29 / 03 / 2024

Rızabey Apartmanı'nın yerine bina inşa edilmesine tepki!

Rızabey Apartmanı'nın yerine bina inşa edilmesine tepki!

İzmir'de 118 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim depreminin simgelerinden olan Rızabey Apartmanı'nın yerine yeniden bina inşa edilmedi tepkilere neden oldu.



İzmir'de 118 kişinin yaşamını yitirdiği 30 Ekim depreminin simgelerinden olan Rızabey Apartmanı'nın yerine yeniden bina inşa edilmeye başlanması acılı Nilay ve Deniz Yücel çiftinin tepkisine neden oldu. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un, aralarında kendi kızları Lena (4) ve Vera'nın (6) da bulunduğu 37 kişinin hayatını kaybettiği Rızabey Apartmanı'nın yerine "Park yapılıp rekreasyon alanı olarak düzenleneceği" sözünün verildiğine dikkat çeken Nilay Yücel, sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu. Nilay Yücel, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan İzmir'de verdiğiniz bu sözler Sayın Murat Kurum'un projede yaptığı değişiklik nedeniyle bir deprem farkındalık alanı olmayacak. Bina yapılacak, önüne göstermelik bir anıt yapılarak işte yaptık diyecekler" diye konuştu.

Rızabey Apartmanı nın yerine bina inşa edilmesine tepki!

"BİNA YAPILMASI ACIMIZI KATLAYACAK"

Nilay Yücel, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen hafta Anneler Günü'ydü. Kutlayacak annemiz ve yavrularımız yoktu. Sonra da bayram haftasıydı. Önümüzdeki hafta 4,5 yaşındaki kızım Lena'nın doğum günü. Acı ve zor süreçlerden geçiyoruz. Bu acılarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile sayın Erdoğan'a ilettiğimizde anlayışla karşılayıp deprem farkındalığı için yeşil alan yapılması sözünü verdiler. Ancak askıya çıkan projelerde ve bakanlıkla görüştüğümüzde verdikleri sözün yerine getirilmediğini gördük. İkinci kez acı yaşadık ve yıkıldık. Kimsenin hak kaybı yaşamasını istemiyoruz. Bir bina yapılacaksa, önüne arkasına yapılabilir. İllaki o enkaz alanına yapılmasına gerek yok. Oraya bina yapılması acımıza acı katacak. Murat Kurum ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir'e ve biz acılı annelere verdiği sözü tutmasını istiyoruz. Oraya bina yapıp önüne de göstermelik bir anıt yapacaklar."

Nilay Yücel'in eşi Deniz Yücel ise Ankara'ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile konuştuklarını dile getirerek, "Önce randevu vermediler. Daha sonra metazori olarak Bakan Yardımcısı Fatma Varank tarafından randevu verildi, görüştük. Bakan Yardımcısı iki evladını kaybetmiş anne ve babanın yüzüne 'Ben orada oturan birisi olsam depremi her an hatırlatacak bir park istemem' dedi. Bunu bir bakan yardımcısı söylüyor. Cumhurbaşkanı ve Bakan Kurum'un havada kalmış bir park kararı var. Onların sözlerinin uçuşmasına neden olan güç kimdir? Rızabey Apartmanı'nın kat maliklerinden bazıları hiçbir hak kaybına uğramayacakları halde neden park kararına karşı çıktılar" dedi. 

Rızabey Apartmanı nın yerine bina inşa edilmesine tepki!

"YÜKSEK RİSKLİ RAPORU SAKLAMIŞLAR"

Park yapılmasına karşı çıkan kat maliklerinin şüpheli sıfatıyla yargılandığına vurgu yapan Deniz Yücel, "2005'te Rızabey'de epoksi işlemi yapılmış. 2012'de kolon ve kirişlerde çatlamalardan dolayı Deprem Araştırma Etüt Merkezi'ne başvurmuşlar. En yüksek derecede riskli diye rapor verilmiş. O raporu saklamışlar, gereğini yapmamışlar. Bu işlemleri yapıp binayı yıktırmayan, binanın depremde yıkılmasına bir şekilde katkısı olanların görüşleri nedeniyle bakanlık park kararını kaldırdı. Şüpheli sıfatıyla ifade verenler istemiyor diye park değil bina yapalım dediler" diye konuştu. 

Depremden sonra Yücel ailesinin öncülüğünde, bazı depremzedeler ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu örgütü temsilcisi, Rızabey Apartmanı alanının park ve rekreasyon alanı şeklinde düzenlenmesi talebinde bulunmuştu. Daha sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Rızabey Apartmanı'nın yerine yeşil alan düzenlemesi yapılacağını ve depremde hayatını kaybedenlerin hatıralarının yaşatılacağı bir mekan yapılacağını duyurmuştu.

Rızabey Apartmanı nın yerine bina inşa edilmesine tepki!

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SÖZ VERMİŞTİ

Rızabey Apartmanı'nın olduğu alanda yer alan depremzede konutları temel atma törenine 22 Şubat 2021'de katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Rızabey Apartmanı'nın yerinde ise farklı bir proje hayata geçiriyoruz. 38 vatandaşımızın cansız bedeninin çıkarıldığı depremin üzerinden 91 saat sonra sağ ulaşılan Ayda bebeğimizin sevinci ile 84 milyon ile kucaklaştığımız yer burası. Bu alanı hem depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızın hatıralarını yaşatacak hem de deprem bilincinin canlı kalmasını sağlayacak bir yer olarak düzenleyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.

İzmir'de rezerv alanlardaki konut inşaatları hız kesmiyor!

İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın fenni mesulü için tutuklama kararı!


Geri Dön