16 / 04 / 2024

Politika faizleri ne zaman açıklanacak? 

Politika faizleri ne zaman açıklanacak? 

Konut kredisi faizleri üzerinde kritik öneme sahip para politikası faizleri düşecek mi? Merkez Bankası repo faizlerinde indirim uygular mı? Konut kredisi faizleri politika kurulu kararından nasıl etkilenecek?



Merkez Bankası Ocak ayı Para Politikası Kurulu kararı 16 Ocak Perşembe günü  açıklanacak. Kurulun belirleyeceği bir hafta vadeli repo faizleri bankaların kredi faizleri üzerinde büyük önem taşıyor. 

TCMB’nin son altı toplantısında arka arkaya gelen büyük faiz indirimleri sonrasında likidite masrafları ve maliyetleri düşen bankalar kredi faiz oranlarında sert indirimler gerçekleştirdi. Son altı aylık süreçte en sert faiz indirimi konut kredilerinde yaşandı. Birçok bankada faizler psikolojik seviye olan yüzde 1’in altına geriledi. 

Son altı toplantıda aralıksız faiz indirimine giden TCMB’nin 2020’nin ilk toplantısında ne karar vereceği merak konusu oldu. Piyasaların merakla odaklandığı toplantı için ekonomistler ve analistler ikiye bölünmüş durumda. 

Uzmanlar Türk Lirası üzerindeki baskı, enflasyon oranları, petrol ve gıda fiyatlarındaki yükselişin Merkez Bankası’nın elini daralttığı görüşünde. Beklentiler faiz indirimi yapılmaması ya da daha önceki toplantılara oranla daha temkinli indirimlerin uygulanması yönünde. 

Morgan Stanley'e göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2020'nin ilk yarısında muhtemelen faiz değiştirmeyecek ve ikinci yarıda 200 baz puanlık ek parasal genişlemeye gidecek.

JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci ise destekleyici küresel finansal ortam, yumuşayan fiyat baskıları ve görece stabil Türk Lirası'nın daha fazla gevşemeyi desteklediğini belirterek "50 baz puanlık indirim bekliyoruz, Temmuz ayına kadar tek haneli faizler göreceğiz, 2020 yıl sonu için ise politika faizi tahminimiz yüzde  9" değerlendirmesini yaptı.

TD Securities, dolar kurunun kilit değişken olduğu vurguladığı raporunda, TCMB'nin en az 100 baz puan faiz indirmesi durumunda, kurun açıklamadan kısa süre sonra yüzde 0.3 civarında yükseliş kaydederek 5.90 civarına yükselebileceği belirtti. Daha az faiz indirimlerinin ise TL üzerindeki negatif etkiyi azaltacağı ifade etti. Haftalık repo faizinde değişikliğe gidilmemesi ya da 25 baz puan indirim yapılması durumunda TL'nin açıklamadan kısa süre sonra 5.85/5.87 seviyesine güçlenebileceğinin altı çizdi.

AA Finans'ın Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, faizlerde indirim beklemiyor. Ankete katılan 12 ekonomist, politika faizinde  herhangi bir değişiklik beklemezken, 9 ekonomist 25-100 baz puanlık faiz indirimi yapılacağını tahmin ediyor.

Piyasaların beklentisi politika faizlerinde değişiklik olmaması ya da oldukça düşük düzeyde olması yönündeyken uzmanlar konut kredisi faizlerinde önemli bir değişiklik olmadığını bildiriyor. 

Temmuz ayında başlayan indirimler sonrası her indirimin ardından bankaların kredi faizlerinin sert şekilde düştüğünü belirten uzmanlar Aralık ayındaki indirimin sonrasında kredi faizlerinde ciddi bir değişiklik olmadığını vurgulayarak kredi faizlerinin reel faiz ve riskler karşısında düşük seviyede olduğunu bu konjonktürde çok ciddi düşüşlerin beklenmediği bildirdi.

Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre; 14 Ocak itibariyle en düşük konut kredisi faiz oranı sadece sıfır konutlar için geçerli yüzde 0.79, tüm konut talepleri için yüzde 0.95 şeklinde yer alıyor. 

En uygun faiz oranı üzerinden konut kredisi hesaplama yapıldığında 300.000 TL ve 10 yıl vadeli kredinin aylık taksitleri yaklaşık 3.900 TL, geri ödemesi de 465.400 TL oluyor. 

Konut kredi faiz oranlarında son durum Ocak 2020!
 


Geri Dön