20 / 04 / 2024

Haluk Yıldız: Rusya'da büyümeye devam edeceğiz!

Haluk Yıldız: Rusya'da büyümeye devam edeceğiz!

Rusya’daki en büyük 4 Türk yatırımcıdan biri olduklarını ifade eden Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya şirketleriyle 700 milyon dolara yakın yatırımla girdikleri Rusya'da büyümeye devam edeceklerini açıkladı.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnehanov’un daveti üzerine, 8 Ekim'de Tataristan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette Hayat Holding Ağaç Grubu’na ait, Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesinde (SEZ), Nisan 2016 yılında faaliyete geçen 2 MDF hattında incelemelerde bulundu. Rusya’daki en büyük 4 Türk yatırımcıdan biri olduklarını ifade eden Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı Haluk Yıldız, Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya şirketleriyle 700 milyon dolara yakın yatırımla girdikleri Rusya'da büyümeye devam edeceklerini açıkladı.


Rusya ile yeniden canlanan ikili ilişkileri, ekonomide yeni bir fırsat olarak değerlendirmek üzere harekete geçen Hayat Holding bu ülkedeki yatırımlarına tüm hızıyla devam ediyor. Hayat Holding son olarak; çok uluslu iki büyük grubundan biri olan Kastamonu Entegre’nin toplam 460 milyon dolar yatırım ile hayata geçirdiği Alabuga MDF tesislerinin ikinci hattını faaliyete geçirdi. İlişkilerin kriz öncesi seviyeye dönmesi ve yeni projelerin hayata geçmesi için Tataristan’a resmi ziyarette bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnehanov ile birlikte Kastamonu Entegre’nin Alabuga 2. MDF hattında incelemelerde bulundu.


Tek lokasyonda, dünyanın en büyük MDF tesislerinden biri

Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen zirveye katılan Türk Heyeti’nde yer alan şirketlerden biri olarak Rusya'daki faaliyetlerine büyük önem verdiklerini ifade eden Hayat Holding Ağaç Grubu Başkanı ve Kastamonu Entegre CEO'su Haluk Yıldız, "Hayat Holding olarak hızlı tüketim ve ağaç ürünleri sektörlerindeki 32 markamızla, 5 kıtada 100’e yakın ülkede milyonlarca eve ulaşıyoruz. Kuzey, Orta Afrika ve Ortadoğu’daki bölgesel gücümüzü Asya’ya genişleterek güçlendirme hedefiyle; son 1,5 senede Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya için yaklaşık 700 milyon dolarlık yatırımla giriş yaptığımız Rusya'da büyümeye devam edeceğiz" dedi.


Dev yatırımla 2.500 kişiye istihdam

Alabuga Tesisi'nin kapasite artışıyla tek lokasyonda, dünyanın en büyük MDF tesislerinden biri olduğunu ifade eden Yıldız; "2. MDF yatırımımızın da devreye girmesiyle Alabuga MDF tesislerimiz toplam 1 milyon m³’ün üzerinde MDF üretim kapasitesi ve 35 milyon m² Floorpan marka laminat parke üretim kapasitesine sahip oldu. Bu yatırımla birlikte Rusya’nın en büyük MDF üreticisi konumuna geldik ve yaklaşık 2.500 kişiye istihdam sağladık. Tesiste üretilen ürünlerin %60’ini Rusya pazarına kalan %40’u ise komşu ülkeler ve Avrasya pazarına sunacağız. Rusya MDF pazarından bu yıl 170 milyon dolar ciro ve %25’lik bir pay almayı hedefliyoruz." dedi.


Ödüllü Fabrika

Kastamonu Entegre’nin Tataristan yatırımı, Alabuga Serbest Ekonomi Bölgesi’nin varlığı, konumunun lojistik açıdan çok uygun olması, yeterli hammadde ile enerji kaynaklarının olması ve başta Tataristan Cumhurbaşkanı olmak üzere, tüm Tataristan yetkililerinin yakın ilgi ve desteğiyle hayata geçmiş olması bakımından büyük önem taşıyor. Fabrikanın aynı zamanda Tataristan’ın başkenti Kazan’da düzenlenen “EKO Lider - 2014”isimli çevre yarışmasında “Orman ve Ahşap Ürünleri Sanayisi” dalında çevre temizliği konusunda gösterdiği hassasiyet nedeniyle de bir ödülü bulunuyor. TSE ve Avrupa Normlarına tam uyumlu bir biçimde faaliyetlerini sürdüren Kastamonu Entegre Rusya’da 2015 yılı “Rusya Kalite Lideri” seçilmiştir.


Geri Dön