25 / 04 / 2024

Resmi kira artış oranı 2015!

Resmi kira artış oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor. Peki, resmi kira artış oranı 2015 nedir nasıl hesaplanır?



Resmi kira artış oranı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yıllık olarak yenilenmesi halinde kira bedelinde zam yapılıyor.


Kiraya mal sahibi istediği oranda zam yapamıyor. Kira artış hesaplamalarının nasıl yapılması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.


Resmi olarak meskenlerde yapılacak kira artış hesabında üretici fiyat endeksi oranlarının kullanılması gerekirken, işyerlerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilere göre; yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,05 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.


Buna göre, meskenler için resmi kira artış oranı 3,41 olup; kira bedeli üzerinden bu oranlarda zam yapılması gerekiyor.


Enflasyon oranları Mart 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön