20 / 04 / 2024

Rusya, Türk müteahhitleri bekliyor!

Rusya, Türk müteahhitleri bekliyor!

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Türkiye Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen "Gündem 2016" başlıklı sohbet toplantısında konuşma yaptı. Karlov, “Türk müteahhitlerini Rusya’da dört gözle bekliyoruz.” dedi.



Rusya'nın  Ankara  Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Türkiye Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen "Gündem 2016" başlıklı sohbet toplantısında konuşma yaptı.


Her iki ülke liderinin girişimiyle son dönemin en derin krizinin aşıldığını belirten Karlov, ”İlişkileri eski seviyesine döndürmeye yönelik çabalar sergiliyoruz. St. Petersburg’da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin toplantısında çok kapsamlı, ikili ilişkileri eski seviyeye getirmeye yönelik bir önlem paketi hazırlandı." diye konuştu.


Şu anda iki ülke arasında ticari, bilim ve kültürel işbirliğine dair 2016-2019 orta vadeli program üzerinde çalışıldığını ifade eden Karlov, bu programın en kısa zaman içinde imzalanması ve yol haritası konumuna gelmesi temennisinde bulundu.


Rusya ve Türkiye arasındaki hizmet, satın alma ve yatırım anlaşmasına değinen Karlov, “Böyle bir anlaşma imzalandıktan sonra hem ticaret hem de yatırım anlamında ilişkileri geliştirmek için yeni bir fırsat yakalayacağız.” dedi.


Türk Akımı projesinin inşaatına başlanmasına imkan verecek olan doğalgaz alanındaki işbirliği anlaşmasının imzalanmasının tarihi bir sayfa olacağını belirten Karlov, ”Projenin tamamlanmasının ardından Türkiye sadece kendi için değil, aynı zamanda ihraç etmek üzere doğalgaza kavuşacak. Bu tamamen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetin Türkiye'yi uluslararası bir enerji merkezine dönüştürme projesiyle uyuşmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.


ORTAK YATIRIM FONUNUN KURULMASI

Ortak yatırım fonunun çoktan kurulmuş olması gerektiğini söyleyen Karlov, ”Ticari hacmi en az 1 milyon dolar olacak fonun kurulmasıyla birlikte karşılıklı olarak diğer ülkelerin piyasalarında ortaklaşa yatırım yapma fırsatını yakalayacağız.” diye konuştu.


Karlov, Rusya’da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleriyle ilgili şunları söyledi:

“Rusya’daki inşaat piyasasında Türk şirketleri, itibarlarını hakkıyla kazanmışlardır. Bazı yıllarda Rusya’daki Türk müteahhitlere düşen pay, gerçekleşmekte olan inşaat projelerinin üçte birini oluşturuyordu. Tamamlanmış bin 571 projenin toplam maliyeti 1989 -2015 yılları arasında 55,7 milyar dolardı. Özellikle Enka İnşaat, Rönesans Holding, Ant Yapı, Gama Holding, İştaş firmalarının Soçi’deki Kış Olimpiyat Oyunları'nın tesislerinin inşaatında üstlendikleri görevler sebebiyle Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan’a minnettarlığını ifade etmişti. Türk müteahhitlerin Rusya’ya dönmelerini bekliyoruz.”


Bu sürecin çok kolay ve hızlı olmayacağını belirten Karlov, ilişkilerin durgun olduğu 7 aylık dönem içerisinde Türk müteahhitlerin yerine hem Rus firmaları hem de diğer ülkelerden rakiplerin geldiğini açıkladı.


Türk iş dünyasının, kaybedilen pozisyonları yeniden yakalamak adına acil önlemler alması gerektiğini ifade eden Karlov, “Tüm Türk şirketleri saygıyla hatırlanıyor ve bekleniyor.” diye konuştu. Ticari hacmin yüzde 70 ila 80’inin özellikle Moskova, St. Petersburg ve Tataristan’da gerçekleştiğini söyleyen Karlov, Türk iş dünyası için özellikle Sibirya ve doğu tarafları olmak üzere Rusya’nın diğer bölgelerine gitme zamanının geldiğini ifade etti.


Rus Parlamentosunda 1,5 sene önce öncelikli gelişim bölgelerine ilişkin bir yasanın kabul edildiğini hatırlatan Karlov, bu öncelikli gelişim bölgelerinin çoğunun Rusya’nın uzak doğusunda kurulacağını ve bu bölgelerde özellikle inşaat sektöründe ciddi anlamda bir hareketlilik olacağını kaydetti.


