26 / 04 / 2024

Rumelihisarı'nda restorasyon başladı!

Rumelihisarı'nda restorasyon başladı!

İstanbul’un fethinden önce Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan 563 yıllık tarihi yapı bir süredir alarm sinyalleri vermeye başlamıştı. Bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumeli Hisarı’nda yenileme çalışmaları başladı




Fatih Sultan Mehmed tarafından 563 yıl önce yaptırılan Rumelihisarı’nda restorasyon çalışmaları başladı. Tarihi yapı, günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılıyordu. İstanbul’un fethinden önce Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılan 563 yıllık tarihi yapı bir süredir alarm sinyalleri vermeye başlamıştı. Tarihi yapının duvarlarında derz kayıplarının yaşanması, merpenlerin aşınması gibi hasarlar üzerine müze yetkililerinin müracaatı ile inceleme başlatılmıştı. Bugün müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılan Rumelihisarı’nı tamamen kapatılmanın eşiğine getiren hasarlı bölümlerin restorasyonu ise başlamış durumda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi hazırladığı raporla taşlarının arasındaki derzlerinin boşalması, kırıklar oluşması, merpenlerde aşınmalar gibi hasarların tamiratı bitene kadar müzenin tamamen ziyarete kapatılmasını istemişti.


HASARLI BÖLÜMLER KAPATILDI


Tarihi binada yapılan ziyaret sınırlanmasının ardından yenileme çalışmaları başladı. Eskiden konser alanı olan bölüm şantiye merkezi haline getirildi. Bu bölüm daha önce alınan yüksek sesin tarihi yapıya zarar vermesi nedeni ile desibel sınırlamasıyla konserlere kapatılmıştı. Ziyarete kapatılan bölümlerde başlayan yenileme çalışmaları hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, restorasyonun aslına uygun yapıldığı için çalışmaların uzun sürebileceğini belirtti.



HaberTürk


Geri Dön