26 / 04 / 2024

Projeden krediyle ev alacaklar dikkat!

Projeden krediyle ev alacaklar dikkat!

Projeden ev almak yakın bir zamanda daha da avantajlı hale geldi. Peki projeden ev alanların neye dikkat etmesi gerekiyor? İnşaat halindeki konuta kredi çıkar mı?



Konut projelerinden ev almak kar amaçlayan birçok kişi için önemli bir yatırım amacı oldu. Son yıllarda konutların depreme daha dayanaklı, lüks yapılması ve konut arz/talep dengesinde talebin daha fazla olması projeden ev alımının tercih edilmesine neden oldu. 

Uzun vadeli ipotekli konut sistemi olan mortgage sisteminde tüketici konut için ihtiyacı olan tutarı bankalardan belirli faiz şartıyla alabiliyor. Bankalar inşaat halinde tamamlanmayan konutlara da kredi verebiliyor. Ancak, banka ya da kredi kuruluşunun dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor.

Proje Anlaşması Olan Tamamlanmamış Konutlarda Kredi

Satın almak istenilen ev için inşaat firması arasında proje bazlı bir anlaşma yapılır. Bu durumda tüketici rahatlıkla inşaat halindeki konut için kredi çekebilir. Proje bazlı konut alımlarında piyasa oranlarına kıyasla, indirimli faiz oranı içeren kampanyalar da bankalar tarafından veriliyor.

Proje Anlaşması Olmayan Tamamlanmamış Konutlarda Kredi

Satın almak istenilen ev herhangi bir projede bulunmuyor ve banka ile de anlaşması yok ise bu noktada önemli olan ilgili konutun inşaat tamamlama derecesine bakılır. Eksper tarafından hazırlanan gayrimenkul değerleme raporunda inşaatın tamamlama yüzdesinin genellikle en az yüzde 70 olması gerekiyor. 

Bankaların kredi şartlarına göre hem bina hem de dairenin büyük inşaat işlerinin tamamlanması gerekiyor. Bir ailenin konut ve binanın mevcut durumunda yaşaması için gerekli şartların taşınıp taşınmaması eksper tarafından inceleniyor ve bankaya raporlanıyor.
 


Geri Dön