25 / 04 / 2024

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pisti için yeni ihale yapıldı!

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pisti için yeni ihale yapıldı!

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yapılacak olan ikinci pist gündemden düşmüyor. Sabiha Gökçen'in 2'nci pisti için yeni bir ihale yapıldı...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker bugünkü köşesinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pisti için yapılan yeni ihaleyi kaleem aldı. İşte Çiğdem Toker'in o yazısı...

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın seneledir sona ermeyen bir “ikinci pist” meselesi bulunuyor. 7 senedir “bitti, bitiyor” deniyor ancak, pistte çatlaklar, göçmeler, çökmeler ardarda yaşanıyor. Aksilikler meydana geldikçe de Ulaştırma Bakanlığı yeni bir ihale gerçekleştiriyor. Sabiha Gökçen 2. pistiyle ilgili yeni bir ihale yapıldı.  

Yılan hikayesine dönüşen ikinci pistte ilk ihalesi YSE, ardından ikinci kısım ihalesini Makyol kzandı. Makyol, kısa bir zaman sonra Sabiha Gökçen'in bir numaralı rakibi İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA A.Ş.'nin ortaklarıyla pist için bir arada olacaktı. Bir taraftan yolcu garantili İGA Havalimanı'nı işletirken, diğer taraftan rakip konumda olan Sabiha Gökçen'de artan yoğunluğu çözecek ikinci pisti inşa edecekti.

İkinci pist ikinci kısımdaki ihaleyi Makyol almasına rağmen, ardından şirket kimliğinde değişikliğe gidilmişti. Makyol, ansızın pist yapımını üstlenmek üzere kurulan “KMC Sabiha Gökçen Havaalanı Adi Ortaklığı”ndaki üç şirketten biri oldu. Diğer iki ortakta Kalyon ile Cengiz oldular. Yani İGA Havalimanı'nın ortakları.

Sabiha Gökçen Havalimanı nın ikinci pisti için yeni ihale yapıldı!

BAKANIN SÖZÜNE NE OLDU?

Konu Meclis'te gündeme getirildi. Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, CHP Milletvekili Gülizar Emecan'ın sorusuna verdiği yanıtta; koronavirüs sebebiyle aksamalar yaşandığını, iş tamamlama tarihinin 28 Aralık 2021 olarak revize edildiğini belirtti.

“Pistin tamamlanamamasından kaynaklı kamunun uğradığı bir zarar bulunmakta mıdır?” sorusunu ise Karaismailoğlu, maliyet artışının oluşmadığı yanıtını verdi. 

Pist için 18 Ağustos tarihinde pazarlık usulüyle gerçekleştirilen yeni ihalenin Bakanlık tarafından belirlenen yaklaşık tutarı da açıklandı.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta yapılan ihalenin adı 'Sabiha Gökçen Havalimanı TEM Bağlantı Yolu Tünelinin Güçlendirilmesi ve İlave İmalatların Yapılması işi' oldu. İhale için belirtilen yaklaşık değer ise 842 milyon 239 bin 810 TL, 66 kr. olarak açıklandı. 

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ikinci pistinin akıbeti TBMM'de!


Geri Dön