25 / 04 / 2024

Phaselis antik kentine imar iddiası!

Phaselis antik kentine imar iddiası!

Antalya Kemer’ deki dünyaca ünlü antik kenti Phaselis’ te yapılması planlanan “ Dream Of Phaselis ” isimli otel için izin çıktığı iddiaları çevre örgütlerini ayağa kaldırdı...



ANTALYA Beydağları Olimpos Milli Parkı sınırlarındaki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içindeki Phaselis antik kentinin tehdit altında olduğu öne sürüldü.‘Ares Fasilis İnşaat Turizm Ticaret A.Ş tarafından yapımı otelin inşa edileceği 180 dönümlük parselin milli park sınırında bulunması, bir kısmının da 1. derece arkeolojik sit alanını kapsıyor oluşu tepkilere neden oldu. Söz konusu parselin içerisindeki 160 dönümlük alanda, “Phaselis Of Dream” adıyla yapımı planlanan otelin arazisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Teşvik Kanunu kapsamında 2005’te ilgili firmaya tahsis edildi.


“ÇED Gerekli değil”


Ardından da bölgedeki imar planlarında yapılan değişikliklerin 2011 yılında bakanlıkça onaylanmasıyla inşa sürecinin önü açıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün de yapımına onay verdiği otel projesiyle ilgili ÇED başvuru dosyasına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de 26 Aralık 2013 tarihinde “ÇED Gerekli Değildir” kararı verdi.



Toplumcu Mühendis ve Mimarlar Meclisi (TMMM) projeye “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmesinin manidar olduğunu belirterek “Phaselis antik kentinin sınırına 5 yıldızlı tatil köyü yapmak kent suçudur. Bu bölgeye inşaat izni verilmemelidir. Bunu durdurmak için gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.


Vatan


Geri Dön