29 / 03 / 2024

Rızai ifraz nedir?

Rızai ifraz nedir?

Tek parsel olarak tapuda kayıtlı olan taşınmazların, düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılmasına ifraz deniyor. Peki, rızai ifraz nedir?



Rızai ifraz nedir?

Tapuda tek bir parsel olarak kayıtlı bulunan taşınmaz malın, düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesine ifraz ya da ayırma deniyor. 


Serbest mühendislerce düzenlenmiş ifraz (ayırma) işlemini gösterir krokili beyannamenin Kadastro Müdürlüğü’ne ibrazı.


Kadastro Müdürlüğü’nce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onaması. işlemin Belediye Encümeni ve İl İdare Kurulu’nca tasdiki, Kadastro Müdürlüğü’nce evrakın Tapu Sicil Müdürlüğü’ne sevki, Tapu Sicil Müdürlüğü’nce hukuksal bir engelin bulunmaması halinde, tapu harçlarının tahsili suretiyle işlemin ikmal edilip,tescilinin yapılması ile ifraz işlemi yapılabiliyor. 


Arazi sahibinin kendi isteği ile araziyi ayırma işlemine rızai ifraz deniyor. Ayırma işlemi yapılacak arsanın tüm paydaşlarının istenilen belgeler ile idarelere başvurmaları yolu ile gerçekleşiyor.


6785 sayılı eski İmar Kanunu’nun 38’inci maddesine göre isteğe bağlı ifraz sadece imar sınırları içinde yapılırdı. Mahkeme Kararı ile İfraz; söz konusu taşınmaz birden fazla kimseye ait ise herhangi bir hak sahibi ifraz işlemi isteyebiliyor. Mahkeme kararı ile bu ifraz işlemi yapılabiliyor. 


Cebri ifraz nedir?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön