25 / 04 / 2024

Sabiha Gökçen Havaalanı, Pendik 'in kaderini değiştirdi!

Sabiha Gökçen Havaalanı, Pendik 'in kaderini değiştirdi!

Pendik, bu gün İBB, ilçe belediyesi, merkezi hükümet ve özel kuruluşların farklı yatırımlarıyla İstanbul 'un gelecek vat eden ilçelerinden bir ilçesi konumuna geldi



Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı, 250 hektara kurulan Teknoparkı 'ı, inşa edilecek metrosu, Türkiye 'nin en büyük 2. marinası, peş peşe geliştirilen konut ve sosyal sorumluluk projelerine yatırım yapılan Pendik, sadece İstanbul 'da değil Türkiye 'de en çok konuşulan ilçelerden birisi oluyor.

1994 yılında kurulduktan sonra İstanbul 'da uzak kalan ve gecekondu sorunlarıyla boğuşan Pendik, bu gün İBB, ilçe belediyesi, merkezi hükümet ve özel kuruluşların farklı yatırımlarıyla İstanbul 'un gelecek vat eden ilçelerinden bir ilçesi konumuna geldi.

Sabiha Gökçen Pendik 'in kaderini değiştirdi
2001 yılında Kurtköy 'de hizmete giren Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ile Pendik bir anda bölgenin en gözde ilçesi haline geldi. Peşpeşe yapılan yatırımların merkezi haline gelen ilçede kurulan havaalanı, adeta Pendik 'in kaderini değiştirdi. Havaalanından sonra birçok şirket gözünü buraya dikerken; lüks konutlar, oteller, alışveriş merkezleri, marina ve son olarak Mayıs ayında temelleri atılması beklenen Teknopark İstanbul ile Pendik geleceğin şehrini ortaya koyuyor. Pendik hem sosyal yaşamda hem de istihdamda, gözde bir ilçe haline geldi.

Teknopark İstanbul
Tamamlandığında Avrupa 'nın en seçkin Ar-Ge ve teknoloji merkezlerinden biri olacak Teknopark İstanbul, Sabiha Gökçen Havaalanı içindeki 250 hektar alana kuruluyor. Savunma sanayi ağırlıklı olacak Teknopark İstanbul 'da 1000 şirketin faaliyet göstermesi, 10 milyar dolarlık katma değer oluşturması ve 30 bin nitelikli elemana iş sağlanması hedefleniyor. Teknopark İstanbul 'da başta savunma, uzay ve havacılık olmak üzere ileri malzemeler, nano teknoloji, denizcilik teknolojileri, akademik ve bilimsel çalışmaların ticari değeri olan teknolojik ürünlere dönüşmesi ile yeni şirketlerin kurulması ve mevcut şirketlerin büyümesi teşvik edilecek. Teknopark İstanbul 'un ilk binası 2012 yılında hizmete girecek.

İlk bina ihale aşamasına geldi
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri A.şž. (HEAşž), Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.şž. (STM) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi ortaklığıyla kurulacak olan Teknopark 'ta binin üzerinde firma faaliyet gösterecek.

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde bir açıklamaya yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, SSM ile Teknopark İstanbul 'un ilk binasını ihale etme aşamasına geldiklerini belirterek, şu anda projelerin tamamlanmak üzere olduğunu, projelerin tamamlanmasıyla ihaleye çıkacaklarını bildirmişti. Kapasitenin 4 katı bir taleple karşılaştıklarını dile getiren Yalçıntaş, “Avrupa, ABD ve Ortadoğu 'dan büyük şirketlerin de yer aldığı başvuruların yüzde 25 'i yabancı şirketlerden geldi. Yoğun talep almamızın en önemli nedeni Teknopark İstanbul 'un özelliği ve sunduğu imkanlardır' demişti.

Daha iyi konutlarda yaşamaları sağlanacak
1994 yılında 11 bin gecekondusu bulunan Pendik 'te yıldan yıla gecekondu sayısı azalarak 5 bine kadar geriledi. Halkın daha modern ve sağlıklı koşullarda yaşamasını sağlayacak kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili önemli mesafeler kat edilirken gecekonduların yoğunlaştığı Velibaba, Ertuğrulgazi, Sülüntepe ve Yayalar 'da yaklaşık 25 bin hane halkını ilgilendiren mülkiyet probleminde ise çözüm arayışları sürüyor. Bu konuda sık sık bölgede toplantılar düzenleyerek vatandaşlarla bir araya gelen ve çözüm önerilerini paylaşan Pendik Belediye Başkanı Kenan şžahin, vatandaşlardan gelen soruları da tek tek yanıtlıyor.

