19 / 04 / 2024

Rönesans Rusya'da büyümeye devam ediyor!

Rönesans Rusya'da büyümeye devam ediyor!

400 milyon dolarlık ortak yatırıma ilişkin anlaşma, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ile RDIF CEO’su Kirill Dmitriev tarafından bugün JW Marriot Hotel’de düzenlenen törenle imzalandı.



Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik ve gayrimenkul yatırım firmalarından Rönesans Holding arasında kurulacak işbirliğine ilişkin ilk adım Ankara’da atıldı. 400 milyon dolarlık ortak yatırıma ilişkin anlaşma, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ile RDIF CEO’su Kirill Dmitriev tarafından bugün JW Marriot Hotel’de düzenlenen törenle imzalandı.


Törende konuşan RDIF CEO’su Kirill Dmitriev, anlaşmanın çerçevesini şu sözlerle anlattı:


“Rönesans Holding’in, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu, Rusya ve Türkiye’de farklı sektörlerde edindiği engin deneyimler, Rus ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacaktır. Bizler, Rönesans’ın özellikle Rusya’daki uzmanlık ve deneyimlerinden de faydalanarak, onlarla birlikte, ticari gayrimenkul geliştirme alanında yeni projeler geliştirmek ve bu çerçevede özellikle, Rusya’da alışveriş merkezleri ve karma kullanımlı bazı yapılar inşa etmek istiyoruz. Yine altyapı alanında da birlikte çalışarak, Rusya’da sağlık kampüsleri inşa etmek ve bazı ulaştırma projeleri geliştirmek istiyoruz. Yatırım alanında ise, Rönesans’ın Kamu Özel Ortaklığı alanındaki deneyimlerinden faydalanarak, onlarla, inşa edecekleri tesislerin uzun süreli işletilmesini de öngören bazı imtiyazlı sözleşmeler imzalamak istiyoruz. Rönesans’ın Adana’da inşa etmekte olduğu ve içinde genel sağlık birimlerinin yanı sıra, onkoloji, kardiyoloji, kadın doğum ve pediatri birimlerinin de yer aldığı 1550 yatak kapasiteli  Adana  Entegre Sağlık Kampüsü buna güzel bir örnek olarak gösterilebilir. Bu hastane kompleksi, Kamu Özel Ortaklığı modeli ile inşa edilmektedir ve yapımının ardından, belirli bir süre kamu ve özel ortaklığı ile işletildikten sonra, Sağlık Bakanlığı’na devredilecektir. Bu yöntemin, kamu özel ortaklığı için çok verimli olduğunu düşünüyor ve benzer projeleri Rusya’da da geliştirmek istiyoruz.”


Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ise, anlaşmanın her iki ülke adına büyük başarıları beraberinde getireceğine inandığını vurguladı ve şunları söyledi:


“Rusya’nın en saygın kuruluşlarından biri olan RDIF ile bu ortaklığı kuruyor olmaktan dolayı büyük bir heyecan ve onur duyuyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda, dünyaca ünlü ortaklarımızla birlikte çalışıyor ve şimdi de bu ortaklarımızın arasına RDIF’i katmaktan dolayı gurur duyuyoruz. RDIF’in hedefleriyle bizim hedeflerimiz örtüşüyor. Gerçekleştireceğimiz işbirliği ile Rönesans Holding olarak ulaştırma, sağlık, enerji ve gayrimenkul geliştirme alanındaki deneyimlerimizi paylaşarak, Rusya’nın çeşitli bölgelerinde, farklı sektörlerden ortak yatırımlara imza atacağız. Yeni fırsatları birlikte araştıracağız. Bu anlaşmanın Türkiye ve Rusya adına yeni ve güzel başlangıçlara vesile oluşturacağına inancım tam.”


Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun Rönesans’ı seçmesindeki önemli etkenler arasında, şirketin Rusya’da başarı ile geliştirdiği gayrimenkul portföyü, şu anda 24 bin çalışanı ve 3,6 milyar dolarlık iş hacmi ile bu ülkedeki en büyük ve güvenilir yabancı inşaat firması olması yer alıyor. RDIF ile yapılan ve önemli bir başlangıç niteliğindeki anlaşma ile imzaların ardından, Rönesans Holding’e Rusya’da, inşaat ve gayrimenkul projelerinin dışında yeni işbirliği alanlarının da açılması öngörülüyor.


Rönesans’ın başarısında Rusya ağırlığı


1993 yılında St. Petersburg’da kurulan Rönesans’ın 1998 yılında Baltika bira fabrikaları projesi için genel müteahhit seçilmesi, şirketin inşaat alanındaki dönüm noktalarından ilkini oluşturuyor. Baltika’nın 13 farklı bira tesisini kapsayan büyük ölçekli bu projenin başarı ile tamamlanması, Rusya pazarındaki büyük ölçekli yeni projeleri beraberinde getirdi, 2000 yılında şirketin Moskova ofisi açıldı.


St. Petersburg’daki ilk yatırım projesini 2004 yılında Renaissance House ile tamamlayan Rönesans Holding, Rusya’da bugüne kadar toplam 11 yatırım projesine imza attı. Tamamlanan projelerin yanı sıra; Moskova’da ofis ve rezidans kulelerinden oluşan Moscow City projesi, St. Petersburg’un yeni geliştirilen bölgesinde Marine Façade Konut projesi, yine aynı bölgede Marine Façade AVM projesi ve St. Petersburg’da endüstriyel üretim tesisleri, depolar, ofis binaları ve parklardan oluşan Kola Sanayi Bölgesi projelerinin geliştirilmesine devam ediliyor.


St. Petersburg Kola Endüstriyel Park Projesi, Rusya’daki KOBİ’lerin geliştirilmesinin amaçlandığı en önemli projelerden biri olup, Rönesans Holding ve  Ankara  Sanayi Odası (ASO) ortaklığıyla hayata geçirilecek. 2014 yılının Mayıs ayında temeli törenle atılan proje, Uluslararası Rus-Türk İşbirliği Programı kapsamında gerçekleştirilecek.


Rönesans Holding dünya sıralamasında 53’üncü


Türkiye’de gayrimenkul geliştirme yatırımlarıyla öne çıkan Rönesans Holding, dünyanın 16 farklı ülkesinde de ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteren Holding, dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri arasında 53’üncü sırada yer alıyor. Rönesans Holding bugün 37 bin çalışanı ile alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar, karma yapılar, ağır sanayi tesisleri, altyapı tesisleri, hafif üretim tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, araba ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleri inşa ediyor.2014 yılı ikinci çeyreğinde aktif büyüklüğü 12 milyar TL’ye ulaşan Rönesans Holding’in 2014 sonu global cirosunun ise 7,5 milyar TL olması bekleniyor. Halen Türkiye, Rusya, Türkmenistan, Belarus, Avusturya, Azerbaycan, Libya, İsveç, Irak, Kazakistan, Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsviçre, Gabon ve Katar'da faaliyetlerini sürdüren Rönesans, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa ülkelerinde, yeni projelere imza atmayı hedefliyor.


RDIF-10 milyar dolarlık fon


Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF),2011 yılında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı ve Başbakanı’nın önderliğinde kuruldu ve halen özel sermaye yatırımı konusunda Rusya’da ve uluslararası alanda uzman profesyonel yöneticiler tarafından yönetiliyor.10 milyar dolarlık bir finansman kaynağına sahip bulunan fon, Rusya’daki doğrudan yatırımlar için bir katalizör görevi görüyor. Bugüne kadar 7 milyar doları aşan fon RDIF ve ortakları tarafından yatırıma dönüştürülmüştür.



Geri Dön