26 / 04 / 2024

Rize-Artvin Havalimanı yıl sonunda açılıyor!

Rize-Artvin Havalimanı yıl sonunda açılıyor!

Rize Valisi Kemal Çeber, Rize-Artvin Havalimanı'nın sene sonunda hizmete sunulmasının hedeflendiğini belirtti.



Rize Valisi Kemal Çeber, Rize-Artvin Havalimanı'nın sene sonunda hizmete sunulmasının hedeflendiğini belirtti. Anadolu Ajansı'ndan Fikret Delal'ın haberine göre; Kemal Çeber, Rize-Artvin Havalimanı inşaatının hız kesmeden sürdüğünü, altyapı anlamında ortalama yüzde 94, dolgu anlamında ise yüzde 97 seviyelerine ulaşıldığını vurguladı. 

Sene sonunda havalimanını hizmete sunmak için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerine dikkat çeken Çeber, "Havalimanı inşaatında toplam 100 milyon ton dolgu yapılacak. Bugün itibarıyla yaklaşık 97 milyon tonu tamamlandı. Günde 100-120 bin ton civarında dolgu yapılıyor" dedi. 

Rize-Artvin Havalimanı yıl sonunda açılıyor!

Üst yapı çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Çeber, şu açıklamalarda bulundu:

"Orada da yüzde 37 seviyelerine geldik. Üst yapıda Rize'ye ilişkin dokunuşları oldukça kullanıyoruz. Havalimanı giriş tagı çay yaprağı, kulesi çay bardağı, terminal binası da yöremize özgü taş ve dolgunun kullanıldığı bir mimari şeklinde olacak. Dışarıdan Doğu Karadeniz mimarisini yansıtan bir terminal binası göreceğiz. Havalimanının içinde de Rize'mizden dokunuşlar çokça görülecek. İçerisinde bir çay müzesi olacak."

Havalimanı bitirildiğinde 3 bin metre uzunluğa, 45 metre genişliğe bir pistin hayata geçirileceğinin altını çizen Çeber, şu açıklamalarda bulundu:

"Bittiği zaman dünyadaki her tür uçağın inebileceği nitelikte bir pist olacak. Sadece ülkemizin değil, dünyada bu anlamda ve sektörde de en önemli yatırımlardan birisi. Gurur duyacağımız bir yatırım. Denize dolgu anlamında dünyada türünde en önemli havalimanlarından birisi olacak. Sahip olması gereken bütün teknik ve gelişmiş her türlü sistemin var olduğu bir havalimanı olacak."

Vali Çeber, senede 3 milyon yolcu kapasitesi bulunacak olan havalimanının, yalnızca ulaşım anlamında değil, ticaret, turizm, tarım, sanayi ve kültürel açıdan Rize'ye, Artvin'e, Karadeniz bölgesine ve ülkeye çok yoğun hizmet sağlayacağını aktardı. 

Rize'de farklı bir iklim ve coğrafi yapı bulunduğunu dile getiren Çeber, "Bazen yaşadığımız afetlerde olduğu gibi olağanüstü gelişmeler bizi etkiliyor. Olağanüstü bir durum olmazsa yıl sonu gibi inşallah havalimanımızı açmış olacağız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da çok yakından takip ediyor. Bazen günlük bazen de haftalık bilgileri alıyor." diye konuştu.

Rize-Artvin Havalimanı yıl sonunda açılıyor!

Havalimanı ile yurt içi ve yurt dışı turizm potansiyelinin artması ön görülüyor

Rize merkeze 34, Hopa ilçe merkezine 54, Artvin'e 125 kilometre mesafede bulunan Yeşilköy ve Pazar sahili mevkisine yapılan Rize-Artvin Havalimanı, Türkiye ve Avrupa'nın Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra ikinci deniz üzerine dolgu havalimanı olarak hayata geçirilecek.

Uluslararası konvansiyonel boyutta inşa edilecek olan havalimanının, 3 bin metreye 45 metrelik pisti, 265 metreye 24 metrelik taksi yolu denilen bağlantı yolu ve 300 metreye 120 metrelik de apronu mevcut olacak.

İniş kalkışlar için Boeing 737-800 tipi uçaklar referans alınarak projesi hazırlanan havalimanında, yaklaşmalarla beraber 4 bin 500 metrelik alanda denize paralel olarak doğu batı aksında bir pist ve pist bağlantı yolları inşa edilecek.

Rize-Artvin Havalimanı'nın inşası ile Rize, Artvin ve Doğu Karadeniz'in eşsiz coğrafyasında bulunan yaylalarına İstanbul ve  Ankara  başta olmak üzere hava yolu ile hızlı, emniyetli ve konforlu ulaşım imkanı sunularak yurt içi ve yurt dışı turizm potansiyelinin de yükseltilmesi planlanıyor.

Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda üstyapının yüzde 20'si tamam!


Geri Dön