29 / 03 / 2024

Politika faizi kararı konut kredilerini nasıl etkileyecek?

Politika faizi kararı konut kredilerini nasıl etkileyecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan ayı Para Politikası Kurulu haftalık repo faiz kararı bugün açıklanacak. Repo faizleri konut kredisi oranlarını nasıl etkileyecek?



Merkez Bankası bugün Nisan ayı Para Politikası Faiz kararını açıklayacak. Bankaların kredi faiz oranları üzerinde oldukça etkili olacak karar merakla bekleniyor. TCMB 2019 Temmuz ayı itibariyle gerçekleşen son 7 toplantısında istikrarlı şekilde faiz indirimine gitti. Banka bu süreçte yüzde 24 olan bir hafta vadeli repo faiz oranlarını yüzde 9.75’e kadar düşürdü. 

Söz konusu dönemde likidite maliyetleri azalan bankaların kredi faizleri hızla düşerken en büyük indirimler konut kredisinde gözlendi. Konut için ortalama yüzde 2 seviyesinde olan faiz oranları indirimlerle beraber kamu bankaları öncülüğünde hemen her bankada yüzde 1’in altına geriledi.

Politika Faizi Beklentisi Ne Kadar? 

Yatırım kuruluşları ve ekonomi uzmanları Merkez Bankası’nın indirimlere devam edeceğine kesin gözü ile bakarken bu ayki faiz indiriminin sembolik seviyelerde kalabileceği görüşünde. Uzmanların en yüksek indirim beklentisi 100 puan en düşük beklentisi ise 25 puan şekilde. 

iDealData tarafından yapılan ankete katılan 12 kurumun medyan beklentisi faiz oranının yüzde 9.75 düzeyinden yüzde 9.25 seviyesine çekileceği yönünde oldu.

AA Finans'ın düzenlediği ankette ise 15 ekonomistin yorumları ile belirlenen politika faizine ilişkin indirim beklentilerinin medyanı 50 baz puan oldu.

JP Morgan Türkiye Başekonomisti Yarkın Cebeci ankanın sembolik bir faiz indirimi yapacağını belirterek şunları söyledi; "25 baz puanlık bir indirim bekliyoruz, finansal istikrara ilişkin endişeler Merkez Bankası'nın bir süre durmasına neden olabilir."

Goldman Sachs bu hafta genel beklenti olan 50 baz puandan daha düşük indirim beklediklerini belirtti. Kurum 25 baz puanlık faiz indirimiyle politika faizinin yüzde 9.50'e çekileceğini öngörüyor.

Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, yaptığı açıklamada, TCMB'nin politika faizinde 100 baz puan indirime gitmesini beklediklerini belirtti.

Konut Kredisi Faizleri Düşecek mi?

2019 Temmuz ayı itibariyle istikaralı halde devam eden repo faiz indirimleri ile her toplantı sonrasında bankaların kredi faiz oranlarında da indirimler görülmüştü. Fakat geçtiğimiz ay politika faizlerinde 100 baz puan indirim gerçekleşmesine rağmen coronavirüs etkisi sonucu net bir faiz indirimi gerçekleşmedi. 

Coronavirüs salgının ekonomik etkilerine karşı Merkez Bankası’nın ve diğer piyasa belirleyici kurumların aldığı tedbirler ve destekler sonucu son hafta itibariyle bazı bankaların konut kredisi faiz indirimleri yeniden başladı. 

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre dolar kurunun 2018 Ağustos’ta yaşanan kur krizindeki seviyeye ulaşarak 7 TL’yi zorlaması ve piyasadaki riskler karşısında Merkez Bankasının beklenti doğrultusunda sembolik bir faiz indirimi gerçekleşmesi durumunda bankaların kredi faizlerinin düşüp düşmeyeceğine karşın uzmanların net bir öngörüsü bulunmuyor. 

İkinci el evlerde konut kredisi faizleri 0.89’a indi!

Güncel konut kredisi faiz oranları ne kadar?

Yüzde 0.94 faiz oranlı konut kredisi veren bankalar!


Geri Dön