29 / 03 / 2024

Rus inşaat sektöründe ilave fırsatlar doğması muhtemel!

Rus inşaat sektöründe ilave fırsatlar doğması muhtemel!

DEİK Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Mithat Yenigün, "Rusya'da inşaat sektörünün salgın sonrası ekonomik kalkınmanın lokomotifi olabileceği düşünülüyor. Türk müteahhitlik firmalarının yer almaya devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde ilave fırsatların doğması muhtemel" diye konuştu.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Mithat Yenigün, Rusya'da inşaat sektörünün koronavirüs salgını sonrası ekonomik kalkınmanın lokomotifi olabileceğinin düşünüldüğünü açıkladı. Yenigün, "Bu kapsamda devam edeceği anlaşılan büyük altyapı ve ulaştırma projeleri ile altyapı yatırımlarında Türk müteahhitlik firmalarının yer almaya devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde ilave fırsatların doğması muhtemel." diye konuştu.

Anadolu Ajansı'ndan Belgin Yakışan Mutlu'nun haberine göre; Ticaret Bakanlığı verileri değerlendirildiğinde, ilk çeyrekte 2019'un aynı dönemine oranla Rusya'ya ihracat yüzde 18,4 yükselerek 1 milyar 89 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, bu ülkeden yapılan ithalat yüzde 4,5 azalarak 5 milyar 176 milyon dolar olarak açıklandı.

Bu durumda geçtiğimiz yılın tamamında 27 milyar 267 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen Rusya ile dış ticaret hacmi, ilk çeyrekte 2019'un aynı dönemine göre yüzde 1,2 düşüşle 6,3 milyar dolara düşüş kaydetti. Dış ticaret hacmindeki düşüşte, ithalattaki azalış etkili oldu. İhracatın ise ilk çeyrekte hızla yükseldi.

- "Kaldığımız yerden devam etmeyi umuyoruz"

Türkiye'nin Rusya ile dış ticaretinde yaşanan gelişmeler ve ikili ekonomik ilişkilerin geleceğiyle ilgili açıklamalar yapan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Mithat Yenigün, koronavirüs salgınından tüm ülkelerin göreceli olarak az ya da fazla etkilendiğinden bahsetti.

Salgın nedeniyle ülke ekonomilerinin dışa yönelik hızını düşürerek öncelikle iç piyasaya odaklandıklarını anlatan Yenigün, karantina tedbirleri kapsamında bazı ürünlere ihracat yasağı getirildiğinden bahsetti.

Üzerinde ihracat kısıtlaması bulunmayan malların taşınmasında ise yavaşlama yaşandığından bahseden Yenigün, "Doğal olarak, diğer ülkelerle olduğu gibi Rusya'yla da ticari ve ekonomik ilişkilerimizde hızlı yükseliş beklenirken, zorunlu yavaşlama dönemine girdik. Salgın sürecinde dış ticarette yaşanan yavaşlamanın neticeleri, nisan-mayıs dönemi verileri açıklanınca daha net görülecektir. İki ülke açısından bakıldığında, sektör bazlı kayıpların hesaplanması için kanaatimce biraz daha beklemek lazım." dedi.

Tüm bunlar karşısında, DEİK ve Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak son 3 ayda sanal ortamda birçok toplantı, webinar, seminer ve bire bir görüşme gerçekleştirdiklerinden bahseden Yenigün, iş dünyası temsilcileriyle dile getirilen sıkıntıları ilgili tüm bakanlık ve yetkili makamlara en hızlı şekilde ulaştırdıklarını, yaşanan sorunların hızlı bir şekilde çözmek amacıyla destek vereceklerini açıkladı.

Türkiye'nin salgın sürecinde başarılı bir sınav verdiğinden bahseden Yenigün, "Bundan sonraki süreçte, büyük kayıplar vermeden, kaldığımız yerden devam etmeyi umuyoruz." açıklamasında bulundu. 

- "İnşaat ve turizmde kayıpların minimize edilmesi gerek"

Mithat Yenigün, Türkiye'nin, Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerine bakıldığında geleneksel olarak inşaat, müteahhitlik, turizm ve meyve-sebze sektörlerinin güçlü konuma sahip olduğunu ifade etti.

Koronavirüs salgını sürecinde özellikle, inşaat ve turizm sektörlerinde doğal bir gerileme beklemenin mantıklı olacağından bahseden Yenigün, bu sektörlere yönelik doğru analiz yaparak kayıpların minimize edilmesi gerektiğinden bahsetti.

Yenigün, önümüzdeki dönemde Rusya ile ticari faaliyetlerle ilgili öneri ve öngörülerini de paylaştı. Yenigün, şu açıklamalarda bulundu:

"Rus turistlerin turizm sektörümüzdeki başat rolü göz önünde bulundurulduğunda, otellerimizde en üst düzeyde sağlık önlemlerinin sağlanması, ulaşım ve sınır kontrol işlemlerinde özel düzenlemelerin yapılması, Rus turistlere yönelik dengeli hizmet ve fiyat bazında cazip tur paketlerinin hazırlanması faydalı olabilecektir. Rusya'da inşaat sektörünün salgın sonrası ekonomik kalkınmanın lokomotifi olabileceği düşünülüyor. Bu kapsamda devam edeceği anlaşılan büyük altyapı ve ulaştırma projeleri ile altyapı yatırımlarında Türk müteahhitlik firmalarının yer almaya devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde ilave fırsatların doğması muhtemel.

Salgın döneminde yeniden şekillenen tüketim tercihleri ile özellikle Çin menşeli ürünlere yönelik talepte beklenen düşüş dikkate alındığında orta ve uzun vadede aralarında meyve-sebze mamulleri, tarımsal makineler, tıbbi mobilyalar ve mutfak eşyalarının da bulunduğu muhtelif ürünlerde ihracat fırsatlarının artacağı değerlendiriliyor. Bunların yanı sıra daha önce İtalya, ABD ve Çin'den ithal edilen solunum cihazları üretiminde kullanılan bazı ara malzemeleri, tıbbi koruyucu kıyafet ve maskelerin önümüzdeki dönemde Türkiye'den temin edilme olasılığı da ülkemiz açısından doğan fırsatlar arasında değerlendiriliyor."


Geri Dön