Bu çalışmalara Türk şirketlerinin aktif bir şekilde katılmasını temenni eden Karlov, bu bölgelere yatırım yapacak firmalara çok ciddi teşvikler öngörüldüğünü vurguladı. Karlov, öncelikli gelişim bölgelerine şu ana kadar 7 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve bu rakamın daha da artacağını belirterek, “Bu bölgelere ilk gelen en büyük karı alır.” dedi.

Kırım’ın şu anda inşaat alanı olduğunu söyleyen Karlov, şöyle devam etti:


“Herkes Kırım yarımadasını ana kıtaya bağlayacak köprü inşaatından bahsediyor. Maliyeti yaklaşık 7-8 milyar ama bu, yapılacak inşaatların sadece küçük bir kısmı. Yeni yollar, santraller ve otellerin inşaatları devam ediyor. Lütfen yatırımlarınızla gelin, biz sizi bekliyoruz.”


Büyükelçilik olarak, Türk inşaat firmalarına Rusya’daki yasal değişiklikler ve yatırımın en doğru şekilde nereye yapılması gerektiği konularında her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirten Karlov, “Türk müteahhitlerini Rusya’da dört gözle bekliyoruz.”dedi.


Karlov, bir konuğun “Türkiye’nin Kırım konusundaki politikası bellidir. Kırım’ın ilhakını tanımadık ve tanımayacağız. Türk müteahhitlerini Kırım’a davet ederken bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine, "Türkiye’ye dış politikasını değiştirsin diye bir telkinimiz olamaz. Türkiye’nin politikasına saygılıyız. Biz Türk müteahhitleri, yatırımcı ve iş adamlarını her iki ülkenin de menfaatine olacak bölgelere davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.


Habertürk


Haber PR ajansı tarafından şu şekilde servis edildi

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin geleneksel hale getirdiği “Gündem” toplantılarının bu seferki konuğu Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin’in 11 Ekim’deki Türkiye ziyareti öncesi sorunların ve çözüm önerilerinin ortaya konulması açısından büyük önem taşıyan toplantı, Türkiye Müteahhitler Birliği üyelerinin yanı sıra ilgili bakanlık temsilcileri, bürokratlar ve Türkiye’de görev yapan çok sayıda büyükelçinin katılımıyla Ankara Sheraton Hotel’de gerçekleştirildi. 

Toplantıda ev sahipliği yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün açılış konuşmasında iki ülke arasında yaşanan gerilimin aşılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yenigün, “Türk müteahhitleri olarak, Rusya ile Türkiye arasında, kökü tarihin derinliklerine uzanan dostluk ve işbirliğinin her alanda artarak devam etmesini çok önemsiyoruz” dedi. 

1988-2015 yılları arasında Rusya’da üstlenilen 1941 projenin toplam bedelinin 65 milyar dolar olduğunu vurgulayan Yenigün, “Rusya ve Türkiye'nin ekonomik işbirliği sadece ülke ekonomilerinin değil, tüm bölgenin yararınadır” diye konuştu. 

TMB Başkanı Yenigün Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi sürecinde faaliyet gösteren firmaların ivedilikle çözülmesi gereken sorunları şöyle sıraladı: 

“İlk beklentimiz Türk firmalarının yeni ihalelere katılmasını engelleyen 28 Kasım ve 29 Aralık tarihli kararnamelerin yürürlükten kaldırılması ve üye firmalarımızın geçmişte olduğu gibi ihalelere serbestçe teklif verebilmeleridir.

Genel vize uygulamalarında yapılmış olan değişiklik her iki ülke menfaatini olumsuz yönde etkilemekte olduğundan mümkün olan en kısa sürede iki ülke arasında vizesiz seyahat uygulamasına geçilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Firmalarımızın teklif hazırlama ve verme aşamasında üst düzey yetkililerine uzun süreli ve çok girişli vize sağlanması öncelikli talebimizdir. 

Benzer şekilde, inşaat malzemelerinin temininde ve dolayısıyla inşaat sürelerinde problem yaşanmaktadır. Türk menşeli malzemeler Rus gümrüklerinden normal sürelerde geçememekte; gümrük kontrolleri çok uzun sürmektedir. Bu çok önemli konuları ilgili Rus makamlarına iletmek üzere Sayın Büyükelçiden destek bekliyoruz.”