Tapu sorunun çözümünde ilk adımlar atılıyor
Tapusuz gecekondu bölgelerin mülkiyet hakkını, Büyükşehir Belediyesinden alma noktasında çalışmaların sürdüğünü belirten Başkan şžahin; “Konuyla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Bu bölgelerde bizden önce mülkiyet alma hakkı bulunan  TOKİ  'den müsaade aldık ” diyor.

Amacın; bölgedeki arazilerin Pendik Belediyesince uygun imknlarla alınıp tapuların bölge halkına, yine uygun imknlarla tahsis edilmesi olduğunu söyleyen şžahin; “Pendik Belediyesi 'ne ait gecekondu bölgelerinde de çalışmalar sürüyor ” diyor. Ayrıca Velibaba Mahallesi 'ndeki Gonca Sitesi 'nde ilk kentsel dönüşüm çalışması için görüşmelerde sona doğru yaklaşıldığının altını çizen şžahin, “Taslak proje çalışması yapıyoruz. Gonca Sitesi, kentsel dönüşümün başlangıç noktası ve numunesi olacak. Buradaki başarılı imari dönüşüm diğer bölgeler için de çok güzel bir örnek olacak ” şeklinde konuştu.

5 ulaşım yoluna sahip ilçe
İstanbul 'a olan yılların uzaklığını bir çırpıda silmeye çalışan Pendik 'te Kadıköy-Kartal-Pendik metro çalışması hızla sürüyor.  Marmaray  'a entegre edilecek olan projede Pendik ve Kaynarca İstasyonları 'nın inşasının bu yıl başlayıp 2011 yılının ilk yarısına doğru hizmete girmesi bekleniyor. Tüm istasyonlar tamamlanıp Marmaray 'a entegre edildiğinde Pendik, mevcut Sabiha Gökçen Havaalanı, E-5 (D-100), TEM, İDO iskeleleri, Pendik Belediyesi 'nin yap-işlet-devret modeliyle yaptığı marina ve demiryolu ile birlikte metroya da kavuşmuş olacak. Bu sayede bölge, İstanbul 'da ikinci, Anadolu Yakası 'nda tek ‘5 ulaşım yoluna sahip ilçe ' konumuna yükselecek. 2 bin 450 işçinin yerin 45 metre altında 24 saat esasıyla çalıştığı “Kadıköy-Kartal-Pendik ” metrosu tamamen bittiğinde, Pendik 'ten hareket eden bir yolcu Kadıköy 'e sadece 35 dakikada varmış olacak. Projede Kaynarca İstasyonundan Sabiha Göçken Havaalanı 'na da hat çekilerek istasyon kurulması planlanıyor.

Türkiye 'nin 2. büyük marinası Pendik 'te
131 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan 750 yat kapasiteli Marintürk İstanbul City Port en son teknik imknlarla inşa edildi. Hizmete girmesiyle birlikte ilçedeki sosyal ve kültürel hayatın daha da hareketlendiren marina, ilçeye ekonomik katkı sağlıyor. Ayrıca marina Türkiye 'de düzenlenen en büyük denizcilik fuarı özelliğine sahip Boat Show Fuarı 'na da ev sahipliği yapıyor.

Anadolu Yakası 'nın ilk fuar merkezi Pendik 'te
Anadolu yakasının ilk İstanbul 'un üçüncü Fuar merkezi 2010 'da faaliyete geçmesi bekleniyor. Fuar merkezinde 3 bin kişilik kongre sarayı, açık ve kapalı otoparklar, restoranlar, kapalı çarşı tarzında dükknlar ile fuar alanı bulunacak. Ayrıca 600 yatak kapasiteli 5 yıldızlı bir de otel yer alacak. Otel, kongre ve fuarcılık, ticaret üniteleri satış personelleri gibi alanlarda istihdam sağlayacak projenin 3.500 kişiye iş kapısı açması bekleniyor.

5 yıldızlı oteller hem turizme hem istihdama katkı sağlıyor
Pendik 'in ilk 5 yıldızlı oteli Divan Otel, Türkiye 'nin en büyük kongre oteli ‘The Green Park Pendik ve Via Otel ülke ve ilçe turizmine büyük katkı sağlıyor. Turizme sağladığı katkının yanı sıra istihdam da ki katkıları da göz ardı edilmiyor. Bölge işgücüne kazandırdığı büyük katkı ile oteller, ekonomide gözbebeği haline gelmesini sağladı.

