20 / 04 / 2024

Sağlıksız şehirlere karşı önlemler alınmalı!

Sağlıksız şehirlere karşı önlemler alınmalı!

Fransa'nın Cannes kentinde dün açılışı gerçekleştirilen Gayrimenkul Fuarı MIPIM 2018'e Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki katıldı. 



Fransa'nın Cannes kentinde devam eden İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı MIPIM 2018'i ziyaret eden Özhaseki, burada düzenlenen Türkiye oturumunun açılış konuşmasını yaptı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre çok önemli açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki şunları söyledi; "İpek Yolu'nu haritalandırmak, Türkiye'den dünyaya bir yolculuk" başlıklı oturumda artık dünya piyasasında olmanın bile başlı başına bir başarı göstergesi olduğunun altını çizen Özhaseki, "20 sene öncesinde Türkiye'den bir firmanın gidip değişik fuarlarda kendini göstermesi çok kolay bir iş değildi ama şimdi her bir alanda biz de kendimizi gösterebiliyoruz. Bir taraftan da tabii ülkemizi anlatmaya çalışıyoruz, ülkemizin fırsatlarını burada sunmaya gayret ediyoruz. Bu da bizim için müthiş bir tanıtım atağı oluyor." 

"En hızlı büyüyen ülke Türkiye"
OECD ve G20 ülkeleri içerisinde en hızlı büyüyen ülke biziz. Bununla da tabii ki iftihar ediyoruz. Ayrıca son 9 yıl içerisinde 7 milyona yakın insanımıza iş bulmuşuz. Bu da müthiş bir rekor. Yani 9 yıl içerisinde 7 milyon insana iş bulabilmek, öyle kolay bir iş değildir. Nüfus artış hızımız dünyada Çin'den sonra ikinci. Son 40 yılın ortalaması alınarak varılan bir sonuç bu. Bu hızlı gelişmeye rağmen biz, gençlerimize iş bulabilecek durumdayız." şeklinde konuşan Özhaseki, Türkiye'de hala çalışacak kişileri bekleyen iş kolları olduğuna ve işçi açığı bulunduğuna dair örnekler verdi.

Türkiye'de son dönemde devasa yatırımların hayata geçirildiğini kaydeden Özhaseki, açılan üniversiteler, havalimanları ve inşa edilen barajların sayıları hakkında bilgi verdi. Bakan Özhaseki şunları söyledi;

"Özellikle Kanal İstanbul projesi ve bunun yapılması ile birlikte ortaya çıkacak bir manzara, herhalde inşaat sektörünü çok daha yakından etkileyecektir. Bunlar tabii ki kamunun yatırımları. Bir de bizim belki hızına yetişmekte güçlük çektiğimiz bir grup var, o da özel sektörümüz. Şu anda elinde çantasıyla dünyanın dört bir tarafında, mal satabilmek için gezen binlerce insan var. Türkiye'deki bu büyüme arzusu, gelişme istidadı, hepimizdeki topluca ortaya çıkan bu enerji, tahmin ediyorum ki ileride müthiş bir şekilde, kendini daha da belirgin bir şekilde ortaya çıkaracaktır."

Sağlıksız şehirlere karşı önlemler alınmalı!

Sağlıksız şehirleşme ve depreme karşı önlem
Özhaseki, Türkiye'nin 1950'li yıllardan itibaren büyük şehirlere doğru başlayan göç ve plansız şehirleşmenin sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, "Sağlıksız ve kimliksiz şehirlere sahibiz. Doğrusu bizim tarihte kurmuş olduğumuz medeniyete, medeniyetlere bakarsak bu şehirleşme bize yakışmıyor." dedi. 

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu ve topraklarının yüzde 66'sının birinci ve ikinci derecede deprem bölgesi içinde bulunduğu bilgisini paylaşan Özhaseki, ülke nüfusunun da yüzde 71'inin bu bölgelerde yaşadığını vurgulayarak, "Bizim bir an önce yemeden içmeden kesilip, bu işe çözüm bulmamız lazım. Deprem insanları öldürmüyor. Sadece kötü yapılaşma insanları öldürüyor." diye konuştu. 

Özhaseki, bu çerçevede İstanbul için iki ayrı rezerv alanı belirlendiğini, projenin detaylarının yakında açıklanacağını ve inşa edilecek depo konutlara dışarıdan kimsenin kabul edilmeyeceğini, bunun dışarıya yönelik İstanbul'un nüfusunu artıracak bir proje olmadığını kaydetti.

Bakan Özhaseki, daha sonra uluslararası sektör temsilcileriyle de bir araya gelerek, kentsel dönüşüm projeleri, küresel nitelikteki başarılı uygulamalar ve inşaat sektöründeki başarı grafiği gibi konularda bilgi verdi.
 


Geri Dön