KARLOV: “SON DÖNEMİN EN DERİN KRİZİNİ AŞMIŞ BULUNUYORUZ”

Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, ise konuşmasına “İki ülke liderlerinin girişimiyle aslında son dönemin en derin krizini aşmış bulunmaktayız” sözleriyle başladı. Şu anda ilişkileri eski seviyesine döndürmeye yönelik çaba gösterdiklerini belirten Karlov, “İki liderin yaptığı zirvede ilişkilerin eski seviyeye getirilmesi hedefiyle çok kapsamlı önlem paketi dizayn edildi. Hali hazırda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dair 2016-2019 orta vadeli program üzerinde çalışılmaktadır. Temennimiz bu programın en kısa zamanda imzalanması ve bir nevi yol haritası konumuna gelmesidir” dedi. Büyükelçi Karlov özetle şunları söyledi: 

TÜRK AKIMI TARİHİ BİR SAYFA: Türkiye ile Rusya arasındaki hizmet satın alma ve yatırımlar anlaşmasına değinmek istiyorum. Bu anlaşma imzalandıktan sonra ilişkilerimizde hem ticari anlamda hem de yatırım anlamında yeni bir fırsat yakalayacağız. Türk Akımı projesi inşaatına başlamamıza imkan verecek bir işbirliği anlaşması tarihi bir sayfa olacaktır. Bu tamamen Sayın Erdoğan’ın ve Türk Hükümeti’nin Türkiye’yi uluslararası bir enerji hub’ına dönüştürme projesi ile uyuşmaktadır. 

ORTAK FONU ÇOKTAN KURMALIYDIK: Türk-Rus Ortak Yatırım Konseyi ve Fonu'nu aslında çoktan kurmuş olmalıydık. Bunun kurulmasıyla birlikte ki bunun ticari hacmi en az 1 milyar dolar olacak. Karşılıklı olarak diğer ülkelerin piyasalarına ortaklaşa çıkma fırsatı yakalayacağız. 

TÜRK ŞİRKETLER İTİBARI HAKKIYLA KAZANDI: Rusya’daki inşaat işleri piyasasında Türk şirketlerinin itibarlarını hakkıyla kazanmışlardır. Bazı yıllarda Rusya’da gerçekleşmekte olan inşaat projelerinin toplamında, Türk müteahhitlere düşen pay 3’te birini oluşturuyordu. Tamamlanmış 1571 projenin toplam mahiyeti 1989 ile 2015 yılı arasında 55.7 milyar dolardır. 

SOÇİ İÇİN MİNNETTARIZ: ENKA, Rönesans, Ant Yapı, Gama ve İÇTAŞ bunların arasında. Bu liste çok uzun. Bu liste sonsuza kadar sıralayabilirim ama vakit alır. Özellikle bahsettiğim firmaların Soçi’deki Kış Olimpiyatları projesinde aldıkları rol üstlendikleri görevler, hatırlayacağınız gibi, Devlet Başkanımız Putin, Sayın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na bu konuda ayrıca minnettarlığını ifade etmiştir. 

DÖNMENİZİ BEKLİYORUZ: Türk müteahhitlerinin Rusya’ya dönmelerini bekliyoruz. Diğer taraftan bu sürecin çok kolay ve hızlı olacağını söylemek yanlış olur. Malumuzun ekonomi hareketsiz kalmaz. İlişkilerimizin durgun olduğu 7 aylık dönem içerisinde, ikili ilişkilerimize çok ciddi zararlar verilmiştir. Türk müteahhitler yerine hem Rus müteahhitler hem diğer ülkelerden müteahhitler gelmiştir. Şu anda kaybedilen pozisyonları yeniden yakalamak adına acil ve enerjik önlemleri almak Türk iş dünyasına düşer. Şu anda tüm Türk şirketleri saygıyla hatırlanıyor ve bekleniyor. 

SİBİRYA VE UZAKDOĞU’YA GİTME ZAMANI: Ticari hacim açısından işlerimizin yüzde 70 ile 80’i özellikle Moskova Bölgesi Saint Petersburg ve Tataristan’a ait. Şu anda Türk iş dünyası için Rusya’nın diğer bölgelerine gitme zamanı gelmiştir. Ve özellikle Sibirya ve Uzakdoğu taraflarına... Yaklaşık 1 buçuk sene önce Rusya Federasyonu’nda mevzuatta öncelikli gelişim bölgeleriyle ilgili bir kanun yasalaştı. Bu öncelikli gelişim bölgelerinin çoğu Rusya’nın uzak doğusunda kurulacak. Bu bölgelerde özelllikle inşaat sektöründe çok ciddi hareketlilik olacak. Temennimiz bu çalışmalara Türk şirketlerinin aktif şekilde katılması ve sadece inşaat alanında değil yatırımcı konumuyla da katılmaları. Kabul edilmiş öncelikli gelişim bölgeleri kanununu çok ciddi teşvikler öngörmektedir. O bölgelere girecek yatırım yapacak firmalara hem vergi muafiyeti tanınacak. Gelir vergisinden tutun, gayrimenkul, arsa kullanım vergisi serbest gümrük sahası vs… Özetle yakın gelecekte Sibirya ve uzak doğu bölgeleri çok canlı bir inşaat alanına dönüşecek. 


