29 / 03 / 2024

Polat Holding gayrimenkulden enerjiye 9,5 milyar TL'lik yatırım yapacak!

Polat Holding gayrimenkulden enerjiye 9,5 milyar TL'lik yatırım yapacak!

Polat Holding, yurtdışı faaliyetlerinden kazandıklarını Türkiye'ye döviz olarak getirerek, yurtiçindeki yatırımlarına hızla devam etmeyi hedefliyor. 



Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, "2018 yılında biten yatırımlarımızla 3,6 milyar TL'ye yaklaşacağımızı öngörüyoruz. 2018-2023 döneminde ise enerji, gayrimenkul, turizm ve sanayi sektörleri için yurtiçi ve yurtdışında 9,5 milyar TL yatırım hedefliyoruz" diyor.

 

Ekonomist Dergisi'nden Burcu Tuvay Polat Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ile bir röporttaj gerçekleştirdi. İşte, o röportaj...

 

1-) Türkiye'deki son yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Gayrimenkulde; geçtiğimiz yıl Polat Ev ve Polat Ofis olmak üzere iki kıymetli marka oluşturduk. Bu yeni markalarımızla İstanbul'un önemli lokasyonlarında, çevresine ve yatırımcılarına değer katan A+ konutlar ve iş merkezleri inşa etmeyi amaçlıyoruz. Geçen yıl mart ayında Polat Ev markasının ilk projesi 'Polat Ev Göztepe'nin temellerini atmıştık, yakında da teslimlerine başlıyoruz. 'Polat Ev Göztepe'nin yatırım değeri ise 35 milyon TL. Bunun yanı sıra Beyoğlu'nun tarihi semti Piyalepaşa'da 2016 yılında temelini attığımız Piyalepaşa İstanbul projemiz bulunuyor. Türkiye'nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Piyalepaşa İstanbul'un sektöre örnek teşkil edecek önemli bir proje olduğuna inanıyorum. Haziran ayında ilk etap teslimlerimizin başlayacağı projemizin yatırım değeri 4 milyar TL. Grubumuzun bir' diğer projesi ise Basın Express’te yer alan Polat Tovver Basın Express. Geçtiğimiz ağustos ayında inşaatına başladığımız bu konut ve işyerinden oluşan karma projemizi ise 2019 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Bu projemizden 300 milyon TL dolayında gelir beklentimiz var.

 

2-) Yenilenebilir enerji konusunda ne gibi yatırımlarınız bulunuyor?
Polat Enerji Türkiye'deki en büyük yenilenebilir enerji yatırımcılarından biri. Polat Enerji olarak Fransız ve KanadalI ortaklarımızla birlikte yenilenebilir enerjiye yönelik yeni hedefler belirlemiş durumdayız. Aralık 2017'de yapılan ihalelerde 7 farklı sahada toplam 462,9 MVV'lık kapasite için önlisans almaya hak kazandık. Bu projeler için yaklaşık 600 milyon dolar yatırım yapacağız. Bunun dışında iyi projeler bulduğumuz takdirde satın almaya da açığız. Hatta şu anda toplam yatırım tutarı 350 milyon. doların üzerinde bir kaç proje için satmalıma sürecimiz sonuçlanmak üzere. 2023 yılında da kendimizi 1.000 MVV'ın üzerinde bir portföyü işleten ve Türkiye'deki liderliğini devam ettiren bir şirköt olarak görmek istiyoruz. Bu süreçte de yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

 

3-) Güneş ve rüzgar enerjisine yönelik yatırımlarınızda son durum nedir?
Polat Enerji olarak yenilenebilir enerji yatırımları yapıyoruz. Şu anda 660 MW kurulu gücünde 8 adet rüzgâr santralimiz mevcut. 2017 Aralık ayında yapılan rüzgar ihalesinde almaya hak kazandığımız toplam
462,9 MW gücünde 7 adet rüzgar santralimiz ile birlikte deTürkiye'nin en büyük rüzgâr santrali yatırımcısı konumumuzu perçinlemiş olduk. Rüzgâr enerjisi alanında büyümeye devam ederken başta güneş enerjisi olmak üzere diğer yenilenebilir kaynaklara da yatırım yapmak istiyoruz. Ayrıca bundan sonra yapılacak YEKA ihalelerinde de mutlaka yer almak ve kapasitemizi daha da artırmak istiyoruz.

 

4-) Diğer enerji şirketlerinizde ne gibi projeleriniz bulunuyor?
AP Enerji olarak  İzmir  ilinde Menemen ve Yeni Foça'da bulunan, 2017 yılında yatırımları tamamlanan, iki adet GES tesisi ile güneş enerjisi üretiyoruz. Meltem Enerji şirketimiz ile de yine İzmir'in Kemalpaşa ilçesinin Çambel Köyü sınırlarındaki EGE RES santralimiz ile rüzgâr enerjisi üretiyoruz. Ayrıca AP Enerji olarak ortağı olduğumuz Marmara Bölge-si'nde bulunan 110 MVV'lik RES'e ilişkin proje geliştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Enerji alanında orta vadeli hedeflerimizden biri Türkiye'nin en büyük rüzgâr santrali olan Soma RES'İ kapasite artışı yatırımı ile birlikte Avrupa'nın en büyük onshore rüzgar santrali yapabilmek.

 

5-) Enerji sektöründe yurtdışına-yönelik yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bir Türk markası olarak Polat'ı uluslararası arenada tanıtmak hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda ilk adımımızı Macaristan'da atmış durumdayız. Hem gayrimenkul hem de enerji sektörüne yönelik yatırımlarımızla markamızın güven ve değer üzerine kurulu algısını önce Macaristan'da sonra da diğer Avrupa ülkelerinde tanıtmak arzusundayız. Yurtdışı faaliyetlerimizde kazandıklarımızı da yine ülkemize döviz olarak getirerek, Türkiye'deki yatırımlarımıza tüm hızımızla devam edeceğiz. Bizler Türkiye'nin geleceğine olan inanç ve hayata geçirilen projelerle Türkiye'nin yurtdışında da güçlü bir şekilde anlatılabileceğini düşünüyoruz.

 

6-)Son olarak cirosal olarak hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?
2017 yılı ciromuz 3 milyar TL civarında olacak. 2018 yılında da biten yatırımlarımızla 3,6 milyar TLye yaklaşacağımızı öngörüyoruz. 2018-2023 döneminde ise enerji, gayrimenkul, turizm ve sanayi sektörleri için yurtiçi ve yurtdışında 9,5 milyar TL yatırım hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da yine aynı kararlılıkla ve hedeflerimiz doğrultusunda faaliyetlerimizi devam ettireceğiz.


Geri Dön