Alışveriş Merkezleri
Özellikle Kaynarca bölgesinde yoğunlaşan alışveriş merkezleri bölge ticaretini geliştirmesiyle beraber ilçe vatandaşına da yeni istihdamlar sunuyor. ViaPort, Pendorya, Metro ve Neomarin önemli alışveriş merkezleri arasında yer alırken; ilçede yer alan bu merkezler, 6000 kişilik istihdam ile büyük iş gücü potansiyeli oluşturuyor.

Türkiye 'nin en büyük devlet hastanesi Pendik 'te
540 yataklı olacak olan Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde; acil müdahale, hemodiyaliz, yoğun bakım, laboratuar, doğumhane, anestezi, vaka değerlendirme, kan alma, hasta hazırlama, otopsi, tabut, dinlenme, teknisyen, asistan, morg, sığınak, bekleme, kayıt, depo, arşiv, pansuman, psikolojik test, teknisyen, efor, EKG, EKO ve soğuk odalarının yanı sıra 167 muayene, 237 hasta yatak, 7 tutuklu yatak, 22 ameliyathane, 240 doktor, 500 hemşire, 8 başhekim ve 4 jandarma/polis odası bulunuyor.

Yenişehir Mahallesi 'ne 200 yataklı Devlet Hastanesi
Sağlık çalışmaları konusunda da bilgiler veren Belediye Başkanı Kenan şžahin, Türkiye 'nin en büyük sağlık kurumu Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nin Pendik 'te hizmete girdiğini, buna ek olarak Yenişehir Bölgesi 'nde 200 yataklı yeni bir devlet hastanesinin yapılacağı müjdesini verdi. Dünyanın sayılı hastanelerinden olan Cleveland Clinic Hastanesi 'nin Teknopark içinde yer alacağını, Hilal Konutları 'nda da otistik çocuklar için yeni bir merkezin inşa edileceğini sözlerine ekledi.

İlçe üniversite kenti oluyor
Geçtiğimiz günlerde YÖK 'ten kurulum iznini alan Gedik Üniversitesi 'nin ardından Başkan Kenan şžahin, Ahmet Yesevi Mahallesi sınırlarında olan 260 dönümlük TSE (Türk Standartları Enstitüsü) arazisi için üniversiteye tahsis edilmesi konusunda onayın alındığını belirtti. Kurulacak üniversitenin büyük ihtimalle İstanbul Ticaret Üniversitesi 'nin bir kolu olacağının altını çizen Başkan şžahin; “Kurulacak olan Gedik Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Denizcilik Enstitüsü ile Pendik bir üniversiteler şehri olacak ” şeklinde konuştu.

Ulaşımın merkezinde yükselen modern şehir
Pendik, bugün sadece bölgenin değil Türkiye 'nin de önde gelen kentleri arasında yerini almıştır. Özellikle Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı ilçemizin gelişmesinde büyük ivme kazandırdı. Buna birde planlı şehirleşme çalışmalarımız eklenince Pendik 'i gözle görülür modern bir kent düzeyine geldi. Planlı imar çalışmaları ile özellikle Kurtköy bölgesinde inşa edilen kamu ve özel şirketlerin inşa ettiği lüks konutlar ile modern şehirciliğin temelleri atıldı. Marina ve 5 yıldızlı otellerle, ülke turizmine önemli katkılar sağlanırken; ilçemizde de yeni istihdam alanları da oluşturmaktadır. Yeni hizmete giren Türkiye 'nin en büyük devlet hastanesi Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ilçemizi sağlık alanında önemli noktaya taşıdı. Son bir yıl içerisinde eğitim alanında da önemli yollar kat edildi. Geçtiğimiz günlerde atılan iki somut adım ile Gedik Üniversitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi kampüslerinin ilçemiz sınırları içerisinde kurulması için ön hazırlıklar tamamlanmak üzere. Tüm bunların yanında Mayıs ayında temellerinin atılması beklenen Teknopark İstanbul ile Pendik, teknoloji üssü haline gelecek.
Görüldüğü üzere havaalanının tetiklediği büyüme ile uçuşa geçen Pendik, planlı çalışmalar sonucu modern şehircilik, turizm, sağlık ve eğitim alanında gözde bir kent halini aldı.
Kenan şžahin/Pendik Belediye Başkanı


Geri Dön