18 / 04 / 2024

Rize'nin 'Pisa' kuleleri yan yattı!

Rize'nin 'Pisa' kuleleri yan yattı!

Rize'nin yıllar önce inşa edilen 4 binası vatandaşları korkutuyor. Rize'nin 'Pisa' kuleleri olarak binaların bir an önce yıkılması bekleniyor.



Rize'de, yıllar önce inşa edilen ve dolgu olan zemindeki kayma sonucunda yan yatmaya başlayan toplam 96 daireli 4 binada gün geçtikçe artan eğim vatandaşları korkutuyor.

Hürriyet'te yer alan habere göre; 'Pisa kuleleri' diye anılan binalarda yaşayan daire sahipleri, demir direklerle destekleyerek, kendilerince önlem almaya çalıştıkları yapılarda korku içerisinde yaşıyor. Engindere Mahallesi'nde deniz dolgusu ve heyelanlı tabaka üzerine 30 yıl önce inşa edilen 72 daireli 3 blok ile yanlarında bulunan 6 katlı 24 daireli bir başka binanın zemininde kaymalar yaşandı.

Rize nin Pisa kuleleri yan yattı!

YÜZDE 6 EĞİM VAR 

Binalar için Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Rize İnşaat Mühendisleri Odası tarafından teknik incelemelerde bulunuldu. Yüzde 6 dolayında eğim olduğu belirlenen yapılar hakkında Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri daire sahiplerinden binaların risk tespitlerini yaptırmaları istedi. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımı gündeme gelen binalarla ilgili henüz bir adım atılmadı.

Rize nin Pisa kuleleri yan yattı!

'KORKARAK OTURUYORUZ' 

Binaların dışında oluşan eğimin içeride hissedildiğinden bahseden Hatice Haberal, "Binaya girer girmez merpen dairesinde hissedilen eğim, dairelerin içerisinde kendini daha fazla gösteriyor. Dairelerde kapılar ve pencerelerin kimi kapanmıyor, kimi ise açılmıyor. Dairelerden birinde yuvarlak bir topu elinizde bıraktığınızda top eğimin olduğu yöne hiç durmadan gidiyor. Evlerimiz yamuk; dışarıdan da belli oluyor. Müracaat ettik hala beklemedeyiz. Bir deprem olursa diye korkuyoruz. Yıllardır balkonlara demir taktık ama faydası olduğunu düşünmüyorum. Korkarak oturuyoruz. En çok namaz kılarken fark ediyoruz. Misafir geldiğinde bir anda dengesini kaybediyor. Çocuklarımın oyuncakları eğim olduğu yere doğru hareket ediyor’’ açıklamasında bulundu.

Rize nin Pisa kuleleri yan yattı!

'KAMYON GEÇİNCE SALLANIYOR’' 

20 yıl boyunca binada yaşadıklarından bahseden Rezzak Birben ise ‘’Evi aldığımızda bu yamukluk vardı. Benim evimde pek yamukluk yok, balkonlar kırıldığı için demirle destek yaptırdık. Ben çok müracaat ettim, bekliyoruz. Büyük bir kamyon geçtiğinde evimizde sallanıyoruz. Korkuyoruz. Deprem olursa binanın içinde kalırız hiçbir yere gidemeyiz’’ şeklinde konuştu. 

Rize nin Pisa kuleleri yan yattı!

'DONİMO TAŞI GİBİ YIKILACAK' 

Yan binaları kimsenin görmediğini sözlerine ekleyen Sonay Balıkçı ise, "Okulların yanına bu kadar yan evleri görmüyor mu kimse? Evimize misafir geliyor 'başımız dönüyor' diyorlar. Bu binalar domino taşı gibi yıkılacak. Bu binalar çelikle ayakta duruyor. Zemini sakat olduğunu bile bile neden hala burada oturtuyorlar bizi? Bize 'çıkın desinler' biz çıkalım para da istemiyoruz" açıklamasında bulundu. 

Rize nin Pisa kuleleri yan yattı!

YAZICI: BİNALAR RİSK ALTINDA 

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı, yıllard boyunca bu bölgede sorunların yaşandığını, bir an önce önlem alınması gerektiğini kaydetti. Yazıcı, "Arkadaşlarımızın birçoğu sağlam temele ulaştıklarını düşündüler ve binalarını oraya kurdular. Ancak zamanla bizim zemin sıvılaşması dediğimiz zeminin binanın altında akıp gitmesi ve çamur tabakalarının oturmaya başlaması sonucu binalarımız bir tarafa yatmaya başladı. Sadece bu binalar değil orada bulanan okullar ve kamu binaları da aynı riskler mevcut. Bu binalar risk altında ve önlem alınmalı" ifadelerini kullandı.


Geri Dön