17 / 04 / 2024

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistinin maliyeti 2.6 milyar TL'yi aştı!

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistinin maliyeti 2.6 milyar TL'yi aştı!

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda inşası süren ikinci pistin altında kalacak tünelde yaşanan çatlakların telafisi için bir ihale daha gerçekleştirildi. 13 senedir tamamlanamayan pist için harcanan para, ihale tarihindeki rakamlarla 2.6 milyar TL'yi aştı. 



Sabiha Gökçen Havalimanı’nda inşası süren ikinci pistin altında kalacak tünelde yaşanan çatlakların telafisi için bir ihale daha gerçekleştirildi. Sözcü Gazetesi'nden Yusuf Demir'in haberine göre; 13 senedir tamamlanamayan pist için harcanan para, ihale tarihindeki rakamlarla 2.6 milyar TL'yi aştı. 

2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda 13 senedir süren inşaatın 2022'de de tamamlanmayacağı belirtilen Sabiha Gökçen Havalimanı ikinci pistinin maliyeti 3 milyar TL'ye yaklaşmış durumda. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bir numaralı rakibi, İstanbul Havalimanı'nı işleten üç müteahhit (Kalyon, Cengiz ve Makyol) tarafından gerçekleştirilen ikinci pist tünellerindeki hata faturanın artmasına neden oldu.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda inşaatı süren ikinci pistin altında kalan TEM bağlantı yolu üzerinde yapılan tünelde çökme ve çatlamalar yaşanmıştı. Boğaziçi ve İTÜ'den hocalar tünelde incelemeler yaptı. 

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pistinin maliyeti 2.6 milyar TL yi aştı!

Bu büyük hatanın telafisi için Devlet Hava Meydanları İşletmesi 18 Ağustos tarihinde “Sabiha Gökçen Havalimanı TEM Bağlantı Yolu Tüneli Güçlendirmesi İşi” başlıklı ihale gerçekleştirdi.

İhale, 779 milyon 499 bin TL'ye özel olarak davet edilen Met-Gün İnşaat ve İSPA ortaklığının oldu. Bu ihaleyle beraber ikinci pist için harcama yapılan miktar ihalelerin yapıldığı tarihteki rakamlarla 2.6 milyar TL'yi aştı.

PİSTİN BİTİŞ TARİHİ BELİRSİZ

İkinci pist için ilk ihale 2014 yılında gerçekleştirildi. 720 milyon TL'ye YSE Yapı ihalenin kazananı oldu. 2017 yılında tamamlanacaktı. Daha sonra ikinci etap adı altında gerçekleştirilen ihale Makyol'a verildi. Bu ihalenin tutarı ise 1 milyar 397 milyon TL oldu. Bitiş tarihi 2019 olarak değişti.

Geçen hafta açıklanan 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, ilk adımı 2009 yılında atılan ikinci pistin yüzde 50'sinin 2022 yılında bitirileceği açıklandı. 

Yıllık programdan bir gün sonra sonucu duyurulan son ihalenin sözleşmesine göre, tünel güçlendirme işinin 15 Ekim tarihinde başlaması ve 26 Şubat 2023 yılında bitirilmesi planlanıyor. Tünellerin güçlendirilmesinin ardından kalan işlerin ne zaman tamamlanacağı meçhul.

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ikinci pisti ne zaman tamamlanacak?


Geri Dön