28 / 03 / 2024

Portakal Hafız Konağı restore edilecek!

Portakal Hafız Konağı restore edilecek!

Aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek rekonstrüksiyon çalışmaları yapılacak Portakal Hafız Konağı, kentin tarihi dokusuna yönelik birçok çalışmayla kente kazandırılan tarihi yapılar arasındaki yerini alacak.




Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin tarihi mirası İzmit Portakal Hafız Konağı’nın rekonstrüksiyonu için ihale yapıldı. Aslına uygun olarak yeniden inşa edilerek rekonstrüksiyon çalışmaları yapılacak Portakal Hafız Konağı, kentin tarihi dokusuna yönelik birçok çalışmayla kente kazandırılan tarihi yapılar arasındaki yerini alacak.


ATATÜRK’ÜN KALDIĞI KONAK


19. yüzyıl Türk konut mimarisinin birçok özelliğini taşıyan yapı, ahşap karkas üzeri bağdadi yapım tekniğinde inşa edilmiş. Zemin ve iki normal kattan oluşan tarihi yapının zemin kat kuzey cephesinde moloz taş duvar dikkat çekiyor. İç sofalı bir plan düzenlemesine sahip olan konak, ortada sofa, sofanın etrafında da odalardan oluşuyor. Fransız gazeteci-yazar Claude Farrare, Mustafa Kemal ile 1922 yılında Portakal Hafız Konağı'nda görüşmüş.




ASLINA UYGUN YAPILACAK


Tarihi yapının Kocaeli’ye kazandırılması amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon projeleri hazırlanan tarihi yapının yine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce rekonstrüksiyon projeleri hazırlatıldı ve projeler Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı. Rekonstrüksiyon uygulama ihalesi yapılan tarihi konak, proje kapsamında gerek malzeme gerekse yapım tekniğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek ve Portakal Hafız Konağı eski görkemli günlerine kavuşacak.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön