26 / 04 / 2024

Rize'nin 'Pisa' kuleleri kiraya veriliyor! 

Rize'nin 'Pisa' kuleleri kiraya veriliyor! 

Rize’nin Taşlıdere Mahallesi’nde, deniz dolgusu ve heyelanlı tabaka üzerine yaklaşık 30 sene önce yapılmış olan 3 binanın zemininde kayma yaşandı. 6 derecelik eğimi olan binalardaki bazı daire sahipleri ise boşalttıkları dairelerini 500-600 lira arasında kiraya veriyor...



Rize’nin Taşlıdere Mahallesi’nde, deniz dolgusu ve heyelanlı tabaka üzerine yaklaşık 30 sene önce yapılmış olan, 72 daireli 3 blok ile yanlarında yer alan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın zemininde kayma yaşandı. Kayma sebebiyle yan yatmaya başlayan binalar, bölgede 'Pisa' kuleleri diye anılıyor.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, 4 binadaki daire sahipleri, kiraya taşınarak evlerini boşaltıyor. 'Pisa' kuleleri diye anılan binalardaki bazı daire sahipleri ise boşalttıkları dairelerini 500-600 lira arasında piyasanın üçte biri fiyatına kiraya veriyor.

Binalardaki daire sahipleri yapıları demir direklerle güçlendirmeye çalıştı ancak başarılı olamadılar. Gün geçtikçe binalardaki eğim arttı ve 24 daireli bina ile bitişiğindeki bina arasında boşluk ortaya çıktı.

Binalarda Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Rize İnşaat Mühendisleri Odası’nca teknik incelemelerde bulunuldu. Yüzde 6 dolayında eğim olduğu ifade edilen yapılara ilişkin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, daire sahiplerinden binaların risk tespitlerini yaptırmalarını istedi. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir işlem yapılmadı.

BOŞALTIP KİRAYA ÇIKIYORLAR

Yan yatmaya devam eden toplam 96 daireli 4 binada daire sahipleri evlerini boşaltarak kiraya çıkıyor. Binalardaki bazı daire sahipleri ise boşalttıkları dairelerini 500- 600 lira arasında piyasanın üçte biri fiyatına kiraya veriyor. ‘Kiralık’ ilanı asılan daireler ucuz kira bedelleri sebebiyle tehlikeye rağmen tutuluyor. Binalarda çok sayıda kiracı bulunuyor.

‘OTURANLARIN ÇOĞU KİRACI’

Taşlıdere Mahallesi Muhtarı Selim Kara, binaların 25 sene önce yan yatmaya başladığına dikkat çekerek şöyle konuştu: 

-Bu binalar tehlike arz etmesine rağmen, insanlar burada oturmaktan vazgeçemiyor. Yeni binalara geçmek için ekonomik durumu el vermeyen insanlar mecburen bu binalarda oturmaya devam ediyor.

-Bazı ev sahipleri de bu binaların yerine yenilerinin yapılması halinde ortaya çıkacak maddi yükü kaldıramadığı için bu binalarda oturmaya devam ediyor. Bu sitelerde oturanların yarısından fazlası kiracı.

-Bu binalar okula yakın, hastaneye yakın, ulaşım kolaylığı var, o yüzden de kiracılar burayı tercih ediyorlar. Binalar eski olduğu için kiraları da düşük, ortalama 500-600 TL, bu da insanlara cazip geliyor.

-Ama tabii ki bu binalarla ilgili tedirginlik devam ediyor ve bunu herkes biliyor. İnşallah hiç kimsenin canı yanmadan burayla ile ilgili yapılması gerekenler yapılır

‘CANIMIZ ALLAH’A EMANET’

Mahalle sakini Şevki Sarı da durumdan endişeli olduklarını belirtti ve şunları kaydetti: 

-25 yıldır tedirginlik yaşıyoruz. Ben de yan binada oturuyorum ve korku yaşıyorum. Bizim binamız sağlam olsa bile bu binalar sakat olduğu için aynı riski biz de yaşıyoruz. Ev sahiplerinden korkup çıkanlar var ve kiraya verdiler dairelerini.

-Vatandaşlar da gelip bu daireleri kiralıyorlar, korksalar bile ucuz olduğu için mecburen tercih ediyorlar. ‘Canımız Allah’a emanet’ deyip oturuyorlar.

-Burada şu anda birkaç tane kiralık daire var, Mayıs ayını bulmadan tutulur bu daireler de.

Rize'nin 'Pisa' kuleleri yan yattı!

 


Geri Dön