devam etmesi takdir edilecek bir durum. Daha önce bu işe el atmak isteyenler ya canları ile ya da hükümetleri ile ödediler bunu ve başarılı olamadılar. Bütün bölgede artık barış rüzgarları esiyor. Kentin yaşadığı huzur yalnızca insanlarda değil sanayileşmede de hissedildi. Mesela OSB’mizin 3’üncü etabı doldu, 4’üncü etabın çalışmaları devam ediyor. Bizden orta ölçekli 120 tane yer tahsisi bekleyen yatırımcımız var. Bunlar tabi yeterli değildir. Teşvik paketi ile ilimize ciddi bir avantaj oluştu. Vergi indirimi yüzde 50, SGK yüzde 90 indirimli, makine desteği yüzde 100. Altyapımız hazır, bölgemizin iklimi Çukurova. Ekonomi güven bulduğu yerde yetişir. Güvendeyiz.


6’ncı bölge teşviklerinden faydalanan il yatırımcıların gözdesi


1940 yılından bu yana petrol üretimine devam eden Batman, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nin siyah incisi diye anılır. TPAO ve özel şirketler ile birlikte Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayan Batman ayrıca, Taşlıdere Kaplıcası ile turistlerin cazibe merkezi haline gelmiştir. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’dan mevsimlik hayvan besiciliği göçü alan şehir, son yıllarda şehre yapılan yatırımlarla birlikte hızı bir değişim yaşamıştır. Sanayi gelişim hızında Türkiye’de 3’üncü sırada yer alan Batman, Organize Sanayi Bölgesi sayısını da 3’e yükseltti. Tarihi İpek Yolu ticaretinden aldığı ilham ve Orta Doğu pazarına yakınlığı ile yatırımcılara büyük avantajlar sağlamaktadır. Şehir Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip 8’inci ili olması sebebiyle sanayi ve kentleşme alanındaki başarılarını artan bir ivme ile sürdürmektedir. Ulusal teşvik programından 6 bölgede KDV muafiyeti, gümrük merkezi muafiyeti, yüzde 80 vergi indirimi, 12 yıl boyunca sigorta primi ve işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi ve faiz desteği olanaklarını alan şehir yatırım yapılabilecek en avantajlı şehirlerin arasında yer alıyor.


BATMAN


BULUNDUĞU BÖLGE: Güneydoğu Anadolu Bölgesi


İLİN VALİSİ: Yılmaz ARSLAN


İLİN BLD. BŞK: Necdet ATALAY


NÜFUS: 550.000


NÜFUS YOĞUNLUĞU: 107 (KİŞİ/KM2)


NÜFUS ARTIŞ HIZI: %5.4


YÜZÖLÇÜMÜ: 4659,21km2


İŞSİZLİK ORANI: %25


OKURYAZARLIK ORANI: %80


İLİN İHRACATI: 75.327 MİLYON $


KAYITLI ŞİRKET SAYISI: 7252


İSO 500’E GİREN ŞİRKET SAYISI: 1


İSO 500’DEKİ ŞİRKETLER: 1


İL EKONOMİSİNE YÖN VEREN ÜRÜNLER: TEKSTİL, İNŞAAT, PETROL, NAKLİYE,


Star Gazetesi


Geri Dön