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ev sahipliğinde 'Gündem 2016' başlıklı sohbet toplantısı yapıldı. Burada konuşan TMB Yönetim Kurulu Başkanı Yenigün, Türk firmalarının Rusya'da yeni ihalelere katılmasını engelleyen 28 Kasım ve 29 Aralık tarihli kararnamelerin yürürlükten kaldırılmasını, ihalelere serbestçe teklif verebilmeyi, teklif hazırlama-verme aşamasında üst düzey yetkililere, uzun süreli ve çok girişli vize sağlanmasını beklediklerini ifade etti. 


DOĞALGAZ İHRAÇ EDECEK 

Toplantıda konuşan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Rusya ve Türkiye arasındaki hizmet, satın alma ve yatırım anlaşmasına değinerek, “Böyle bir anlaşma imzalandıktan sonra hem ticaret hem de yatırım anlamında ilişkileri geliştirmek için yeni bir fırsat yakalayacağız” diye konuştu. Karlov, Türk Akımı projesinin inşaatına başlanmasına imkan verecek olan doğalgaz alanındaki işbirliği anlaşmasının imzalanmasının tarihi bir sayfa olacağını ifade etti.


7 milyar $'lık pasta artacak 

Ortak yatırım fonunun çoktan kurulmuş olması gerektiğini söyleyen Karlov, ticaret hacmi en az 1 milyon dolar olacak fonun kurulmasıyla birlikte karşılıklı olarak diğer ülkelerin piyasalarında ortaklaşa yatırım yapılabileceğini belirtti. Rusya’nın uzak doğusunda kurulacak öncelikli gelişim bölgelerinin inşaat sektörü için büyük fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Karlov, “Öncelikli bölgelerine şu ana kadar 7 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Bu rakam artacak. İlk gelen en büyük kârı alır” dedi. 


Yeni yollar oteller ve santrallar 

Türk şirketlerini Kırım’a yatırım yapmaya davet eden Karlov şunları kaydetti: "Kırım yarımadasını ana kıtaya bağlayacak köprü inşaatı için 7-8 milyar harcanacak. Yeni yollar, santrallar ve otellerin inşaatları devam ediyor. Lütfen yatırımlarınızla gelin, Türk müteahhitlerini Rusya’da dört gözle bekliyoruz. Karlov, "Türkiye’ye dış politikasına saygılıyız. Biz Türk müteahhitleri, yatırımcı ve işadamlarını her iki ülkenin de menfaatine olacak bölgelere davet ediyoruz" dedi.


Akşam


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Türkiye Müteahhitler Birliği, Rusya Lideri Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti öncesi Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’u konuk etti. Ankara Sheraton Otel’de ‘Gündem 2016-Türk Rus İlişkileri’ başlığıyla düzenlenen toplantıda konuşan Karlov, Türkiye ve Rusya liderlerinin girişimiyle son dönemin en derin krizinin aşıldığını söyledi.


Karlov “İlişkileri eski seviyesine döndürmeye yönelik çabalar sergiliyoruz, Türk müteahhitlerini Rusya’da dört gözle bekliyoruz” dedi. Karlov, şu anda iki ülke arasında ticari, bilim ve kültürel işbirliğine ilişkin 2016-2019 orta vadeli program üzerinde çalışıldığını söyledi ve bu programın en kısa zaman içinde imzalanması ve yol haritası konumuna gelmesi temennisinde bulundu. Karlov, Rusya’da faaliyet gösteren Türk inşaat şirketleriyle ilgili şunları söyledi: “Rusya’daki inşaat piyasasında Türk şirketleri, itibarlarını hakkıyla kazanmışlardır. Bazı yıllarda Rusya’daki Türk müteahhitlere düşen pay, gerçekleşmekte olan inşaat projelerinin üçte birini oluşturuyordu. Tamamlanmış bin 571 projenin toplam maliyeti 1989 -2015 yılları arasında 55.7 milyar dolardı. Özellikle Enka İnşaat, Rönesans Holding, Ant Yapı, Gama Holding, İştaş firmalarının Soçi’deki Kış Olimpiyat Oyunları’nın tesislerinin inşaatında üstlendikleri görevler sebebiyle Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan’a minnettarlığını ifade etmişti. Türk müteahhitlerin Rusya’ya dönmelerini bekliyoruz.”


VİZE SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün de yaptığı konuşmada işbirliğinin her alanda artarak devam etmesini çok önemsediklerini belirtti. Yenigün “İlişkilerin normalleşmesi için Türk müteahhitlerin ihalelere girmelerini engelleyen kararnamelerin iptali ve vize sorununun çözümü süratle sağlanmalı” diye konuştu.


Star


Geri Dön