25 / 04 / 2024

Rusya'da konut sektöründe başı Moskova ve St. Petersburg çekiyor!

Rusya'da konut sektöründe başı Moskova ve St. Petersburg çekiyor!

Rusya'da düşük faiz ve teşvikli ipotek programı sayesinde patlama yapması öngörülen konut sektörü, birkaç bölge dışında durağanlığını sürdürüyor. Rusya'da 800'ün üstünde şehirde tek bir yeni inşaat projesi olmadığı belirtiliyor.



Rusya'da düşük faiz ve teşvikli ipotek programı sayesinde patlama yapması öngörülen konut sektörü, birkaç bölge dışında durağanlığını sürdürüyor.

Türk Rus'ta yer alan habere göre; ülkenin büyük bir bölümünde inşaatların durduğu ve yeni konut talebinin son derece düşük olduğu belirtiliyor.

2020'de inşaatı tamamlanan ve satışa çıkarılan konutların toplam metrajı 80 milyon metrekareyi aşmış durumda. Rosstat verileri ise yeni inşaatların yarıya yakın bölümünün 10 federal bölgede yoğunlaştığını vurguluyor. Bu 10 bölge arasında aslan payı Moskova Vilayeti ve başkent Moskova'nın oldu.

Rusya da konut sektöründe başı Moskova ve St. Petersburg çekiyor!
 
2020'de en çok konut inşa edilen ilk beş bölge şu şekilde açıklandı:
 
1. Moskova Vilayeti - 8,7 milyon metrekare,
2. Moskova - 4,9 milyon metrekare,
3. Krasnodar Krayı - 4,5 milyon metrekare,
4. St. Petersburg - 3,4 milyon metrekare, (Leningrad Vilayeti - 2,4 milyon metrekare)
5. Tümen Vilayeti - 2,7 milyon metrekare.
 
Altay Krayı, Murmansk Vilayeti gibi bölgelerde ise yapılan konutların yüzde 80-90'lık bölümü müstakil şahıs projesi özelliğinde.
 
İnşaat Kompleksi Reyting Ajansı (RASK) verileri ise Rusya'da 800'ün üstünde şehirde tek bir yeni inşaat projesi dahi olmadığını belirtiyor. Novokuznetsk, Murmansk ve Oryol, bu şehirlerden birkaçı.
 
RASK verilerine göre, 2020'de 1117 farklı şehirde inşaat projesi yapılırken, şimdi bu sayı 308'e geriledi. 

Rusya da konut sektöründe başı Moskova ve St. Petersburg çekiyor!
 
Gazetenin görüşüne başvurduğu inşaat şirketleri temsilcileri, pek çok bölgede halkın gelir düzeyinin düşük olduğuna, bu sebeple konut projesi başlatmaya değecek bir talebin oluşmadığına dikkat çekiyor. Rus hükmetinin başlattığı teşvikli ipotek programı ise sadece yeni konut alımlarında geçerli sayılıyor.

Rusya'da ticari gayrimenkullerin metrekare fiyatları ne kadar?

Moskova'da inşaat sektörü safra döktü: Zamanında teslim edilen projeler arttı!


Geri Dön