25 / 04 / 2024

Rusya'da ilk 9 ayda konut satış rekoru kırıldı!

Rusya'da ilk 9 ayda konut satış rekoru kırıldı!

Rusya vatandaşları senenin ilk 9 ayında konut alımına 265 milyar ruble, yani 3,6 milyar dolar para harcarken yeni bir emlak satış rekoruna imza atıldı. Analistler, sene sonu itibarıyla söz konusu miktarın 350 ile 390 milyar rubleye kadar ulaşacağını öngörüyor.



Rusya vatandaşları senenin ilk 9 ayında konut alımına 265 milyar ruble, yani 3,6 milyar dolar para harcarken yeni bir emlak satış rekoruna imza atıldı. Türk Rus'ta yer alan habere göre; CBRE şirketinin verilerine dayanarak hazırlanan açıklamada, konut satışınının 2019 yılına kıyasla yüzde 56, 2020 yılına kıyasla da yüzde 34 oranında yükseldiği belirtildi.

Analistler, sene sonu itibarıyla söz konusu miktarın 350 ile 390 milyar rubleye kadar ulaşacağını öngörüyor. İpotek faizlerinin ekonomiyi soğutmak ve enflasyonu kontrol altına almak için arttırılmasıyla, konut satışlarının yavaşladığı da ifade ediliyor. Diğer taraftan, ilk dokuz ayda ticari emlak alımına harcanan para miktarı da 43 milyar ruble olarak kaydedildi.

Rusya da ilk 9 ayda konut satış rekoru kırıldı!

Sektörel gözlemciler, konut alımında yükselen talebi, ihtiyaçtan ziyade kötü gün yatırımlarında olan yükselişle bağdaştırıyor. RBC gazetesi de son çeyrekte Soçi’deki elit konut fiyatlarının Moskova’yı geride bıraktığına dikkat çekti. Knight Frank’ın değerlendirmesine yer veren gazete, tatil beldesinde bu segmentte metrekare fiyatının 1,6 milyon rubleye (21 bin 600 dolar) ylaştığını vurguladı. Bu tutar, Moskova ortalamasından yüzde 30 daha fazla ve St. Petersburg’un ise 3,5 katı olarak açıklandı.

Rusya da ilk 9 ayda konut satış rekoru kırıldı!
 
Knight Frank analistleri, Soçi’de fiyatların artışını arzın sınırlı olmasına bağlıyor. Buna göre, elit konut segmentinde kentteki teklif sayısı yalnızca 200.

Rusya'da konut kredilerinde balon var mı?

Rusya konut yatırımında Türkiye'den vazgeçmiyor!


Geri Dön