23 / 04 / 2024

Piyasaya bomba gibi düşen dolar iddiası! Görün bakın o zaman kur balonu nasıl sönecek!

Piyasaya bomba gibi düşen dolar iddiası! Görün bakın o zaman kur balonu nasıl sönecek!

Döviz kurundaki dalgalı seyrin nerede son bulacağı vatandaşları ve yatırımcıları merakta bırakırken Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel'den çok konuşulacak dolar tahmini geldi. Peki dolar düşecek mi? İşte detaylar...



Dövize ilişkin tahminleri büyük ses getiren Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli senetlerine kısa süre sonra büyük katılım olacağı tahmininde bulundu.

 Dolar paraşütsüz çakıldı! Bozdurmayanlar gidip evdeki komidinin ucuna kafasını vuruyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli senetlerine kısa süre sonra büyük katılım olacağı öngörüsünde bulunan Batırel, Gelire endeksli senet hamlesiyle kur balonunun söneceğini belirten Batırel, şunları kaydetti:

"Döviz cephesine baktığımızda kurların sert değer kazandığını görüyoruz. Oysa kur korumalı mevduat hesabının büyüklüğü 3 Haziran’da 931 milyar liraya yükseldi. Yani 54 milyar dolar bağlandı. Ama mayıs başında 14,75 olan dolar bugün 17,22 TL’ye çıkmış durumda. Yani 1 ayda yüzde 16 değer kaybı var. Ülke risk primi CDS’ler 780 puana yükselmiş durumda. Merkez Bankası TL’deki kayıpların artmasına bilerek mi izin veriyor? Hayır. Her ay ödemek zorunda olduğumuz 6 milyar dolarlık enerji faturasına nasıl kaynak buluyor?.."

Ünlü ekonomistten kritik dolar açıklaması! Dolar düşmez çünkü?..

Türk Mallarına büyük rağbet olduğunu belirten Batırel, "İhracatçı şirketler, gelirlerinin yüzde 40’ını Merkez Bankasına satıyor, böylece önemli bir döviz geliri elde ediliyor. İhracat ve ithalat birbirini besliyor. Çin’in tedarik zincirinden çıkması ile Avrupa’dan, kalitesi yükselen Türk mallarına büyük rağbet var. Siparişleri yetiştirmek için fabrikalar 3 vardiya çalışıyor. İhracatta büyük artış yaşanırken, ithalatta da aynı tablo hâkim. Zira ihraç ürünleri ara malı satın alarak oluşuyor. Şirketler bunu karşılamak için döviz topluyor, kurlar dolaylı olarak yükseliyor. Ama TL’deki kayıpların artması yabancılar için ucuz tatil imkânı sağladı. Ülkemize büyük turist akını var. Turizm gelirleri artıyor. Kurların aşırı yükselmesi ayrıca ithal ürünleri de pahalı hâle getiriyor, tüketim azalıyor. Böylece cari dengedeki bozulmanın düzelmesi amaçlanıyor" dedi. Peki dolar nasıl ve ne zaman düşecek? İşte yanıtı...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön