25 / 04 / 2024

Rıza Sarraf'ın yalı davasında son durum!

Rıza Sarraf'ın yalı davasında son durum!

Sözcü Gazetesi, Reza Zarrab’ın sahip olduğu köşk ve yalılarda gerçekleştirilen yasa dışı yapılaşmayı 2015'te ortaya çıkarmıştı. Daha sonra yıkım kararları alındı, sorumlular hakkında davalar açıldı.



İstanbul Boğazı'ndaki kaçak yalı ve köşklerle ilgili tam 5 yıldır işlem yapılmıyor. Reza Zarrab'ın Kanlıca'daki yalısının ve Kandilli'deki köşkünün 2015'ten beri aslına uygun hale getirilmesi bekleniyor.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen tarihi yapılardaki yasa dışılıklar için alınan yıkım kararları mahkemelerin verdiği yürütmeyi durdurma kararları sebebiyle uygulamaya alınamıyor. Oysa ki, kanun imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiğini işaret ediyor. 

İKİ DAVA AÇILDI

Sözcü'nün haberlerinden sonra İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyesi Hüseyin Sağ, Reza Zarrab ve inşaatın sorumluları hakkında suç duyurusu yaptı. Kanlıca'daki Mehmet Arif Bey yalıları ve Kandilli'deki köşkte gerçekleştirilen yasa dışı uygulamalar sebebiyle sorumlular hakkında iki ayrı dava açıldı.

YIKIM KARARI VAR, AMA…

Kaçak yapılaşmaya ilişkin tüm tespitler yapılıp, Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından tescilli kültür varlıklarının aslına uygun hale getirilmesine yönelik kararlar da alındı. Fakat, Zarrab'ın avukatları mahkemelere başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Son dönemde bir çok örnekte olduğu gibi kamu kurumları bu kararlara itiraz edip, kaçak yapıların yıkımı yapılıyor. Fakat İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü 5 yıldır aldığı kararların hayata geçirilmesi için harekete geçmiyor. 

KANUN UYGULANMIYOR

2960 sayılı Boğaziçi İmar Kanunu'nun 13. maddesinde yapının, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılmış bölümlerinin hemen yıkılması gerektiği ifade ediliyor. Kanunda, yıkım emrinin 15 gün içinde mal sahiplerine tebligatla bildirileceği belirtiliyor. Eğer, tebligatın tamamlanmasından itibaren 15 gün içinde yapı, mal sahibi tarafından yıkılmaz ise yıkım işleminin Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafınca yapılacağı ve yıkım masraflarının yüzde 20 fazlasının mal sahibinden tahsil edileceği yasada belirtiliyor. 

TARİHİ KÖŞKÜ YIKTI

Zarrab, iş insanı Cem Kozlu'dan 2014 yılında satın aldığı Kandilli'deki tarihi köşk ve bahçesinde de kaçak yapılaşmalara gitti. SÖZCÜ'nün 2015'te gündeme getirdiği tarih ve doğa katliamı üzerine, Boğaziçi İmar Müdürlüğü inşaatı 13 Şubat 2015'te mühürledi.

5 Mart 2015'te Boğaziçi İmar Müdürü Cem Eriş'in imzasıyla kaçak inşaatla ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapıldı. İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Temmuz 2015'te Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıda, “kültür varlığı yapı ve bahçesinin ivedilikle onaylı projesine uygun haline getirilmesi” gerektiği ifade edildi. 

1986'da korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenen köşkü yıkıp, bahçedeki ağaçları kestiren Zarrab ve diğer sorumlulara dava açılırken, bahçede 61 metre genişliğindeki üç katlı katlı kaçak yapı ile köşkün önüne kondurulan 24 metre genişliğindeki tek katlı binada işlem yapılmadı. Köşk de aslına uygun haline döndürülmedi.

Rıza Sarraf'ın yalı davasında bilirkişi raporu hazırlandı! 


Geri Dön